Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 17.05.2023 - 14:06  //  aktualizácia: 17.05.2023 - 16:59  //  zobrazené: 1485

Využite bezpečné odloženie bicykla v uzamykateľných prístreškoch priamo v centre mesta

Bicykel je pre niekoho celoročným dopravným prostriedkom, iní ho na cesty vytiahnu s prvými jarnými lúčmi. V rámci aktuálne prebiehajúcej cyklistickej sezóny si môžu cyklisti v meste Senica bezpečne odložiť tento dopravný prostriedok priamo v centre mesta, či už cestou na nákup alebo pri každodennom dochádzaní za prácou. Pri autobusovej stanici v blízkosti Hurbanovej ulice boli v rámci prvej etapy projektu cyklodopravné trasy vybudované dva uzamykateľné cykloprístrešky ako súčasť budovania doplnkovej cyklistickej infraštruktúry.

Objekty prístreškov, ktoré sú označené logom mesta Senica a tiež veľkým obrázkom bicykla, majú kapacitu pre uschovanie 44 bicyklov. Súčasťou jedného z nich je aj servisný stojan na opravu bežných porúch s pumpičkou. Oba prístrešky sú uzamykateľné, s elektrickým vrátnikom a monitorované kamerovým systémom, aby odloženie bicykla bolo naozaj bezpečné. Bezpečnosť odloženého bicykla je zdupľovaná aj tým, že na vstup do prístrešku je potrebné sa identifikovať - systém eviduje, kto a o koľkej do cykloprístrešku vstúpil.

Identifikácia na vstup prebieha formou prvotnej registrácie, ktorú je možné urobiť prostredníctvom internetovej aplikácie spoločnosti Cyklosafe – cykloparkovanie.sk, kde si je potrebné z ponúkaných miest a obcí vybrať Senicu. Názov tejto webstránky si však občan nemusí pamätať, dostane sa na ňu ešte jednoduchšie aj prostredníctvom mestskej aplikácie cez ikonu Úschovňa bicyklov. Registračný poplatok je symbolické 1 euro a jeho uhradením získa cyklista automaticky prístup na celý rok do oboch prístreškov nachádzajúcich sa v tejto lokalite. Každé ďalšie odloženie bicykla je následne bezplatné.

Prístup do cykloprístrešku možno uskutočniť aj načítaním QR kódu (nachádzajúcom sa na objekte prístreška) prostredníctvom mobilného telefónu. Rovnako ako pri odomykaní cykloprístrešku cez aplikáciu, aj pri vstupe cez QR kód, je potrebné vlastniť mobilný telefón s dátami, pričom občan obdrží po prihlásení v mobilnej aplikácii jedinečné identifikačné číslo, teda takzvaný otvárací kód. 

Cieľom budovania cyklodopravných trás a cyklistickej infraštruktúry je podporiť cyklistickú dopravu v Senici ako ekologický spôsob dopravy. Ekologická je zároveň aj prevádzka týchto prístreškov, ktoré sú napájané cez solárne panely. „Mesto Senica zároveň pracuje na ďalších projektoch, ktoré by rozšírili sieť cyklochodníkov a trás pre cyklistov, aby občania mohli využívať tento dopravný prostriedok v plnej miere na cestu do práce, do školy, na nákupy či za zábavou. Podporiť cyklistickú dopravu v meste by mal aj projekt zdieľaných bicyklov, tzv. bikesharing, ktorý začneme realizovať už v priebehu tohto roka,“ prezradil ďalšie pripravované zámery samosprávy v oblasti rozvoja cyklistickej infraštruktúry primátor mesta Martin Džačovský.

 

 

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!