Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Športové spravodajstvo
publikované: 22.08.2017 - 12:37  //  aktualizácia: 08.09.2017 - 12:42  //  zobrazené: 3412

55. výročie futbalu v Kunove

„Futbal nie je hra, v ktorej behajú šialenci a snažia sa guľatý nezmysel trafiť do brány. Kto ho vyskúšal hrať, stal sa preňho srdcovou záležitosťou, žije len pre danú chvíľu, okamih. Pri ňom zabúda na starosti, vznikajú nerozlučné priateľstva.“ Aj takéto slová padli počas víkendu v Kunove, kde oslavovali v sobotu 19. augusta 55. výročie založenia klubu TJ Družstevník Kunov.
Oslavy otvorili slávnostným výkopom primátor mesta Branislav Grimm a zakladateľ klubu Pavol Grimm, po ktorom sa začal futbalový zápas dvoch tímov zložených z bývalých i súčasných hviezd kunovského futbalu. Zápas, v ktorom sa akcie striedali na oboch stranách, skončil nerozhodne 3:3.  No v tomto súboji nešlo o víťazstvo, ale o to, aby sa stretli tí, čo kunovský futbal milujú, boli alebo ešte sú jeho súčasťou počas päť a polstoročnej histórie klubu. Veď počas týchto 55 rokov sa v ňom vystriedalo približne 350 hráčov a funkcionárov, ktorí tu pôsobili s láskou, radosťou a kde ich futbal ľudsky spojil naveky.
Po skončení zápasu oslavy pokračovali  v Spoločenskom dome Kunov, kde sa konala slávnostná akadémia.  Tu sa všetkým bývalým hráčom, funkcionárom, či fanúšikom prihovorili Branislav Grimm,  a to nielen ako primátor mesta, ale aj bývalý hráč klubu, ktorý sa chytil myšlienky svojho otca  a pri príležitosti výročia zmapoval a spracoval históriu TJ Kunov, Pavol Grimm ako zakladateľ klubu, predseda, hráč či tréner, Ivan Paveska ml. ako súčasný predseda klubu a Jozef Rosa, predseda ObFZ Senica.
Vo svojich príhovoroch spomínali na celkom prvé začiatky futbalu v Kunove, ktorý sa tu hral aj pred 55 rokmi, no hlavne na to, ako myšlienku organizovaného futbalového klubu, ktorý by mohol hrať súťažne priniesol vtedy 27 –ročný začínajúci učiteľ Pavol Grimm. Spomínalo sa na prvé bránky, prvé dresy, či prvé kabíny, ale aj všetky zlaté časy prežité na kunovskej Maracane.
Nezabudlo sa ani na tých, ktorí sa týchto osláv už nedožili, nie sú medzi nami a spia svoj večný sen, ktorých si prítomní uctili minutou ticha.
Títo páni zároveň pokrstili CD, na ktorom sú v textovej i obrazovej forme spracované dejiny a vývoj futbalu v Kunove, na ktorých sa všetci prítomní, každý v inej dobe, aktívne podieľali. CD pokrstili symbolicky trávnikovým osivom.  Na tomto nosiči je zachytená doteraz dostupná história klubu po jednotlivých rokoch, zloženia vtedajších kádrov, sú tu chronologicky zapísané výsledky priateľských i majstrovských zápasov, záverečné tabuľky po skončení sezóny nielen A –mužstva, ale aj dorastu a žiakov, zachytené sú aj družobno-zahraničné styky, turnaje, výstavba štadióna, kuriozity, zoznamy funkcionárov, hráčov v abecednom poradí, detailne zmapovaný pamätný zápas s  5 násobným majstrom bývalého Československa so Spartakom Trnava a bohatá fotodokumentácia.
 
Na záver niekoľko kuriozít z histórie tohto malého, dedinsky skromného, ale vždy futbalovo uznáveného klubu TJ Družstevník Kunov:
 
- Prvé dresy: modré zväzácke košele, neskôr zelenobiele, prvé súťažné - čierne dresy,
biele trenírky
- Počet hráčov, funkcionárov, trénerov za 55 rokov: podľa dostupných neoficiálnych štatistík ich bolo 350.
- Rozmery futbalového ihriska a brány: pôvodné ihrisko bolo dlhé len 90 m a brány o 30 cm kratšie. Topole okolo ihriska v rámci brigády vysadili členovia Zväzu československo-sovietského priateľstva ZO Kunov pod vedením Ireny Grimmovej. 1975/76 sa začalo hrať na dnešnom ihrisku, ktoré rozmerovo spĺňa všetky podmienky až po 1. ligu.
- Kabíny, areál: Prvé kabíny boli drevené bedne. Jedna bola z Holandska, v ktorej sa previezli stroje do továrne Slovenského hodvábu Senica. Druhá bola z družstevného kurína z miesta, kde dnes je záhradkárska osada Kunov I – budova zasadačky záhradkárov. Dostavba nového areálu bola ukončená v roku 1974 s nákladom 250 000 korún (8 333 €) a o jeho dostavbu sa zaslúžil predseda TJ Martin Dudáš. V roku 1982 z príležitosti osláv 20. výročia vzniku TJ sa vybudovalo zavlažovacie zariadenie, natrelo zábradlie a podsiala sa nová tráva.
- Úspechy: Hneď v 1.ročníku 1962/63 so skóre 46:9 sa Kunov stal víťazom IV. triedy a postúpil do III. A triedy okresnej súťaže.
1963 priateľský zápas proti výberu Slovenska nepočujúcich, remíza
1964/65 prvé dorastenecké mužstvo
1970/71 1. miesto v III.A triede, postup do II.triedy
1973/74 vznik žiackeho mužstva
1975/76 1.miesto v III.B triede, postup do II.triedy
1978/79 1.miesto dorast, majster okresu, postup do krajskej súťaže 1.B trieda
1981/82 1.miesto žiaci v III. B triede, postup do okresnej súťaže
1982/83 priateľský zápas s 5-násobným majstrom ČSSR Spartakom Trnava
Kunov – Spartak Trnava 2:5 z príležitosti osláv 20. výr. TJ Kunov
1985/86 1.miesto v III.A triede, postup do okresnej súťaže
- Návštevnosť: 1982/83 Kunov – Sobotište 2:0, 300 platiacich divákov.
1982/83 Kunov – Spartak Trnava 2:5, 400 platiacich divákov
- Lopty a kopačky: za pol deci a jedno pivo opravoval Vladimír Grimm st.
- Organizácia futbalového turnaja: od roku 1963, vždy v predhodovom období, O putovný pohár hrdinu odeských katakomb nadporučíka in memoriam Michala Končitého.
- Najúspešnejší strelci gólov: Pavol Grimm, Pavol Rýzek, Gabriel Španka, Vladimír Kukliš, Ján Oravec, Ján Šefčík, Jozef Pantúček, Jaroslav Michna, Branislav Grimm, Zdeno Manena, Peter Sás, Ján Pagáč, Ľubomír Hrivnák, Libor Cisár, Peter Jób, Ivan Daniel, Jaroslav Predmeský, Ivan Perička, Jozef Rosa, Andrej Gubka, Ján Filuš, Patrik Júva
- Brigády: družstevné na sťahovanie balíkov slamy, čistenie priekop, úpravy okolia v dedine
- Družba: Zetor Pasohlávky (ČR), Reinsdorfom (NDR), Lodž (Poľsko)

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!