Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, MÁJ 02, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 05.04.2024 - 11:25  //  aktualizácia: 05.04.2024 - 12:08  //  zobrazené: 703

7. apríla si pripomíname oslobodenie Senice

Dnes si predstavitelia mesta Senica prostredníctvom pietneho aktu kladenia vencov pri soche Víťazstvo na Námestí oslobodenia pripomenuli 79. výročie oslobodenia mesta od fašizmu.

Senica bola oslobodená 7. apríla 1945 po dlhotrvajúcom boji. Červená armáda útočila od Surovín už od 3. hodiny ráno, ale pre delostrelecký odpor nepriateľa sa do mesta dostali jej vojaci až o 17. hodine. Mesto oslobodzovala 1. gardová jazdecko-mechanizovaná skupina vedená generálporučíkom Plijevom, 7. gardová armáda pod velením generálplukovníka Šumilova, 53. armáda, ktorej velil generálporučík Managarov, ku ktorej patril 4. zbor rumunskej armády. Tieto zbory boli súčasťou 2. ukrajinského frontu maršála Malinovského.

Prítomným sa na spomienkovej slávnosti prihovoril zástupca primátora Senice Filip Lackovič: „Dovoľte mi prejaviť úprimné uznanie a vďačnosť voči tým, ktorí nám priniesli slobodu. No zároveň sa nemôžeme odvrátiť od súčasnej reality, v ktorej sa stretávame s novými výzvami a hrozbami. Dnes, rovnako ako pred desaťročiami, je viditeľnou hrozbou snaha podmaňovať si hrubou silou národy, krajiny aj ľudí. Hrozbou sú autoritatívne režimy, ktoré majú ambíciu sa v rôznych podobách vracať a žiaľ, nemusíme ísť pre príklady ďaleko. Žijeme v časoch, kedy sa okrem reálnej fyzicky deštruktívnej vojny u našich susedov, vedie paralelne vojna kybernetická a informačná, ktorá žiaľ zasahuje aj k nám."

Spolu so zástupcami mesta Senica si dnešný pamätný deň prišli uctiť nielen na námestí, ale aj pri pomníku rumunským vojakom na cintoríne zástupcovia Okresného úradu Senica, Oblastného výboru Zväzu protifašistických bojovníkov, Študentského parlamentu, miestnych organizácií, škôl, združení a spolkov, ako aj politických strán pôsobiacich v regióne. Spevácky zbor mesta Senica Cantilena zaspieval štátnu hymnu a hymnickú pieseň Aká si mi krásna.

Mesto Senica sa tento rok rozhodlo na spomienkových slávnostiach pristúpiť k novinke – prírodným vencom od aranžérky Dáši Satinovej, ktoré na rozdiel od umelých nezaťažujú naše životné prostredie. Zároveň ich pominuteľnosť nám pripomína aj našu vlastnú.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!