Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 10.11.2009 - 15:02  //  aktualizácia: 10.11.2009 - 15:02  //  zobrazené: 490

Zvýšenie efektívnosti separovaného zberu

senicamesto.jpgMesto Senica v spolupráci s Technickými službami Senica, a.s., požiadali Enviromentálny fond v októbri 2008 o podporu formou dotácie za účelom zvýšenia efektívnosti separovaného zberu z komunálneho odpadu v meste Senica a fond v máji tohto roku žiadosť o dotáciu schválil.



Peniaze z dotácie sú určené a budú použité na informačnú kampaň o potrebe separovaného zberu. Cieľom kampane je zvýšenia povedomia občanov v triedení komunálneho odpadu. Informačná kampaň začne už teraz v novembri 2009 a bude pokračovať v priebehu celého roku 2010 formou doručovania propagačných materiálov a letákových akcií. V priebehu mesiacov november a december dostane každá domácnosť do poštovej schránky informačný leták. Táto kampaň bude prebiehať okrem domácností i v školských zariadeniach, a to v materských, na základných i stredných školách.

V Senici sa separujú plasty, sklo, papier a lepenka, kovy, elektrozariadenia, pneumatiky, batérie, žiarivky, oleje, kompozitné obaly, odpady NO. Ľudia si postupne na separovanie zvykajú, čo vyplýva z nasledujúceho porovnania. V roku 2004 bolo v Senici vyseparovaných iba približne 204 ton komunálneho odpadu, v roku 2008 to bolo už 1332 ton. Jeden Seničan vyprodukuje ročne 257 kg komunálneho odpadu a vyseparuje približne 38 kg (14,8%), keď pripočítame aj bioodpad, tak je to 64 kg (25%). No aj keď každým rokom množstvo vyseparovaného odpadu stúpa, stále je to málo. Podľa cieľov odpadového hospodárstva by sa malo vyseparovať až 60% z komunálneho odpadu, t. j. pri momentálnych číslach v Senici 154 kg na obyvateľa.

Veríme, že informačná kampaň bude mať kladnú odozvu a jej výsledkom bude väčšie množstvo vyseparovaného odpadu, ktorý sa zhodnocuje a tým nezaťažuje životné prostredie.

Informačný leták pre domácnosti bude obsahovať i harmonogram zvozov separovaného zberu na rok 2010. Tento harmonogram bude taktiež uverejnený v decembrovom čísle Naša Senica.

Ing. Marián Fojtlín

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!