Skip Navigation or Skip to Content
PONDELOK, MÁJ 06, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 03.09.2019 - 13:54  //  aktualizácia: 04.09.2019 - 15:14  //  zobrazené: 2523

Dobrovoľný hasičský zbor v Senici oslávil 130. výročie

V Senici  sa 31. augusta zišla veľká hasičská rodina. Dôvodom bola oslava veľkého a vzácneho jubilea 130. výročia založenia Dobrovoľného hasičského zboru  v Senici. V našom meste nemáme inú organizáciu, ktorá by sa mohla pochváliť takou  dlhou existenciou.

Dnešní dobrovoľní hasiči pokračujú v uplatňovaní myšlienok, ktoré viedli našich predkov k založeniu hasičského zboru s dátumom 21. marec 1889. Stalo sa tak po sérii požiarov, ktoré v Senici ničili majetok a ohrozovali ľudí. „Odvtedy sú tu hasiči nepretržite s obyvateľmi, aby im prišli na pomoc vždy, keď je treba, povedala na úvod  predsedníčka Dobrovoľného hasičského zboru v Senici (DHZ) Jarmily Barcaj Drinkovej na slávnostnej schôdzi  v Dome kultúry.  Potom sa už odvíjala história DHZ slovom aj obrazom v podaní veliteľa DHZM Milana Černáka. Za 130 rokov sa úplne zmenil život. Úplne inak vyzerá mesto, zmenila sa aj technika, ktorá hasičom pomáhala. Zostala podstata hasičstva, a to ochota a spoľahlivosť pomáhať iným.

Túto skutočnosť ocenili vo  svojich príhovoroch aj hostia podpredseda Trnavského samosprávneho kraja Roman Sova, riaditeľ KR Hasičského a záchranného zboru Trnava Vojtech Valkovič, riaditeľ OR HaZZ Ondrej Hurbanis, tajomníčka Územnej organizácie DPO Senica Soňa Kadlečíková. Primátor Senice Martin Džačovský vyjadril vďačnosť hasičom za ich akcieschopnosť, rýchlosť a účinné zásahy pri požiaroch, ale aj pri likvidácii následkov prírodných pohrôm, ktoré mesto v ostatných rokoch postihujú viac. „Mesto Senica oceňuje ich prácu v prospech obyvateľov mesta a právom ich považuje za svojho partnera,“ doplnil primátor.

Práca mnohých dobrovoľných hasičov bola po zásluhe vyjadrená aj odovzdaním vyznamenaní.

V rímsko-katolíckom kostole Navštívenia Panny Márie sa za hasičov pomodlili na ekumenickej omši katolícky duchovný Ministerstva vnútra pre HaZZ Trnavský kraj Ľuboslav Farkaš a evanjelická duchovná Ministerstva vnútra pre Policajný zbor Júlia Štofanová, aby naďalej odvážne a odhodlane plnili povinnosti na pomoc ľuďom v núdzi. 

Výročie DHZ sa stalo veľkou prehliadkou starej a novej techniky, ktorú do Senice prišli prestaviť dobrovoľní i profesionálni hasiči zo Senice, Skalice, Trnavy a Bratislavy. Návštevníci na Námestí oslobodenia mohli porovnať ručnú konskú striekačku z roku 1927 z obce Šarovy na Morave, na hasičský zásah prerobený Trabant z DHZ Cerová, vozidlo Walter Lord z roku 1941 z DHZ Púchov alebo hasičský tank z DHZ Pole s modernými cisternovými automobilovými striekačkami, vozidlami na zásah v neprístupnom teréne, autobusom používaným na evakuáciu osôb.  V praktických aj statických ukážkach sa odvíjal vývoj hasičstva. 

Deti sa okrem prehliadky techniky mohli zabaviť pri maľovaní na tvár alebo svoje zážitky z hasičského dňa nakresliť. Moderátorom podujatia bol muzikálový herec Ján Slezák, ktorý medzi ukážkami techniky predviedol aj svoje spevácke umenie.

Hasiči v našom meste sú organizáciou, v ktorej sa kontinuálne darí nadväzovať na činnosť predchodcov a stále niesť štafetu  obetavosti, humánnosti a pomoci druhým. Ľudia v modrých uniformách  sú naším majákom nádeje v rôznych ťažkých situáciách.

...chodia tam,  odkiaľ iní utekajú...

bar

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!