Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 05.09.2019 - 14:58  //  aktualizácia: 05.09.2019 - 15:10  //  zobrazené: 1588

Výzdoba k OKOLO SLOVENSKA pripomína priekopníka bicyklovania zo Senice

Blížia sa cyklistické preteky Okolo Slovenska. Mesto Senica sa pripravuje na túto udalosť a na podujatie sa snaží upozorniť aj trošku netradičnejšie. Dnes na kruhovom objazde smerom od Jablonice bola osadená tematická výzdoba z retro bicyklov, ktorá má upozorniť na blížiace sa. Na Námestí oslobodenia už pred pár dňami aranžérka Dáša Satinová vytvorila aranžmán na tému pretekov. Nezobrazila však moderný novodobý bicykel, na akom závodia špičkoví šampióni, ale cieľom bolo stvárniť a pripomenúť Seničanom, ale aj celému Slovensku, priekopníka bicyklovania zo Senice Jána Zmertycha, v Senici nazývaného aj Ivan Smrtič.

Keď v roku 1812 uzrel svetlo sveta predchodca dnešného bicykla velocipéd alebo rýchlonôžka, ktorý v roku 1879 anglický konštruktér Lawson opatril reťazovým prevodom, sa mladí muži prekonávali v lámaní rekordov na novom vynáleze. Jeden z týchto priekopníkov bicyklovania bol vtedy 25-ročný senický zeman Ivan Smrtič. Ten sa na velocipéde vybral začiatkom júna 1880 na cestu z Londýna do Budapešti. Jeho cestu sledovali viaceré vtedajšie časopisy a jeho návrat veľkolepo oslavovali v Budapešti, ale aj po návrate paroloďou z Budapešti do Prešporku /Bratislavy/ aj v domácej Senici, susedných Rybkách či Skalici. O nadšenom privítaní rodáka obyvateľmi Senice priniesli noviny správu:
Hrdina velocipédu, Ivan Zmertych, bol tyto dni, pri svojom návrate do Senice, v susednej dedine Rybkách pri streľbe mažiarov od početných kočiarov, vozíkov, obyvateľmi senickými naplnených, slávnostne uvítaný. Ba ozaj!

Oveľa výraznejšie sa však do povedomia rodákov zapísal víťazstvom na parížskych cyklistických pretekoch v 90-tych rokoch minulého storočia. Štefan Janšák o tom napísal v knihe Život Štefana Fajnora : Senicu ctí svojím menom prvý stredoeurópsky šampion na bicykli. Ivan Zmertych vyhral v deväťdesiatych rokoch prvú cenu na parížskych závodoch a prišiel na kole až domov. Jeho otec, ktorý platil synovu zdatnosť dlhými štúdiami v Anglii, poznamenal pri tom uštipačne: – Keby môj syn mal tolko tady (a ukázal na hlavu), ako má tady (ukázal na nohy), bol by som spokojný.

Ján Zmertych - v Senici nazývaný Ivan Smrtič - pochádza z chorvátskeho zemianskeho rodu, ktorý sa z Marmarošskej župy v severovýchodnom Uhorsku presťahoval do župy Nitrianskej, kde jeho predkovia zastávali významné vojenské a štátne funkcie. Narodil sa v Senici v roku 1855 rodičom Karolovi Zmertychovi, v rokoch 1848 – 1861 poslancovi za senický volebný okrsok, a matke Jozefíne, rodenej Záborskej. Okrem pôvodu a vzdelania, mu iste aj športová popularita, aj napriek kritickému hodnoteniu otca, dopomohla k funkcii krajinského poslanca. Od roku 1904 žila Smrtičova rodina vo svojej kúrii v Čáčove /dnes budova hostinca s popisným čislom 114/. Synovia Ivan a Karol po roku 1918 odišli zo Slovenska.

 

Zdroj: www.zahorskemuzeum.sk

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!