Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, MÁJ 02, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 21.06.2019 - 08:43  //  aktualizácia: 21.06.2019 - 09:37  //  zobrazené: 777

Počas Ekotopfilmu sa diskutovalo o parku či triedení odpadu

V Senici sa vo štvrtok 20. júna konali environmentálne podujatia v rámci festivalu Ekotopfilm. Senica sa do tohto podujatia zapojila po 3. raz. Vyjadruje to záujem samosprávy mesta o riešenie problémov súvisiacich so životným prostredím a ekológiou. Ekotopfilm poskytuje množstvo pozitívnych i tých negatívnych informácií z environmentálnej oblasti u nás aj  vo svete.

Súčasne má byť toto podujatie, poukazujúce na nevyhnutnú  zmenu prístupu  k nášmu bezprostrednému okoliu pre nás nielen poučením, no najmä inšpiráciou ako nebyť ľahostajný k ochrane životného prostredia. V tejto sfére je totiž neustále čo zlepšovať. Zmeny v prístupe k prírode sa musia v plnej miere prejaviť aj v mestskom prostredí. Dôležité je nielen slovne deklarovať nejaké zmeny, ale najmä ich prakticky uvádzať do každodenného života. 

Podujatia boli predpoludním zamerané na deti a mládež, ako hlavných nositeľov posolstva o trvalo udržateľnom živote do budúcnosti, aj preto bola táto časť nazvaná Juniorfestival.

Doobeda sa v Dome kultúry vystriedali žiaci prvého i druhého stupňa základných škôl, ktorých vystriedali stredoškoláci. Okrem premietania krátkych náučných filmov sa žiaci hravou formou učili, ako správne triediť odpad.  Juniorfestival pokračoval zábavno-náučnými aktivitami v parku, ktoré si pre deti pripravili ZOS Senica, KOZEL - Klub ochrancov zelene a LESY Slovenskej republiky. Pre žiakov bol pripravený kvízový chodník o konkrétnych stromoch, ktoré rastú v senickom parku. Skúšali rozoznať ihličnaté stromy podľa šišiek, listnaté podľa listov. Mohli nalepiť svoje želanie na strom prianí, absolvovali viaceré aktivity zamerané na triedenie odpadu a sledovali prácu arboristu pri ošetrovaní najstaršieho pagaštanu konského v našom meste.

V podvečer sa aktivity opäť presunuli do Domu kultúry, kde boli prezentované viaceré témy. Technické služby Senica, a.s. sa sústredili na triedenie odpadov. Na číslach deklarovali ako si v tomto smere vedie Senica a jej obyvatelia. Odpadové hospodárstvo sa monitoruje z hľadiska plnenia Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta, z ktorého vyplýva, že množstvo vytriedeného odpadu v jednotlivých zložkách z roka na rok stúpa. Zároveň však hodnota komunálneho odpadu uloženého ročne  na skládke neklesá, ale stagnuje. V tomto smere je potrebná osveta na celkové znižovanie odpadu v domácnostiach.

Mesto Senica sa na tomto podujatí sústredilo na odprezentovanie svojich zámerov v oblasti starostlivosti o mestskú zeleň. Prvým konkrétnym krokom bola pasportizácia drevín  v mestskom parku, ktorá poskytla jedinečné informácie o ich zdravotnom stave a slúži ako  podklad pre následné ozdravenie stromov, v prípade zlého zdravotného stavu drevín  aj ich odstránenie v záujme bezpečnosti. Prvé úpravy sa stihli vykonať už v jarných mesiacoch a ďalšie budú pokračovať v jeseni.

Nasledovať budú aktivity, ktoré prinesú do parku väčší spoločenský život, už teraz sa v ňom koná viacero úspešných podujatí.  Cieľom vedenia mestskej samosprávy je práve  vytvorenie nového a kvalitnejšieho zázemia na organizovanie rôznych typov stretnutí a kultúrno-športových  akcií.  Obnova čaká chodníky pozdĺž Teplice, parkom povedie  časť  I. etapy cyklodopravnej trasy, skvalitnenie výsadby. Primátor mesta Martin Džačovský zdôraznil, že ak chceme, aby bol mestský park naozaj okrasou nášho mesta a využívaným priestorom s dobrým zázemím, musíme k tejto téme pristupovať zodpovedne. Je potreba vytvoriť  symbiózu medzi potrebami ľudí a prírodou, ktorá tam je, a preto je potrebné o tejto téme diskutovať spoločne s verejnosťou a vyzval občanov, aby dali  námety, čo by si vedeli v parku predstaviť, čo by tam chceli, ako by park chceli využívať . Následne bude vyhlásená architektonická súťaž, kde môžu byť najlepšie myšlienky zohľadnené.

Ako vyplynulo z prezentácie, ktorú pripravila Zuzana Gašparová z referátu životného prostredia Mestského úradu Senica  Mesto pripravuje aj ďalšie zámery, ktoré sa dotknú celého intravilánu mesta. Otvorené boli  témy tvorby kvitnúcich lúčnych trávnikov, manažmentu starostlivosti o trávnaté plochy v meste, výsadby nových drevín, kontroly náhradných výsadieb.  Do tvorby zelene sa mesto snaží  zapájať aj verejnosť, aby sa táto téma stala spoločnou pre samosprávu aj občanov. Takýmto krokom bude aj manuál pre verejnosť v oblasti zakladania kvetinových a iných výsadieb na verejných priestranstvách v okolí bytových domov. Prvým krokom v tomto smere boli  prednášky odborníkov zamerané na pestovanie balkónových rastlín, vhodné kombinácie rastlín na skrášlenie priestranstiev pred bytovými domami či starostlivosť o dreviny.

FOTOGALÉRIA

PRÍLOHY

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!