Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 28.05.2021 - 15:17  //  aktualizácia: 28.05.2021 - 15:23  //  zobrazené: 971

Výučba šachu na senických základných školách

Od 27. mája začalo na troch senických základných školách vyučovanie šachu, o ktoré prejavilo záujem viac ako 70 žiakov prvého stupňa. Výučba je súčasťou projektu Šach na školách, ktorý je podporený ministerstvom vedy, výskumu a školstva.

„Školákov, ktorí sa prihlásili, budeme učiť, ako po šachovnici chodia figúrky, ako sa majú pri hraní šachu správať, takisto taktiku a stratégiu,“ načrtáva náplň vyučovacích hodín vyškolený tréner prvého kvalifikačného stupňa so zameraním na šach Jaroslav Perička.

„Šach je hra, ktorá je nielen o zábave. Deti naučí koncentrácii, strategickému mysleniu, preukázateľne zlepšuje pamäť,“ objasňuje dôvody, prečo v Senici kývli na tento projekt, zástupca primátora mesta Filip Lackovič.

„Šach nie je len o logike, ale aj o trpezlivosti a poskytuje príležitosť poučiť sa z vlastných chýb. Takáto výučba je určite užitočná, lebo deti sa naučia správať tak, aby sa vedeli v živote lepšie presadiť. Súčasnosť nás totiž častokrát núti rýchlo a pod tlakom sa rozhodovať, čo je súčasťou aj šachových partií, kedy je nutné v obmedzenom čase sa správne rozhodnúť,“ dôvodí šachista a tréner senických detí J. Perička, ktorý si na prvú hodinu so školákmi vzal na pomoc otca Jaroslava, takisto skúseného šachistu.

Podmienkou pre zapojenie školy do projektu bolo poskytnutie bezplatných priestorov na výučbu šachu, ktorá bude realizovaná v rozsahu jednej hodiny týždenne pre žiakov druhých až štvrtých ročníkov.

„Školám sme ponúkli vyškolenie učiteľov, ktorí sa venujú šachu, ich odmeny alebo naopak zabezpečenie vedúcich krúžkov, materiálnu a technickú podporu v podobe dodania šachových súprav, ktoré po skončení projektu ostávajú v majetku školy a administratívne zabezpečenie počas celého projektu,“ vymenúva prezident Slovenského šachového zväzu Milan Roman.

V prípade záujmu je ešte stále možné prihlásiť svoje dieťa navštevujúce druhý, tretí alebo štvrtý ročník základnej školy do takéhoto šachového krúžku. Stačí, ak sa rodičia alebo deti nahlásia svojej triednej učiteľke.

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!