Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 08.11.2017 - 09:01  //  aktualizácia: 08.11.2017 - 09:43  //  zobrazené: 2390

Sviatočný deň pre študentov

Sviatočným dňom pre študentov senických stredných škôl bol 7. novembra Deň študentstva na radnici, ktorý sa koná pravidelne pri príležitosti štátneho sviatku 17. novembra,  kedy si pripomíname Deň boja za  slobodu a demokraciu a tiež Medzinárodný deň študentstva. „V tomto mesiaci sa častejšie ako inokedy skloňuje slovo študent – symbolizujúce mladú generáciu, túžiacu po poznaní, vzdelávaní, obdivujúcu krásy sveta, ale ktorej nie je ľahostajný jej osud, budúcnosť. Študenti vždy citlivo reagovali na nespravodlivosť, neslobodu, mnohokrát v dejinách ostro vystúpili proti krivdám. Mnohé ich aktivity zapadli do zabudnutia, ale niektoré sa zmenili na magický dátum , historický medzník a takým je i 17. november, pri príležitosti ktorého sa dnes stretáme,“ pripomenul v úvode význam podujatia primátor mesta Branislav Grimm.

 „...Sme mladí, všetko máme pred sebou. Možno sa často cítime nepochopení,  nedocenení, možno ešte potrebujeme  tých,  čo by nás viac počúvali a viedli. Cestu si však nenechajme dláždiť inými. Nezaškodí trocha rebélie, provokácie a hrdinstva. To potrebuje k životu každý. Veď žijeme najkrajšie chvíle života a máme všetky ekonomické, demokratické i ľudské  možnosti. Strážme si tieto okamihy a niečo pre ne i obetujme. Rozbaľme svoju energiu i  kapacitu svojho zdravého rozumu, tak ako naši kamaráti, ktorí budú dnes ocenení...“ skonštatovali na úvod moderátori podujatia.

Prijatie najlepších študentov na radnici napísalo tento rok jubilejnú 15. kapitolu. Toľko rokov uplynulo odvtedy, čo vznikol Študentský parlament mesta Senica.

Primátor mesta potom ocenil diplomom a medailou za vynikajúce študijné výsledky, mimoriadnu mimoškolskú aktivitu a reprezentáciu školy a mesta najlepších  študentov z jednotlivých škôl. Súčasťou ocenenia bol i podpis do Pamätnej knihy mesta. „Teší ma, že dnes do tejto knihy pribudnú podpisy študentov, ktorí sa vďaka nadobudnutým vedomostiam, zručnostiam, schopnosťami, vytrvalosťou a svedomitou prácou vrátili z predmetových olympiád, súťaží s najvyššími oceneniami a skvelými výsledkami, či mimoriadnymi aktivitami vzbudili uznanie aj u svojich spolužiakov,“ povedal primátor.

Po 12. raz sa konala  anketa Cena senickej mládeže, do ktorej boli nominovaní PhDr. Margita Hološková, stredoškolská učiteľka na Gymnáziu L. Novomeského, Štefánia Jánošová úspešná dlhoročná učiteľka dramatického odboru ZUŠ a Mgr. Stanislav Macek, učiteľ na Súkromnej strednej odbornej škole podnikania a obľúbený  futbalový tréner. Od začiatku hlasovania  10. októbra sa začal nefalšovaný súboj, mladí hlasovali za svojho favorita. Prišlo rekordných 2182 hlasov, čo je o 1200 hlasov viac ako vlani.  Víťaz Stanislav Macek získal 1113 hlasov. Cenu senickej mládeže mu odovzdal primátor Senice Branislav Grimm a  predsedníčka Študentského parlamentu Martina Štítna.  

 

Charakteristiky ocenených študentov a víťaza Ceny senickej mládeže:

Stredná odborná škola 

Lenka Kováčová

Maturantka, vlasová kozmetička, ktorá má od začiatku štúdia  výborné výsledky. Je tichá a nenápadná, ale môže si to dovoliť, jej činy ju reprezentujú.. Zúčastňuje sa súťaží a olympiád, získala  1. miesto na  olympiáde v anglickom jazyku. Svojou dobrou prácou reprezentuje školu na súťaži  Mladý tvorca v Nitre, zúčastňuje sa Stredoškolskej odbornej činnosti, súťaží  Zlaté nožnice či Cena mesta Pezinok. V súkromí hrá na gitaru a je milou spoločníčkou. Je odborníčka na svadobné účesy.

 

Petra Durcová

Maturantka v odbore  vlasová kozmetika. Obľúbená v kolektíve a priateľská. Usilovná študentka, ktorá rada trávi čas učením. Peťa vie presne ako funguje duševná hygiena, preto pauzy medzi učením vypĺňa cvičením v posilňovni.  Zúčastňuje sa Stredoškolskej odbornej činnosti, reprezentuje školu  na súťaži Mladý tvorca v Nitre. Ako správna Myjavčanka sa ľahko vysporiadala s témou  Moderný folklór na súťaži v Pezinku. Tiež súťažne strihá zlatými nožnicami. Ak náhodou nesúťaží, tak je z nej výborný model.

 

Silvia Reháková

Kaderníčka, ktorá už mieša farby ako profesionálka a každý, kto ju pozná, vie, že pozná všetko, čo je práve v móde. Okrem kaderníctva sa venuje aj celkovej vizáži. Aktívne sa zapája do školského života, prináša nápady a veľa novej energie. Zúčastnila sa na  školskej aj okresnej olympiáde v anglickom jazyku. Najviac sa jej darí v kaderníckych súťažiach, jej výtvory sú proste skvosty. Je extrovertka, to každý vidí aj počuje.

 

Gymnázium  L. Novomeského 

Marek Mach

Je študentom 2. ročníka. Aktívne sa zaujíma o politické dianie na Slovensku. Založil internetovú stránku Mladí proti fašizmu. Pravidelne ju autorsky obohacuje o texty, v ktorých varuje pred politickým extrémizmom a rasovou neznášanlivosťou. V súčasnosti prezentuje príbehy  z obdobia holokaustu, približuje mladým ľuďom dôsledky fašistickej ideológie. Vytvoril aj videodokument  Eva Mosnáková - žena, ktorá prežila holokaust. Svojou činnosťou sa dostal do povedomia nielen organizácií, ktoré majú podobnú činnosť, ale aj verejných činiteľov a novinárov. Zúčastnil sa stretnutia s prezidentom  SR A. Kiskom, v denníku N bol o jeho aktivitách a názoroch uverejnený rozsiahly rozhovor.

 

Laura Krenťochová

Študentka 4. ročníka je múzicky založená a svoje schopnosti opakovane preukazovala v súťažiach v umeleckom prednese poézie  i prózy. Je vnímavou čitateľkou, svoje skúsenosti dokáže využívať pri interpretácii umeleckých diel. Školu reprezentuje v tíme  spolužiakov aj na  medzinárodnej dejepisnej súťaži v Česku. Svojou družnou povahou dokáže vytvárať pozitívnu pracovnú atmosféru.

 

Šimon Vrba

Študent 4. ročníka je  všestranne nadaný,  dosahuje dlhodobo výborné výsledky. Zapája sa do olympiád a súťaží rôznorodého zamerania, osobitne treba vyzdvihnúť  jeho úspechy v súťaži tvorivého písania  v cudzích jazykoch, najmä vo francúzskom  a anglickom jazyku. Bol  ocenený aj v literárnej súťaži. Jeho zameranie presahuje aktivity stredoškolského štúdia, robí veľa navyše, samostatne  študuje odbornú literatúru. Je hĺbavý a tvorivý.

 

Juraj Balga

Študent 4. ročníka je predsedom a zástupcom svojej triedy v Rade školy a aktívny člen študentskej rady. Výborným prospechom je vzorom.  Od 2. ročníka zastáva funkciu šéfredaktora školského časopisu a tiež funkciu ambasádora Masarykovej Univerzity Brno. Vo voľnom čase sa venuje maľovaniu a tancovaniu vo FS Kopaničiar. V zimných mesiacoch sa venuje lyžovaniu, a to aj profesionálne ako inštruktor. Aktívne pôsobí v dobrovoľníckej organizácii Senica 2.0 a je členom Študentského parlamentu v Senici. Svojím optimizmom a dobrou náladou poteší každého, kto s ním príde do styku.

 

Kristína Oslejová

Je výbornou študentkou oktávy. Aktívne a dlhoročne sa podieľa na tvorbe školského časopisu Gymsen, je herečkou a recitátorkou divadelného súboru Zádrapky pri ZUŠ v Senici, milovníčkou hudby, tanca a dobrých kníh, úspešnou inštruktorkou jumpingu, Bola ocenená na literárnych súťažiach: Literárny Kežmarok, Literárna Senica L. Novomeského, Škultétyho rečňovanky, Petržalské Súzvuky Ferka Urbánka, Ihnátove Hanušovce, Zrkadlenia... Zúčastňuje sa pravidelne literárnych workshopov.

 

Súkromná stredná  odborná škola podnikania 

 

Michal Tomič

Študent 3. ročníka je milý, cieľavedomý, ochotný na sebe tvrdo pracovať, veľmi obľúbený medzi spolužiakmi. Dokáže mnohých motivovať k vyšším športovým výkonom. Napriek pôsobeniu v zahraničí veľmi dobre zvláda aj individuálne štúdium v škole. Zo Spartaku Myjava prestúpil do FK  Senica, kde sa v U16 stal majstrom Slovenska.  Ako hráč U17 nastupoval za starších hráčov U19, kde  znova obhájil majstra Slovenska. Svoj talent mohol preukázať na mnohých medzinárodných turnajoch.  V súčasnosti  je hráčom talianskej Sampdorie Janov. Je opäť nominovaný do reprezentácie SR do 19 rokov.

 

Branislav Psota

Študent 4. ročníka  je priateľský, veselej povahy, ochotný vždy pomôcť svojim spolužiakom  doučovaním účtovníctva, v ktorom vyniká. Je pravou rukou  triednej učiteľky pri organizovaní rôznych kultúrnych, spoločenských a iných mimoškolských akcií.  V 3. ročníku  pracoval ako viceprezident financií v študentskej firme Good Vibes,  funkciu vykonával  spoľahlivo, prejavili sa jeho organizačné schopnosti a zmysel pre detail. Zato bol ocenený certifikátom medzinárodnej spoločnosti Junior Achievement. Zúčastnil sa napríklad   na workshope Deň kariéry v Bratislave,  zapája sa do dobrovoľníckych zbierok. Má výborné študijné výsledky.

 

Monika Konyáriková

Študentka  maturitného ročníka je skromná, milá, plná energie,  ktorá s úsmevom pomôže spolužiakom s tínedžerskými a školskými problémami. Zodpovedne pristupuje k plneniu povinností, má všeobecný rozhľad v každej oblasti, dosahuje vynikajúce študijné výsledky. Jej prednosťou je angličtina, dokonca sa zapojila do súťaže najlepších mladých prekladateľov Jevenes Translatores.  Reprezentovala školu v medzinárodnej súťaži Mladý Európan. Pod Monikiným vedením sa dievčatám podarilo zvíťaziť v regionálnom kole, čo im zaručilo postup do národného kola. Tiež získala 1. miesto v regionálnej súťaži Invest Hunt.

 

Eliška Vrablecová

Túto maturantku môžeme nájsť tam, kde sa niečo deje. Svojím temperamentom sa zviditeľnila pri príprave rôznych školských akcií. Je členkou školského študentského parlamentu. Aktívne pracovala v študentskej firme Good Vibes, kde zodpovedne vykonávala funkciu viceprezidentky pre marketing a neraz prispela originálnymi nápadmi k úspešnému chodu firmy. Svojou vytrvalosťou a húževnatosťou  získala viacero medzinárodných certifikátov, ktoré svedčia o jej podnikateľských a prezentačných zručnostiach. Angažuje vo verejnej zbierke Biela pastelka. V súťaži Mladý Európan obsadilo družstvo 1. miesto v regionálnom kole. Poznatky o EÚ zúročila na súťaži Invest Hunt, kde spolu s tímom získali  prvenstvo.

 

 

Obchodná akadémia 

 

Aneta Šedivá

Maturantka odboru cestovný ruch je už niekoľko rokov horlivou dobrovoľníčkou. Aktívne sa podieľa na rôznych podujatiach v meste. Je členkou Študentského parlamentu mesta Senica, kde sa podieľa na organizovaní množstva jeho podujatí. Vedie dievčenské stretnutia  v združení Domka, spieva v zbore a  pomáha v letných mestských i pobytových táborov. Je tiež aktívnou členkou organizačného tímu dobrovoľníckeho združenia Senica 2.0.

 

Monika Szegényová

Štvrtáčka v odbore cestovný ruch má výborné študijné výsledky. Pravidelne sa zúčastňuje súťaže Profesionálne spracovanie informácií – wordprocessing. Úspešne sa umiestnila nielen v krajských kolách, ale získala 2. miesto na celoštátnom kole v Rožňave. Zúčastňuje sa tiež dobrovoľníckych akcií a v rámci svojho študijného odboru aktívne pomáha pri príprave a realizácii školských podujatí. Naplno využíva možnosti, ktoré jej poskytuje štúdium a zúčastnila sa programu Erazmus +  vo Viedni.

 

Petra Janáková

Maaturantka v odbore cestovný ruch. Počas celého štúdia dosahovala  výborné študijné výsledky. Je aktívnou dobrovoľníčkou a pomáha pri organizovaní mnohých akcií v Senici, napríklad  Senický týždeň dobrovoľníctva, Challenge day, Míľa pre mamu. Aktívne využíva príležitosti poskytované školou a zúčastnila sa programu Erazmus + vo Viedni a zahraničnej stáže v nemeckom meste Binz. Je iniciatívna a obľúbená v triednom kolektíve, s chuťou sa zapája do školských akcií.

 

Gabriela Waldhauserová

Je predsedníčkou triedy a predsedníčkou študentskej rady, ktorú vedie zodpovedne a so zanietením. Aktívne sa zapája do organizovania školských aktivít a zúčastňuje sa súťaží,  napr. Mladý Európan, Kraj, ktorý je mojím domovom, Aerobic maratón.  Je podpredsedníčkou Študentského parlamentu mesta Senica. Zúčastňuje sa i mimoškolských vzdelávacích programov a školení pod záštitou Stredoškolskej únie Slovenska. Je aktívnou členkou  dobrovoľníckej organizácie Senica 2.0. Je priateľská a obľúbená v triednom kolektíve, vždy ochotná pomôcť spolužiakom i učiteľom.

 

Študentský parlament mesta 

 

Patrícia Maxianová

Maturantka na Gymnáziu L. Novomeského je predsedníčkou triedy počas celého štúdia. V Študentskom parlamente pôsobí  štvrtý rok a patrí medzi jeho piliere. Bola pri zrode podujatí, napríklad  Bublinkový deň,  Študentský ples, stretnutie študentských rád... Píše články do Študentských listov.  V akejkoľvek práci je vždy precízna, zodpovedná i rozvážna, nechýba jej empatia. Je  presvedčenou dobrovoľníčkou a aktivistkou združenia Senica 2.0 a v obci Rybky pracuje ako asistentka trénera v hasičskom športe. V škole dosahuje výborné výsledky.  V každej situácii je slušná, pokojná a vždy sa pýta, s čím môže pomôcť.

 

Lucia Kollárová

Študentka Gymnázia L. Novomeského, členka Študentského parlamentu mesta je mladé, zdravo sebavedomé dievča, ktoré vie čo chce a ide za svojím cieľom. Paleta jej  záujmov je  široká a nejde len o povrchný alebo krátkodobý záujem. Naopak, väčšina z nich vyžaduje ďalšie štúdium, nech už je to taliančina na zahraničnej škole,  výtvarné či dramatické umenie na ZUŠ, ekológia, dobrovoľníctvo. Všade kam príde jej je plno a entuziazmu má na rozdávanie. V škole patrí  k výborným študentom. I do ŠP priniesla svieži vietor v podobe nového cyklu podujatí s názvom Buď hladný po informáciách, ktorá má u mladých dobrý ohlas. Sme presvedčení, že je to budúci líder pracovného kolektívu.

 

Cena senickej mládeže:

 

 

Mgr. STANISLAV MACEK - futbalový tréner, učiteľ, SSOŠP Senica

Svoj život od ranného detstva zasvätil futbalu, ktorý mu prirástol k srdcu natoľko, že sa mu venuje ako tréner. Už 15 rokov odovzdáva praktické a odborné futbalové skúsenosti žiakom a dorastencom a jeho rukami prešlo mnoho talentovaných chlapcov. Trénovať začal v Hlbokom, neskôr sa venoval dorastencom v FK Senica, Myjava a Trnava. Všetci ho majú radi pre jeho priateľskú povahu, obetavosť, spravodlivosť, tímového ducha, vie podporiť i napriek tomu, že pri tréningoch je nekompromisný, takže chlapci musia na sebe tvrdo a systematicky pracovať. S jeho pomocou a pod jeho vedením dosahujú významné domáce i medzinárodné úspechy. Mnohí jeho zverenci nastupovali v juniorskej reprezentácii Slovenska a neskôr sa prepracovali do profesionálneho seniorského futbalu. Pod jeho rukami vyrástli takí futbalisti ako Mráz, Krč, Kosorín, Otrísal, Junas, Chvátal, Čunta, Pittner a Szaráz a do zahraničia sa dostali Baumgartner a Tomič (Sampdoria Janov), Filinský (FC Turín), Chromek (ADO Den Haag), Adamec (SKN St. Pölten). Je fyzicky a psychicky veľmi náročné zvládať dospievajúcich chlapcov, vyplniť im zmysluplne voľný čas, dať im šancu uplatniť sa v živote, tráviť s nimi všetky víkendy na zápasoch, sústredeniach a turnajoch a navyše dosahovať vynikajúce výsledky. A preto si pán učiteľ a tréner Stanislav Macek zo Súkromnej strednej odbornej školy určite zaslúži veľké poďakovanie a nomináciu na Cenu senickej mládeže 2017. (Dominik Martišiak, študent SSOŠP Senica)

 
 

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!