Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 27.09.2017 - 09:47  //  aktualizácia: 16.10.2017 - 09:58  //  zobrazené: 317

Senický týždeň dobrovoľníctva

Senický týždeň dobrovoľníctva sa už tradične koná v tretí septembrový týždeň. Práve skončený 7. ročník započal v pondelok v skorých ranných hodinách rannou kávou a koláčikom pre každého, kto sa rozhodol ísť do práce alebo do školy pešo alebo na bicykli. „Je to od vás veľmi milé, budete tu aj zajtra?“, takúto pochvalu sme si získali od pani, ktorá sa pristavila pri našom stánku  s kávou a dodala, že podobných projektov by mohlo byť aj viac.  Týmto podujatím sme sa taktiež zapojili do Európskeho týždňa mobility, s cieľom zvýšiť jeho osvetu a vymeniť naše autá napríklad za bicykel alebo kombinovanú prepravu.  V rámci tohto podujatia bola tiež pre obyvateľov mesta Senica MHD vo vybraný deň zdarma. Pre nepriazeň počasia sme museli však úplne zrušiť podujatie Night ride, ktoré malo spojiť všetkých bicyklistov a symbolickou jazdou sme si mali pripomenúť, že naše mesto je preplnené množstvom aut.

O tom, že Senický týždeň dobrovoľníctva je skutočne rôznorodý, nie je pochýb. Príkladom je aj športové podujatie „Hecni sa“, ktoré nadväzovalo na Európsky týždeň športu. Napriek nepriaznivému počasiu štartovalo deväť 4-členných družstiev, ktoré absolvovali 4 km trať s 10 prekážkami.

Každý nám musí dať za pravdu, že pobyt vonku na čerstvom vzduchu je veľmi dôležitý. Preto sme sa v rámci projektu „Dobrovoľníci seniorom“, rozhodli zobrať klientov zo Zariadenia sociálnych služieb na výlet do Čáčova na PD Senica (Poľnohospodárske družstvo Senica). Tu sme si vypočuli nielen zaujímavé príbehy z konských dostihov, ale bolo vidieť, aký pozitívny vplyv má kontakt so zvieratami na klientov zo zariadenia.  Viacerí si spomenuli na svoje detstvo a prácu pri zvieratách, skoré ranné vstávanie, ťažkú prácu na poli, ale najmä na šťastnú a silnú rodinu. Niektorí z nich napriek tomu, že sú v zariadení sociálnych služieb už niekoľko rokov, neboli ešte nikdy v mestskej časti Čáčov a väčšinou sa pohybujú len v okolí zariadenia. Preto je pre nich veľmi cenné, ak ich príde pozrieť niekto len tak alebo sa majú možnosť dostať aj ďalej ako je okolie zariadenia.

V spolupráci so študentským parlament sme v projekte s názvom „Nie je nám to jedno“,  poupratovali okolie DAVu a vyčistili park od buriny a od odpadkov. Naše posledné podujatie bolo sadenie kríkov v „Dennom stacionári Svetluška“. Bola to naša piata dobrovoľnícka aktivita a symbolicky ukončila naše najväčšie podujatie „Senický týždeň dobrovoľníctva“. 

Celkovo sa do podujatia Senický týždeň dobrovoľníctva zapojilo viac ako 50 dobrovoľníkov a ľudí, ktorým nie je jedno čo sa v našom meste deje a majú záujem prispieť k jeho zlepšeniu. Preto chceme každému, kto sa akýmkoľvek spôsobom zapojil do tohto projektu poďakovať a veríme, že nás budúci rok bude zasa o niečo viac. Taktiež chcem poďakovať sponzorom a partnerom podujatia: Mesto Senica, MSKS Senica, Jednota Senica, GH Studio, Hetrik sport bar, Tvojafirma.sk, Ideacorp, Kunowský majer, PD Senica, Bellcroft, Teesys, Kikoprint. Podujatie bolo podporené Nadáciou ZSE cez grant Rozprúdime regióny.

 

Europe Direct Senica

Foto vo fotogalérii na www.europedirect.senica.sk

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!