Skip Navigation or Skip to Content
PONDELOK, MÁJ 06, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 02.08.2019 - 16:38  //  aktualizácia: 07.08.2019 - 07:19  //  zobrazené: 2592

Krízový štáb zasadal k výsledkom vzoriek zo studní

Vo štvrtok 1. augusta  sa na Mestskom úrade v Senici konalo ďalšie zasadnutie Krízového štábu mesta Senica k nešťastným udalostiam z 15. 6. 2019, pri ktorých v studni na IBV Mlyny zahynuli 2 osoby. Stretnutie sa konalo za účasti zástupcov špecializovanej miestnej štátnej správy, Kontrolného chemického laboratória Civilnej ochrany (KCHL CO) Nitra, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Senica, mesta Senica a zástupcu obyvateľov danej lokality, aby bol určený ďalší postup na základe výsledkov z odobratých vzoriek zo studní v tejto lokalite.

Z výsledkov vzoriek od KCHL CO Nitra a RÚVZ v Senici vyplýva, že odobratá voda nevykazuje známky organického ani anorganického znečistenia a jej použitím na úžitkové účely sa nepredpokladá riziko poškodenia zdravia obyvateľov, avšak podrobnejšie výsledky z rozborov vody, ktoré realizoval Výskumný ústav vodného hospodárstva Bratislava krízový štáb k dispozícii nedostal. Tieto sú súčasťou vyšetrovacieho spisu na Okresnom riaditeľstve PZ SR v Senici a vyšetrovanie naďalej pokračuje. Otázkou zostáva, kde sa vzali vysoké koncentrácie oxidu uhličitého v studniach. Podľa vykonaných rozborov plynov  vo vybraných studniach  bolo  prostredie v nich vyhodnotené ako nebezpečné z dôvodu prítomnosti oxidu uhličitého vo vyšších koncentráciách. Preto naďalej platí odporúčanie do studní nevstupovať, pri vykonávaní údržby je potrebné dôsledne dodržiavať všetky  bezpečnostné opatrenia.

Z bezpečnostného hľadiska odporúča mesto Senica vlastníkom pozemkov na IBV Mlyny, ktorí si v budúcnosti  plánujú  vybudovať  studne, realizovať ich ako vŕtané.

Domová studňa je vodná stavba, povoľovaná podľa vodného zákona č. 364/2004 Z.z.  Vodu zo studne je možné odoberať len na základe právoplatného kolaudačného povolenia a povolenia na odber podzemných vôd. Znamená to, že využívanie vôd zo studní, ktoré  boli zhotovené bez povolenia, je v rozpore s vodným zákonom.

V najbližších dňoch doručí Mesto Senica prostredníctvom Mestskej polície do všetkých domácností oznámenie o zovšeobecnených výsledkoch odobratých vzoriek a  výzvu na legalizáciu vodných stavieb s potrebným tlačivom. Tieto informácie budú spolu s upozornením  o bezpečnostných podmienkach pri čistení studní zverejnené aj na web stránke mesta.

Postup pri legalizácii domovej studne je platný nielen pre lokalitu IBV Mlyny, ale pre celé mesto.  Mesto Senica preto vyzýva majiteľov všetkých studní zhotovených bez povolenia, aby si ich  zlegalizovali a požiadali o ich dodatočné povolenie. K tomu je potrebné predložiť projektovú dokumentáciu vypracovanú oprávnenou osobou v 2 vyhotoveniach a vyplniť žiadosť o povolenie na odber podzemných vôd a dodatočné povolenie vodnej stavby – domovej studne. Samospráva sa zaväzuje, že pri dodatočných žiadostiach o povolenie vodnej stavby, ktoré budú predložené v termíne do 29. 2. 2020, nebude využívať právo na postúpenie týchto stavebníkov na riešenie Okresnému úradu za porušenie vodného zákona. Je to šanca pre všetkých majiteľov studní v Senici, dať si tieto záležitosti do poriadku. Mesto Senica tak chce predísť opakovaniu podobných tragických udalostí v neohlásených stavbách.

 

PRÍLOHY

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!