Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 26.07.2019 - 18:18  //  aktualizácia: 26.07.2019 - 18:30  //  zobrazené: 894

Inventarizácie zelene na cintoríne

V týchto dňoch sa na senickom cintoríne merajú kmene stromov, spisujú sa druhy jednotlivých drevín, ich výšky, zaznamenáva sa zdravotný stav každého z 427 kusov stromov a kríkov, ktoré sú v areáli cintorína. Pýtate sa na čo sa to robí? Vykonáva sa tu inventarizácia zelene. Nevyhnutnosť týchto prác už naznačili dve veterné smršte, ktoré lámali vetvy nielen v parkoch, ale tentokrát práve na cintoríne.
Výsledkom inventarizácie bude správa o stave zelene na cintoríne, ktorá bude slúžiť na nastavenie starostlivosti o jednotlivé stromy a kríky. Na základe nej sa stanovia úkony, ktoré bude treba na jednotlivých drevinách vykonať, aby vydržali v dobrej kondícii ešte dlhé roky a neohrozovali zdravie a majetok ľudí na cintoríne. Niektorých sa dotkne výrub, na iných bude potrebné vykonať redukciu koruny, alebo odstránenie suchých vetiev, ďalšie dostanú arboristické ošetrenie. Následne bude stanovený harmonogram prác.
Na senickom cintoríne je momentálne 427 drevín. Prevažujú tu ihličnaté dreviny, tuje a cyprušteky. Najstaršie stromy sú 100 ročné lipy, ktoré tvoria alej, k nim sa vekovo približujú stromy v pagaštanovej aleji, ktoré majú podľa odhadu 80-100 rokov.

Podľa doteraz zrealizovaných hodnotení sú momentálne najviac poškodené lipové aleje a tie sa budú musieť riešiť ako prvé. Ďalej sa na cintoríne vyskytuje niekoľko ďalších drevín, ktorých zdravotný stav alebo umiestnenie si bude vyžadovať ich odstránenie. Ich celkový počet bude známy až po dokončení inventarizácie zelene, ktorá by mala byť ukončená do troch týždňov.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!