Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, MÁJ 02, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 19.06.2019 - 15:48  //  aktualizácia: 19.06.2019 - 16:10  //  zobrazené: 3541

Zasadal krízový štáb mesta

Na Mestskom úrade Senica dnes zasadal krízový štáb mesta, aby sa skoordinoval postup zainteresovaných zložiek pri zisťovaní príčin tragickej udalosti zo soboty 15. júna na IBV Mlyny v Senici.  Prítomní na ňom boli zástupcovia regionálnej štátnej a verejnej správy aj zástupca obyvateľov danej lokality. Mesto Senica má záujem prispieť k zisteniu príčin vysokých  koncentrácií plynov nameraných v tejto lokalite. 


Kontrolné chemické laboratórium Civilnej ochrany v Nitre vykonalo 18. júna v studni rodinného domu, kde došlo k úmrtiu dvoch osôb i v ďalších dvoch kontrolné merania, ktoré preukázali vysoké koncentrácie oxidu uhličitého a plynného amoniaku a veľmi nízky obsah kyslíka. Chemická analýza preukázala aj prítomnosť ďalších látok. Po týchto zisteniach bolo okamžite v ten deň zverejnené na mestskej webovej, fb stránke i v ďalších médiách  odporúčanie obyvateľom danej lokality, aby  nevstupovali do priestoru studní a nepoužívali vodu z nich ani na polievanie.  

Po týchto predbežných výsledkoch  meraní, kde v prípade oxidu uhličitého a amoniaku boli namerané maximálne hodnoty na rozsahu prístroja, sa dnes pristúpilo k ďalším opatreniam. Dnes v podvečer budú príslušníci Mestskej polície Senica na IBV Mlyny navštevovať všetky domácnosti a rozdávať upozornenia v písomnej podobe a tiež zisťovať, na ktorých pozemkoch sú vybudované studne. Studne ako vodné stavby podliehajú takisto vydaniu stavebného povolenia. Doteraz boli vydané 4 stavebné povolenia, z ktorých jedna  studňa je už skolaudovaná. Odporúčanie nepoužívať vodu z týchto studní ani na úžitkové účely (polievanie, do bazénov a pod.) platí až do odvolania. Informačný leták obsahuje naviac aj bezpečnostné upozornenia ako sa správať pri vstupe do studní (text uvedený nižšie).

Na krízovom štábe sa rozhodlo, že budú odobraté vzorky z vytypovaných studní pracovníkmi Regionálneho úradu verejného zdravotníctva na rozbor. Ďalší postup krízový štáb stanoví až po nových zisteniach.

 

 

 

 

Informácia pre obyvateľov - Bezpečné používanie studne

 

Úprava okolia studne

· Studne majú byť umiestnené v neznečisťovanom prostredí. Do vzdialenosti 2,0 m od vonkajšej konštrukcie studne nesmie byť okolie okolo studne znečisťované alebo inak dodatočne ohrozované napr. inou stavbou alebo činnosťou.

Studne môžu byť zriaďované v budovách za predpokladu zaistenia čistého prostredia okolo studne.

· Konštrukcia a prevedenie studne musí zabraňovať vnikaniu dažďovej vody a nečistôt do studne,otvorené studne nie sú dovolené.

· Plocha okolo studne do vzdialenosti 10 m nesmie byť akokoľvek znečisťovaná a nie sú na nej dovolené činností, ktoré by mohli zhoršovať kvalitu podzemnej vody. Prístup k studni sa odporúča vydláždiť.

· Povrchové vody musia byť odvedené mimo studne a jej okolia. Preliačiny v okolí studne, v ktorých by sa zdržiavala povrchová voda, ktorá by mohla ovplyvniť kvalitu vody v studni, je treba vyplniť nezávadnou zeminou, alebo okolie odvodniť a vodu odviesť mimo okolia studne.

· V prípadoch, keď je studňa vybavená stojanovým alebo iným zariadením s priamym výtokom vody, musí byť zriadený vodotesný odpad (potrubie alebo žliabok), odvádzajúci nevyužitú vyčerpanú vodu do vzdialenosti najmenej 5 m od studne.

· Ak je hrúbka krycej pôdnej vrstvy menšia ako 3 m, ale väčšia ako 1m, je treba nevyužitú vodu odviesť potrubím alebo žliabkom do väčšej vzdialenosti.

· Okolie studne do vzdialenosti 2 m od plášťa musí byť vodotesne vydláždené, vyspádované smerom od studne so sklonom najmenej 2 %. U domových studní má byť nepriepustná úprava vo vzdialenosti aspoň 1 m.

· V prípade umiestnenia studne na poľnohospodársky obrábanom pozemku vrátane sadov a záhrad sa plocha do vzdialenosti 10 m od studne upraví ako trvalý trávny porast.

Pre domové studne sa toto opatrenie odporúča.

 

 

Sanácia studne

 

Pokiaľ bola studňa zasiahnutá povodňou, je nutné urobiť kompletné vyčistenie. Pri znečistení individuálnych zdrojov pitnej vody (studne) pristupujeme k ich sanácii (vyčisteniu ) až vtedy, keď to dovolia vonkajšie podmienky a dôjde k poklesu zvýšených hladín podzemných vôd (opadnutie povrchovej vody, odstránenie nánosov a pod.).

Odporúčaný postup pri sanácii až po opadnutí povodňovej vlny a pri poklese hladiny podzemných vôd.

 

1. Mechanicky očistíme z vonkajšej strany steny telesa studne (nad terénom), okolie studne do vzdialenosti najmenej 10 m a čerpadlo od nánosov bahna a nečistôt a dôkladne opláchneme čistou vodou najlepšie pod tlakom. Nainštalujeme čerpadlo na čerpanie vody (kalové).

2. Ak máme zaplavenú celú studňu z nánosmi bahna, vyčerpáme celý objem vody.

3. Pred vstupom do studne pomocou detektora alebo sviečky zistíme, či nie sú v studni jedovaté plyny – pokiaľ áno, do studne nevstupujeme (konkrétne je potrebné spustiť zapálenú sviečku až na dno studne – bez kyslíkového prostredia sviečka zhasne, v prípade výskytu jedovatých plynov (napr. metánu) dôjde k oživeniu intenzity plameňa sviečky). V prípade zhasínania plameňa studňu čistíme až po riadnom odvetraní prostredia (napr. hadicou nasadenou na vysávač). Mechanické čistenie studne, vrátane jej dezinfekcie uskutočňujeme vždy za prítomnosti 3 osôb a to z dôvodu poskytnutia prvej pomoci osobe, ktorá pracuje priamo v studní.

4. Dôkladne mechanicky (napr. kefou) očistíme vnútorné steny studne, čerpadlo a dno studne, opláchneme čistou vodou a vodu opäť vyčerpáme. Vyčerpanú vodu odvádzame do dostatočnej vzdialenosti od studne po sklone terénu, aby sa zabránilo opätovnému znečisteniu vody v studni, prípadne okolitých studní. Potom steny opláchneme čistou vodou a vodu znova odčerpávame. Tento postup opakujeme do úplného vyčírenia vody.

5. Vnútorné steny studne opláchneme dezinfekčným prostriedkom na báze chlóru podľa návodu výrobcu: napr. roztokom 5 % SAVO ORIGINAL (1 l Sava do 19 l vody) alebo Chloramín T – 1 % roztok (rozpustením 1 plnej lyžice Chloramínu v 2 l vody). Dezinfekciu je možné vykonávať pomocou krhly na kropenie. Dezinfekcia môže byť neúčinná, ak je voda v studní zakalená. V prípade potreby dezinfekciu opakujeme a vodu odčerpávame až do vymiznutia zákalu. Steny studne znova opláchneme čistou vodou a vodu odčerpávame. Pri práci je nutné používať ochranné gumové rukavice !

6. U studní nezasiahnutých povodňovou vlnou odčerpáme vodu zo studne asi 1 m výšky vodného stĺpca. Prechlórujeme vodu dezinfečným prípravkom na báze chlóru SAVO ORIGINAL ), vymyjeme steny spätným prúdom silne prechlórovanej vody. Vyčerpáme všetku vodu zo studne.

7. Vyspravíme špáry medzi skružami cementovou maltou.

8. Vykonáme konečné umytie stien a dna studne, vodu vyčerpáme.

9. Na dno studne dáme nový štrk alebo hrubý piesok. Ak to nie je možné, dáme dôkladne prepraný starý štrk.

10. Necháme studňu naplniť vodou a v prípade, že je voda stále zakalená, pokračujeme v čerpaní až do odstránenia zákalu.

11. Demontujeme čerpadlo (kalové).

12. Pridáme dezinfekčný prostriedok na konečnú dezinfekciu pitnej vody (napr. SAVO ORIGINAL 10 – 20 ml na 1m3 ) a zabezpečíme, aby voda s dezinfekčným prostriedkom prepláchla celý vodovodný systém a prešla všetkými vodovodnými kohútikmi. Nariedený dezinfekčný prostriedok sa pomocou krhly na polievanie naleje na hladinu vody a nechá pôsobiť najmenej 8 hodín. Pri silnom znečistení je potrebné nechať pôsobiť dezinfekčný roztok 24 hodín prípadne dezinfekciu opakovať.

13. Uzavrieme studňu betónovým alebo iným vhodným poklopom (napr. liatinovým). Vyčistíme a upravíme okolie studne min. do vzdialenosti 10 m podľa STN 75 5115 Vodárenstvo. Studne individuálneho zásobovania vodou.

 

V prípade, že studňa (napr. pri povodni) nebola priamo zasiahnutá, stačí vykonať revíziu (vizuálnu kontrolu studne ) a jednorazovú dezinfekciu a nechať urobiť rozbor vody.

Pokiaľ nemáme overenú kvalitu vody zo studne, vodu nepoužívame na iné ako úžitkové účely (očistu domácnosti a pod. ).

 

 

PRÍLOHY

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!