Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 10.06.2019 - 12:01  //  aktualizácia: 10.06.2019 - 13:13  //  zobrazené: 1516

Počasie maratóncom prialo

Už po 31. krát sa bežal Záhorácky maratón zo Senice do Šaštína a späť. Človek by si povedal, že v tak dlhej histórii už musí byť každý pretek rovnaký, no tohtoročný maratón opäť prekvapil. Maratónci a polmaratónci sú zvyknutý na každoročné tropické horúčavy počas maratónu v Senici. Tie panovali v termíne preteku niekoľko posledných rokov, horúco bolo aj v piatok pred pretekom a letné počasie hlásila aj predpoveď meteorológov na deň maratónu.  Počasie si však s nami zahralo a na radosť pretekárov zostalo slnko schované za mrakmi a pocit chladu ešte pridával vietor.

Na štart 31. Záhoráckeho maratónu a 16. polmaratónu sa v sobotu 8. júna postavilo 181 bežcov,  z ktorých 135 malo svoj cieľ po 21,1 km v Šaštíne. Na tejto trati sa museli bežci popasovať s protivetrom. Najlepšie si s ním poradil Peter Bučko , ktorý dobehol do cieľa na futbalovom štadióne v Šaštíne s časom 1:14:18 pred druhým Petrom Čudrnákom, ktorý dobehol 32 sekúnd za víťazom. Ako tretí prišiel do cieľa Seničan Tomáš Skala s časom 1:17:48.  Medzi ženami bola jasnou víťazkou Romana Komarňanská s časom 1:22:40. S časom 1:28:10 dobehla druhá Monika Dolinajová a za nimi Mária Truissard s časom 1:30:36.

V Šaštíne na ihrisku mali obrátku aj maratónci. Prvý sa tu točil Pavol Masaryk z Dojča, ktorý polovicu trate zabehol za 1:21:15, tesne za ním Peter Harnoš. Na spiatočnej ceste si však garde vymenili. Peter Harnoš vylepšil svoj čas spred dvoch rokov o 4 minúty (vtedy 2. Miesto) a do cieľa pri športovej hale v Senici dobehol ako absolútny víťaz s časom 2:46:25. Spokojný bol aj druhý Pavol Masaryk, ktorý prišiel do cieľa s časom 2:50:44. Za nimi dobehol maďarský maratónec János Zabari s časom 2:51:42.

Zo žien sa najlepšie darilo 50-ročnej Blanke Seluckej z Kyjova (3:28:58) pred druhou Koletou Moravcovou (3:42:21) a treťou Zuzanou Pipíškovou (4:02:26).

Tohtoročný maratón prilákal bežcov nielen od Košíc po Bratislavu, ale aj zahraničných hostí. Okrem tradičných účastníkov zo susedných Čiech a Moravy, prišli aj bežci z Maďarska, či Poľska. A viacerí z nich sa aj postavili na stupne víťazov vo svojich kategóriách. Potešiteľné je, že aj čoraz viac Seničanov má ako svoju obľúbenú aktivitu beh, čoho dôkazom je aj z roka na rok väčšia účasť senických bežcov na bežeckých súťažiach. Na tohtoročnom Záhoráckom maratóne sa najlepšie darilo týmto trom Seničanom, ktorí si odniesli Cenu primátora mesta Senica: Stanislav Nemček, Marián Medlen, Miroslav Khír.  Všetkým víťazom, ale aj všetkým, ktorí úspešne dobehli do cieľa GRATULUJEME .

Treba poďakovať aj sponzorom a spoluorganizátorom, vďaka ktorým sa mohol uskutočniť ďalší ročník tohto obľúbeného bežeckého podujatia v Senici:

Mesto Senica, Šaštín-Stráže, obec Borský Mikuláš, Trnavský samosprávny kraj, GP Záhoria, Rekreačné služby mesta Senica, Mestské kultúrne stredisko Senica, Mestský podnik služieb Senica, Poliklinika Senica, Slovenský červený kríž – územný spolok Senica, Dobrovoľný hasičský zbor Senica, Technické služby, Hartmann – Rico, Lekáreň Eurodom, Lekáreň u Martina, Raiffeisen Bank, SEKOV, Lekáreň Centrum , Kaufland, Tesco, Coop Jednota, Lekáreň Arnika, ADIS office, Kovobel, Agroracio, K&H, PD Senica, Senické a skalické pekárne, Segum, Mäsiarstvo Ondrovič, GH Studio, Cestné komunikácie Senica, Grand Hotel Senica, Hetrik Sport Bar

 

Víťazi jednotlivých kategórií:

Muži - absolútne poradie: Harnoš Petr (Kolín), Masaryk Pavol (Dojč), Zabari János (Maďarsko)

Muži: Harnoš Petr (Kolín), Masaryk Pavol (Dojč), Puškár Michal (Bernohy.sk)

Muži nad 40 rokov: Šluch Roman (QSCert-certifikáty ISO 9001), Vintrlík Martin (Křepice), Miklošovič Daniel (Šúrovce)

Muži nad 50 rokov: Zabari János (Maďarsko), Dubovský Pavol (ŠK Podbiel), Polončák Ján (Stropkov)

Muži nad 60 rokov: Jasek Tadeusz (Poľsko), Bačík Peter (BK Košice), Kovalčík Vladimír (Trenčín)

Ženy: Selucká Blanka (Kyjov), Moravcová Koleta (Horní Kruty), Pipíšková Zuzana (Koválov)

Najlepší Seničania - Cena primátora mesta Senica: Nemček Stanislav, Medlen Marián, Khír Miroslav

 

Kompletné výsledky:

Výsledky - 16. POLMARATÓN

Výsledky - 31. ZÁHORÁCKY MARATÓN

 

 

Viac fotografií tu: https://yanak.rajce.idnes.cz/Zahoracky_maraton_2019/ (foto: Janka Kubíčková - ZFT)

 

 

 

 

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!