Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Pozvánky
publikované: 12.06.2021 - 09:51  //  aktualizácia: 08.06.2021 - 09:57  //  zobrazené: 1275

32. ročník Záhoráckeho maratónu a 17. polmaratónu

Po ročnej odmlke kvôli pandemickým opatreniam sa štartovacia listina 32. ročníka Záhoráckeho maratónu a polmaratónu (17. ročník) rýchlo plní. Šesť dní pred pretekmi bolo registrovaných 235 bežcov, z nich 35 na maratónsku trať. Podujatie je naplánované na túto sobotu 12. júna.

„Najmladšia prihlásená pretekárka na polmaratón má 17 rokov a najstarší účastník je 79-ročný,“ prezrádza člen širokého organizačného tímu Jaroslav Kubíček, ktorý v predchádzajúcich rokoch patril medzi jeho niekoľkonásobných účastníkov. „Záhorácky maratón je dlhodobo v Senici najväčším športovým podujatím a potom, čo sa vlani kvôli pandémii na ochorenie COVID-19 nemohol uskutočniť, očakávame rekordnú účasť prihlásených, o čom už teraz svedčia štatistiky zapísaných pretekárov,“ dodáva.

Trať cestného záhoráckeho maratónskeho behu ostáva nezmenená, maratónci sa otočia v Šaštíne-Strážach, pri polmaratóncoch je zmena – otočia sa na 10,5 kilometri a pobežia naspäť do Senice. „Je to najmä preto, aby mohli všetci pretekári využívať celé organizačné zázemie v Senici, ktoré je tam vybudované. Po tejto úprave polmaratóncom odpadá presun zo Šaštína do Senice a takisto presun batožín. Bola to ich iniciatíva a my, ako organizátori, sme ich prosby a požiadavky vypočuli,“ vysvetľuje Kubíček.

Zvládnuť zabehnúť polmaratónsku viac ako 21 kilometrov dlhú trať a zvlášť dvojnásobne dlhú maratónsku, vyžaduje mať dostatočne dopredu natrénované. „Vytrvalosť sa získava rokmi, preto medzi maratóncami môžeme vidieť starších pretekárov, šesťdesiatnikov alebo sedemdesiatnikov, to sú matadori, ktorí majú odbehané obrovské tisíce  kilometrov a je to pre nich takpovediac „malina“. U netrénovaného človeka je to otázka minimálne polročného poctivého a náročného tréningu pod dohľadom skúseného trénera. Rozhodnúť sa narýchlo, len-tak z hecu, to určite nie,“ uviedol stále aktívny bežec Jaroslav Kubíček. „Trať Záhoráckeho maratónu prechádza aj krásnym prostredím borovicového lesa, ktoré je pre Záhorie typické a športovci práve preto majú tieto preteky vo veľkej obľube,“ uzatvára člen organizačného tímu Senica J. Kubíček.

Záhorácky maratón, ktorý je súčasťou seriálu Grand Prix Záhoria a Moravsko-slovenského bežeckého pohára, organizuje mesto Senica v spolupráci s mestom Šaštín-Stráže a obcou Borský Mikuláš.

T. Moravcová

 

 

REGISTRÁCIA je stále možná na stránke https://zahorackymaraton.senica.sk alebo aj v deň pretekov v sobotu

12. júna od 8:00 do 9:30 pred mestskou plavárňou na Továrenskej ulici v Senici.

 

ŠTART o 10:15 pred športovou halou na Továrenskej ulici v Senici. Pretekári budú odovzdávať čestné prehlásenie o absolvovaní testu na COVID-19 s negat. výsledkom. V deň pretekov však mesto Senica od 7:30 do 9:30 otvorí mobilné

odberové miesto na antigénové testovanie v priestoroch zimného štadióna pre individuálne potreby účastníkov.

 

TRAŤ maratónu meria 42 195 metrov (polmaratónu 21 097,5 metra), povrch je asfaltový, celkové prevýšenie je 180 metrov.

 

POZOR, beží sa bez výluky vlakov!

 

UZÁVIERKY CIEST

V Senici bude počas konania Záhoráckeho maratónu (sobota 12. júna) úplná uzávierka Továrenskej ulice. V úseku Borský Mikuláš – Šaštín-Stráže bude zasa uzavretá komunikácia tretej triedy III/1143.

 

https://zahorackymaraton.senica.sk

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!