Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 02.06.2023 - 14:01  //  aktualizácia: 05.06.2023 - 21:56  //  zobrazené: 1570

Záhorácky maratón sa kvapom blíži

Najznámejší športový sviatok na Záhorí – Záhorácky maratón sa kvapom blíži, maratónski bežci sa na štart postavia v Senici v sobotu 10. júna. Pôjde už o 34. ročník maratónu (42 195 m) a 19. ročník polmaratónu, ktorý je súčasťou seriálu Grand Prix Záhoria a Moravsko-slovenského bežeckého pohára. A pozor, „beh s vôňou lesa“ – ako znie podtitul tohto podujatia, ktorý má odrážať jeho charakteristickú atmosféru a prepojenie s prírodou – odštartuje už o 9.00 hodine!

Trať ostáva bez zmeny: začína a končí v meste Senica pred športovou halou na Továrenskej ulici, cez železničné priecestie pokračuje k areálu senického letiska, odtiaľ okolo golfového areálu v Šajdíkových Humenciach cez borovicový les až do obce Borský Mikuláš. Nakoniec sa dostáva až do mesta Šaštín-Stráže, kde je na futbalovom ihrisku umiestnená obrátka maratónskej trate. Polmaratónci majú obrátku v borovicovom lese.

 

Online registrácia končí v piatok 2. júna a doterajší počet zaregistrovaných bežcov sľubuje aj tento rok zaujímavý závod. „Takýto spôsob registrovania sa využilo celkom 190 pretekárov, z toho 151 mužov a 39 žien. Na maratón je prihlásených 48 pretekárov, z toho 46 mužov a iba dve ženy. Na polmaratón je prihlásených 142 pretekárov, z toho 105 mužov a 37 žien,“ konkretizuje počty prihlásených riaditeľ trate Jaroslav Kubíček. Zaregistrovať sa bude dať aj na mieste, v deň konania maratónu, od 7.00 do 8.30 hodiny.

 

Medzi registrovanými bežcami sú aj známe mená, ako napríklad Marek Hladík z Bratislava Marathon Sport Club, ktorý sa stal víťazom známeho košického maratónu v roku 2020 a zvíťazil tiež vlani na bratislavskom polmaratóne. Jeho osobné rekordy v polmaratóne (1:08:20) aj maratóne (2:22:44) sú lepšie ako evidované rekordy nášho Záhoráckeho maratónu, preto predpokladáme, že by ich mohol prekonať,“ uvádza J. Kubíček. „Na Záhoráckom maratóne očakávame aj súboj dvoch jeho bývalých víťazov - Tomáša Kopčíka a Michala Puškára, pričom v boji o víťazstvo im budú zdatne sekundovať Miroslav Ilavský z Dubnice nad Váhom (minuloročný víťaz polmaratónu) a domáci pretekár Pavol Masaryk z AK Senica,“ rozmieňa na drobné ohlásené pretekárske osadenstvo Záhoráckeho maratónu riaditeľ trate.

 

Tohtoročnou novinkou je, že v Senici bude po prvýkrát vyhodnotený aj najlepší Šaštín-Stražan, ktorý dostane cenu primátora mesta Šaštín-Stráže. Okrem toho bude vyhodnotený aj prvý pretekár na obrátke v Šaštíne-Strážach a tradične budú vyhodnotení aj traja najlepší Seničania a Seničanky v maratóne i polmaratóne, ktorí dostanú cenu primátora mesta Senica.
 

Najmladší online zaregistrovaný pretekár na Záhorácky polmaratón je 16-ročný Seničan Jakub Otrubčák. Najmladším online zaregistrovaný pretekár na Záhorácky maratón je 19-ročný Jakub Hačunda z Borského Mikuláša. Naopak najstarším online registrovaným bežcom na maratón je 61-ročný Jaroslav Pavlacký z Trenčianskych Teplíc, na polmaratón 73-ročný Vladimír Varmuža z Hodonína (ČR).

 

Pre pretekárov bude po behu zabezpečené jedlo, nápoj, ovocie, ale tiež bezplatný dvojhodinový vstup do mestskej plavárne a masáž nôh. Vlani sa Záhoráckeho maratónu a polmaratónu so štartom v Senici zúčastnilo 208 pretekárov, z nich 162 zvolilo polmaratónsku trať. Mesto Senica je hlavným usporiadateľom tohto populárneho bežeckého podujatia, ktoré sa uskutočňuje v tesnej spolupráci s mestom Šaštín-Stráže, obcou Borský Mikuláš a tiež s finančnou podporou senickej spoločnosti Kordárna Plus a. s. a Trnavského samosprávneho kraja. Okrem toho sa na organizácii podujatia aktívne podieľajú zdravotníci z Polikliniky Senica, pracovníci Územného spolku Senica SČK, záchranné zložky a dôležitú pomoc poskytujú tiež dobrovoľníci na trati a ďalšie sponzorské firmy a partnerské organizácie.

-tam-

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!