Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 22.11.2019 - 14:50  //  aktualizácia: 22.11.2019 - 15:12  //  zobrazené: 963

Zdravie na tanieri

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR  vyhlásilo v júni tohto roku výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov k rozvojovému projektu pod názvom ZDRAVIE NA TANIERI 2019. Zo 116 predložených projektov bolo vybraných 28 úspešných žiadateľov, medzi ktorými boli aj 2 základné školy zo Senice.

Žiadatelia mohli v rámci tejto výzvy získať od 3 000 do 10 000 eur na podporu svojho projektu.  Cieľom podpory je najmä prevencia obezity u detí. Podporené mohli byť projekty zamerané na motiváciu detí a žiakov k zmene stravovacích návykov sprievodnými výchovno-vzdelávacími aktivitami smerujúcimi k zdravšej voľbe regionálnych potravín v škole,  projekty s podporou školského prostredia s marketingovými nástrojmi na predaj potravín vhodných pre deti (napr. zdravšie bufety s nápojmi a s potravinami s nižším obsahom pridaného cukru, s potravinami bez pridanej soli a vysokým obsahom tukov a ambulantným predajom regionálneho ovocia a regionálnej zeleniny prostredníctvom automatov), zamerané na vytvorenie vhodného prostredia v škole pre správny pitný režim, atď.

Úspešnými žiadateľmi zo Senice boli Základná škola na Komenského ulici, ktorá na projekt Zdravá strava – zdravý život získala 7000 eur a Základná škola s materskou školou na J. Mudrocha s projektom Pohyb, zdravie, krása získala 4200 eur. Niektoré aktivity už skoly zrealizovali, niektoré na žiakov ešte čakajú.

 

Základná škola na Komenského ulici

V rámci projektu Zdravie na tanieri bude zakúpený nábytok a vybavenie školskej kuchynky. Na školskom dvore budú zrealizované vyvýšené školské záhony pre žiakov II. stupňa na pestovanie ovocia a zeleniny, na ktorých výrobe žiaci spolupracujú. Zakúpený má byť aj  nástenných výukových materiálov (mapy -potravové siete, tráviaca sústava, životné prostredie, ...). Ďalšie aktivity budú realizované v jednotlivých triedach.  Žiaci si v triedach vysadia  bylinky, pripravovať si budú bylinkové čaje a nápoje, ovocné a zeleninové šaláty, smoothie nápoje a ďalšie zdravé jedlá a pokrmy.

V rámci ročníkových aktivít absolvujú žiaci  besedy a pohybové aktivity  s vysokoškolsky študovaným kondičným trénerom a s jeho anglicky hovoriacimi priateľmi - športovcami na tému harmonického osobnostného rozvoja so zameraním na pohyb a stravu. Prednášať im bude aj detský lekár o význame a  potrebe vytvoriť si zdravé stravovacie, pitné, pohybové a spánkové  návyky, diskutovať o prevencii proti obezite a závislosti na internete, mobilných zariadeniach a zdraviu škodlivých látkach. Ďalšou aktivitou bude návšteva Strednej odbornej školy v Senici, kde sa žiaci zúčastnia  prezentácie prípravy a servírovania zdravých nápojov a pokrmov študentmi  odboru  kuchár/pekár/čašník/servírka pod odborným vedením strednej školy. Žiakov čaká aj  prednáška v spolupráci s Regionálnym úradom verejného v Senici zdravotníctva o pitnej a úžitkovej vode v našom regióne.  V školskom klube detí prebehne týždeň zdravej výživy príprava ochutnávka jedál a nápojov z ovocia a zeleneniny; súťaž v poznávaní chutí jednotlivých druhov ovocia a zeleniny. Deti si budú vyrábať herbáre,  liečivé prípravky, v tvorivých dielňach zas záložky, či samolepky s víťazným dvojkáčikovským logom projektu pre každého účastníka projektu.  

Týmto projektom chcú motivovať žiakov formou zážitkového vyučovania k vlastnej príprave nápojov, jedál a pokrmov v škole i mimo nej, počas trvania projektu i po jeho ukončení.  Takýmto spôsobom viest žiakov k správnym postojom a návykom  v oblasti zdravého zdravotného štýlu so zameraním na zdravú výživu a stravovanie, pohyb a spánok, prevenciu pred obezitou a škodlivými závislosťami a upevňovať ich v nich, ako aj na budovanie si vzťahu k životnému prostrediu a k spoločenstvu ľudí okolo nás.  Zároveň sa vďaka projektu vytvoria materiálne podmienky pre ďalšie školské aktivity v oblasti zdravej výživy aj do budúcna.

 

Základná škola s materskou školou na J. Mudrocha

V rámci svojho projektu zrealizuje škola modernizáciu žiackej kuchynky, ktorá má byt vybavená  novými kuchynskými prístrojmi, bielou technikou, kuchynskými potrebami, riadom a náradím.  Časť projektu je zameraná  na zvýšenie pohybovej aktivity a športovania u našich žiakov, pretože  fyzická inaktivita predstavuje významný faktor, ktorý  vedie k nadhmotnosti a obezite. Pre žiakov školy už zorganizovali Deň pohybu a zdravia, kedy si všetci žiaci na prvom stupni v telocvični zabehali, zacvičili a zasúťažili na pripravených prekážkových dráhach. Žiaci druhého stupňa v tento deň súťažili vo futbalovom turnaji v športovej nafukovacej hale. Školský klub detí zorganizoval Šarkaniádu - šarkany deti púšťali na školskom ihrisku. Deti v materskej škole využívajú priebežne  školské športoviská i telocvičňu – trénujú v behu cez prekážky, a skákaní vo vreci, zdokonaľujú sa v manipulácii s loptou. Nadobudnuté zručnosti žiaci a deti zúročia v každoročnej  tradičnej školskej športovej olympiáde.

Ďalšou aktivitou  je „Týždeň zdravého maškrtenia“ - táto aktivita je zameraná na deti materskej školy, žiakov základnej školy, rodičov a zamestnancov školy. Žiaci zo VI.B triedy spolu s pani učiteľkou triednou  pripravili pre svojich mladších spolužiakov vo vestibule jesennú výstavku plodov našich záhrad a sadov. O vystavených jabĺčkach, význame ich konzumácie, spôsoboch prípravy a spracovania  im pani učiteľka porozprávala rôzne zaujímavosti. Každá trieda na prvom stupni dostala pripravené nakrájané ovocie na priamu konzumáciu. V spolupráci s regionálnym úradom verejného zdravotníctva zorganizovali besedu o zdravom stravovaní a správnom pitnom režime. Nadviažuc na získané poznatky  žiaci druhého stupňa vyrábali papierové modely potravinových pyramíd, ktoré  sú vystavené v jedálni. Vo vestibule školy je výstava prác detí - Moje najkrajšie jabĺčko a nástenka s rôznymi receptami na prípravu nátierok a zdravých koláčikov, ktoré zostavili žiaci VIII. a IX. ročníkov podľa osvedčených rodinných receptov.

V škole pripravujú aj ďalšie aktivity, ktoré sa uskutočnia začiatkom decembra.  Najprv to bude „zdravý bufet“, keď žiaci  VII.A triedy s triednou pani učiteľkou pripravia  pre spolužiakov zdravé maškrtenie a časť  získaných prostriedkov venujú na dobročinné účely. Potom zrealizujú v škole vianočné trhy, ktoré si pripravia deti zo školského klubu detí aj s pani vychovávateľkami a deviatačky pripravia pre  návštevníkov  zdravé miešané nápoje z ovocia, jednohubky so zdravými nátierkami a zdravé vianočné pečivo.

Posledná aktivita sa dotýka priamo školskej jedálne: stravovanie v školskej  jedálni prešlo za posledné obdobie výraznou zmenou. Je zamerané na zdravé stravovanie a správny pitný režim. Školská jedáleň pripravuje  pre žiakov aj desiatu,  pre deti materskej školy aj olovrant. V rámci Týždňa zdravých nátierok, šalátov a ovocných štiav boli v školskej jedálni na desiatu a olovrant  pripravené nátierky podľa nových receptúr, k hlavnému jedlu pripravili pani kuchárky rôzne netradičné šaláty, prípadne bola možnosť výberu z dvoch šalátov. Pitný režim v školskej jedálni je zabezpečený pitnou vodou alebo ovocnými šťavami s najmenej 50% podielu ovocia.

           

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!