Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 29.03.2017 - 11:54  //  aktualizácia: 05.06.2017 - 18:00  //  zobrazené: 4858

Príklady obetavosti a úcty

p3280254V našom meste žije veľa ľudí, ktorí svoju prácu povýšili na záľubu, či o svojho koníčka sa delia s inými. Všetci svojím postojom a spojitosťou so Senicou prinášajú do našich životov nové poznanie a krásu umenia. Formujú naše životy, vytvárajú hodnoty súce nasledovania a úcty. Do týchto slov by sme mohli zhrnúť myšlienku oceňovania pedagogických a kultúrnych osobností mesta Senica za rok 2016. Táto tradičná slávnosť sa konala v deň výročia narodenia Jána Amosa Komenského 28. marca v koncertnej sieni Základnej umeleckej školy.

Okrem 25 ocenených osobností sa podujatia zúčastnili riaditelia materských, základných a stredných škôl zo Senice a riaditelia kultúrnych a osvetových ustanovizní. Primátor Senice Branislav Grimm v príhovore konštatoval: „Všetci ocenení svoje povolanie či záľuby vykonávajú s veľkou cťou, zanietením, ochotou a radosťou súčasne. Nehľadia pritom na svoj voľný čas, ale svoju tvorivú prácu úzko spájajú so životom nášho mesta, ku ktorému sa hrdo hlásia.“ Význam slávnosti svojou účasťou podporila štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Oľga Nachtmannová, ktorej primátor Senice venoval grafický list od členov združenia SenArt a zapísala sa do Pamätnej knihy mesta Senica.  Štátna tajomníčka  zdôraznila význam vzdelanosti a kultúrnej vyspelosti pre náš národ, o to viac učiteľov a kultúrno-osvetových pracovníkov, ktorí sú veľmi potrební pre spoločnosť a podieľajú na formovaní detí a mládeže. Ocenila, že v Senici  vieme zhodnotiť prácu ľudí, ktorí si to svojimi počinmi zaslúžia.

Primátor mesta, štátna tajomníčka a poslanec mestského zastupiteľstva a predseda komisie pre  vzdelávanie, kultúru a ZPOZ Peter Pastucha odovzdávali jednotlivým osobnostiam ocenenie v podobe knihy, pamätného listu, drobnej keramiky  a kvetu. Každý dostal aj osobný pamätný list Ministerstva školstva a zapísali sa do Pamätnej knihy mesta Senica. Za ocenených poďakoval Ján Hromek, ktorého ďakovná reč zarezonovala v celej sále.  Oceneným zablahoželal a poďakoval za prácu na vysokej úrovni aj Peter Pastucha.

Slávnosť pripravilo Mesto Senica a Komisia pre vzdelávanie, kultúru a ZPOZ pri mestskom zastupiteľstve,  v kultúrnom programe účinkovali žiaci a pedagógovia ZUŠ Senica.

bar

Profily   ocenených osobností pedagogiky a kultúry za rok 2016

 

Ing. Jarmila Adásková

Skúsená a dlhoročná pedagogička pôsobí v Strednej odbornej škole v Senici. Je kvalifikovanou učiteľkou pre odborné ekonomické predmety a na senickej Strednej odbornej škole pracuje už od roku 1984. Pripravuje žiakov na maturitnú skúšku z odborných predmetov, kde v tomto smere dosahuje veľmi dobré výsledky. Podieľa sa na obsahovej i organizačnej príprave praktickej  a teoretickej časti maturitnej skúšky.  So žiakmi maturitných ročníkov vedie ekonomické cvičenia v cvičnej firme a cvičenia z ekonomiky. Je tvorivá a svojím osobným príkladom  vedie študentov k pracovitosti a zodpovednosti.

 

Mgr. Ivona Bolebruchová

Je jednou z najaktívnejších herečiek Záhoráckeho divadla, členkou je od jeho vzniku. Je univerzálnou herečkou, ktorá dokáže uveriteľne stvárniť postavu tragickú i komickú. V roku 2007 naštudovala postavu  Dojky v inscenácii Rómeo a Júlia, kde presvedčila divákov o svojom neobyčajnom hereckom talente. V nasledujúcich inscenáciách vystúpila v hlavných úlohách: Ňedzela na Záhorí – klebetnica Agneša Čapálová, Osudy jedného vinára – Mama, Lýsistrata – Náčelníčka žien, Podivuhodný voz Boží – archanjel Rafael, Dúm Bernardy Alby – matka Bernarda, Vjerná nevjera – slúžka Celesta. Ivonka aj keď nepochádza zo Senice, dochádza pravidelne na skúšky a vystúpenia z Kopčian, kde býva a pracuje ako učiteľka základnej školy. I napriek náročnému povolaniu a povinnostiam v rodine si nájde čas aj na  divadlo. Senické Záhorácke divadlo vďačí práve jej za mnohé úspechy a plné hľadiská.

 

Mgr. Lucia Braciníková

V septembri 2014 nastúpila do  Základnej školy na Sadovej ulici v Senici na  pozíciu asistentky učiteľa. Je najvýraznejšou osobnosťou asistentského trojlístka v tejto škole -   pre žiakov vyžadujúcich si špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby   a prostredníctvom jej odbornej práce sa v mnohých prípadoch zlepšili ich vyučovacie výsledky.  Pani asistentka hľadá efektívne cesty a spôsoby ako ovplyvňovať výchovu a vzdelávanie detí, ktoré sa integrujú do triednych kolektívov. Spolupracuje s triednym učiteľom a ostatnými pedagógmi na profesionálnej úrovni,  pomáha žiakom pri zapájaní sa i do voľno časových aktivít, doprevádza ich na iných formách vzdelávania (exkurzie, návštevy múzeí, výlety), aktívne spolupracuje s rodičmi.  Jej naplnenie práce asistenta učiteľa je odborne aj ľudsky na vysokej úrovni a vo výchovno-vzdelávacom procese dopĺňa  prácu učiteľa vo vzájomnej koordinácii. Pre samotných žiakov je asistentka Lucka v triede veľkým prínosom, je pre nich autoritou, zároveň aj pomocníkom a kamarátom.

 

Pavel Driečny

Amatérsky filmár začal vo filmovom krúžku pri MsKS Senica pracovať v roku 1977 a špecializoval sa na prácu s kamerou. Spoluautorsky sa podieľal na najvýznamnejších filmoch členov krúžku a vytvoril si vlastný kameramanský rukopis. V rokoch 1977 až 1989 spolupracoval pri realizácii viac ako 45 filmov, dokumentov či záznamov spoločenských udalostí senického verejného života. Mnohé z filmov z jeho dielne získali ocenenia na krajských, celoštátnych i medzinárodných súťažiach. Kamera ho sprevádza, dá sa povedať, po celý život. Aktuálne dokončil portrét Seničana – dnes oceneného pána Jána Hromka – ochotníckeho herca. Pán Driečny v lete oslávi životné jubileum.

 

Erika Flamiková

Už 27 rokov pracuje v  školskom internáte ako vychovávateľka detí so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v Spojenej škole v Senici.  Pri svojej pedagogickej činnosti sa opiera o pozitívnu výchovu, ktorá je založená na empatii a dôvere k dieťaťu, čo je pri deťoch s pomerne vážnym hendikepom obzvlášť dôležité a náročné. Mimoriadne dobré výsledky dosahovala pri práci s deťmi s nariadenou ústavnou výchovou, ktoré boli transformované do detských domovov. Vo výchovnej práci plne rešpektuje individuálne osobitosti a potreby detí a vytvára tak pozitívnu atmosféru školského internátu. Značne prispieva k skrášleniu verejných priestorov školy, k čomu vedie i svojich žiakov. Ocenenie si zaslúži za každodennú zodpovednú a usilovnú prácu.

 

Zuzana Florianová

Je vedúcou tanečnej prípravky Sonny  a aktívna členka  tanečnej skupiny Sonny HVK II. pre dospelých. Výborná tanečníčka, milá kolegyňa a úspešná trénerka. Od r. 1992 je  členkou skupiny Sonny a viac ako dvadsať rokov reprezentuje Senicu na slovenských i zahraničných súťažiach či vystúpeniach. Najskôr ako členka mládežníckej zložky tejto skupiny a od r. 2009 i ako aktívna členka Sonny HVK II. pre dospelých. Od  roku 2010 je   externou zamestnankyňou Centra voľného času Stonožka a zároveň jednou z tréneriek Sonny pre tanečné prípravky - deti vo veku 5 -7 rokov. Vzťah k malým zverencom  je ukážkový a pedagogický takt a talent jej je vlastný od samého začiatku  trénerskej práce. Deti Zuzku priam zbožňujú a rodičia na ňu nedajú dopustiť. Zuzanine tanečné choreografie žnú úspechy na pódiách nielen na Slovensku. Mnohí začínajúci učitelia by sa od nej mohli učiť trpezlivosti, ústretovosti i milému úsmevu za všetkých okolností. Od roku 2011 je Zuzana Florianová zamestnaná v Centre voľného času Stonožka už ako interná zamestnankyňa. Je veľkou oporou pre pedagogický kolektív a dôležitým článkom v administratíve.

 

Mgr. Miroslava Gergelová

Mgr. Miroslava Gergelová vyučuje na Gymnáziu L. Novomeského od roku 1998  anglický a nemecký jazyk. Niekoľko rokov  bola  povereným pedagógom na spoluprácu so školskou  študentskou radou, v súčasnosti  je organizátorom a koordinátorom stredoškolskej odbornej činnosti. V praxi využíva inovatívne a moderné metódy a formy práce. Záujemcom o svoje  predmety  sa ochotne a nezištne venuje aj v rámci mimo vyučovacích aktivít. Jej žiaci sa každoročne zúčastňujú rôznych súťaží a umiestňujú sa na popredných miestach. Svojím precíznym prístupom k práci si získala úctu nielen medzi kolegami, ale aj u svojich  žiakov. Patrí k výborným pedagógom školy nielen pre prácu s talentovanými študentmi, ale aj pre svoje schopnosti byť pre nich nielen pedagógom, ale aj oporou či  rovnocenným partnerom.

 

Daniela Hamerlíková

začala pracovať ako učiteľka v Materskej škole J. Kráľa Senica od 1.9.1976, kde pracuje až dodnes. Počas svojej 40 ročnej pedagogickej praxe pôsobila 8 rokov vo funkcii  zástupkyne a aj riaditeľky MŠ. Pani Danka Hamerlíková je príkladom zodpovednej, milej a láskavej  pani učiteľky, ktorú  deti v materskej škole jednoducho milujú. Je vždy vyrovnaná, v kolektíve pedagogických zamestnancov  obľúbená. Dnes jej bývalí škôlkari privádzajú do triedy už svoje ratolesti. Deti sa menia, rastú, vyvíjajú,  ale pani učiteľka Danka zostáva aj po toľkých rokoch láskavou a trpezlivou. Rozdávať okolo seba neustále milý úsmev a veľké srdce.

 

Mgr. Gabriela Hrabinová

Pracuje v Strednej odbornej škole Senica ako vychovávateľka  a súčasne je poverená vedením školského internátu. Mládeži  sa venuje už dlhšiu dobu. V práci je  tvorivá, vždy ochotná pomôcť. Organizuje rôzne mimoškolské podujatia pre študentov v školskom internáte, ale  aj v rámci krúžkovej činnosti. Preferuje partnerský štýl práce, medzi študentmi vytvára pozitívnu klímu a jej zverenci sa na ňu s dôverou a radi obracajú so svojimi radosťami i problémami.

 

Ján Hromek

Nestor senického divadla Ján Hromek začínal na doskách, čo znamenajú svet už v roku 1964 v hre   Radúz a Mahuliena. Nasledovali ďalšie postavy v hrách Čarovné autíčko a Lampiónová slávnosť. Pod réžiou Pavla Mattoša vystúpil v hrách Luigiho srdce, Sonatína pre páva, Povýšenie, Polnočné vlámanie, Trinásta hodina,  Proces Muromských, Tanec nad plačom, Tiene. Postavou Pripútaný Prométeus v roku 1984 ukončil svoju kariéru v M divadle. Kultúre sa ale nikdy veľmi nevzdialil, nakoľko pracoval v Mestskom kultúrnom stredisku, neskôr v súkromnom vydavateľstve a svoju pracovnú kariéru zakončil ako projektant. K divadlu sa vrátil  v roku 2007,  keď sa stal spoluzakladateľom Záhoráckeho divadla v Senici. Stvárnil postavu Vavrinca v hre Rómeo a Júlia, Gabra Hájana v Ňedzeli na Záhorí, Otca v  Osudoch jedného vinára, Náčelníka starcú v Lýsistrate – vzbure žen. Ján Hromek je žijúcim dôkazom, že v Senici divadlo malo vždy silnú pozíciu, bolo podporované inštitúciami a milované divákmi.

 

Jaroslav Jankovič

Učiteľ  hudobného odboru ZUŠ v Senici,  ktorý sa pedagogickej činnosti  venuje od roku I976. Vyučuje hru na trúbke, zobcovej flaute a keyboarde, okrem toho vedie tanečnú kapelu, vystúpenia ktorej dotvárajú atmosferu viacerých školských podujatí. Repertoár pre toto spomínané komorné zoskupenie si aj sám vytvára a upravuje, je tiež autorom početných aranžmánov pre keyboard. Pán Jankovič vychoval počas svojho pedagogického pôsobenia viacerých úspešných hudobníkov a orchestrálnych hráčov. Pre svojich žiakov je vzorom aj ako interpret. Každoročne účinkuje na koncerte pedagógov ZUŠ,  okrem toho sa aktívne zapája aj do verejného kultúrneho života - pravidelne účinkuje sólovo alebo v komornom zoskupení so svojimi žiakmi, prípadne kolegami na podujatiach organizovaných mestom alebo inými kultúrnymi inštitúciami.

 

Mgr. Pavol Jelínek PhD.

Vyštudoval archeológiu a históriu na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Pracuje v Slovenskom národnom múzeu, Archeologické múzeum v Bratislave.  Je odborník na dobu bronzovú, zaoberá sa pohrebným rítom a náboženstvom v praveku, publikuje články o histórii. Zúčastňuje sa aktívne archeologických výskumov v Senici, pomáha odkrývať bohaté archeologické náleziská. Bol jedným z archeológov, ktorí našli v tomto roku v Senici na mieste nazvanom Sedlička pri obchodnom dome Kaufland výnimočné pohrebisko z doby bronzovej. Pán  Pavol Jelínek sa zaslúžil o popularizáciu týchto archeologických náIezov a prispel k poznaniu dávnej histórie mesta Senica.

 

Martina Klasovitá

Po absolvovaní  strednej knihovníckej školy  v roku 1985 nastúpila do Záhorskej knižnice Senica, vtedy ešte Okresnej knižnice  a viac ako 30 rokov zostala knihovníctvu  verná. Nastúpila  v  Útvare knižnično-informačných fondov ako odborná katalogizátorka a na tomto poste pracuje dodnes. Zastihlo ju  obdobie, keď postupne do  knihovníctva začala vstupovať informatizácia. Záhorská knižnica patrila k prvým regionálnym knižniciam na Slovensku,  kde  začali knižničný fond spracovávať elektronicky v knižnično-informačnom systéme Rapid Library. Mohla  si to dovoliť, lebo  katalogizátorky našej knižnice boli empatické a odborne zdatné a tento trend zvládli. Nebolo to jednoduché, rutinné návyky  bolo potrebné nahradiť úplne novými postupmi, no najmä bolo potrebné zvládnuť aplikáciu novelizovaných katalogizačných pravidiel a konverziu dát. Práve pri tejto práci mohla pani Martina  Klasovitá naplno využiť svoje  danosti  ako precíznosť, trpezlivosť, sústredenosť. Nástup nových technológii v knihovníckej práci prijímala s porozumením a  svojimi skúsenosťami napomáhala k ich zmysluplnej aplikácii v knižnično - výpožičnom procese. Dnes už pracuje v inom knižnično-informačnom systéme a výhody internetizácie vie oceniť. Rovnako ako aj vedenie knižnice, pre ktoré je práca pani MartinyKlasovitej zárukou funkčnosti knižnice. Za dlhoročnú prácu v  katalogizácii, akvizícii i v odborovom zväze pracovníkov knižníc jej patrí naše úprimné poďakovanie.

 

Mgr. Eleonóra Ličková

Pani učiteľka s veľkým srdcom zo ZŠ s MŠ na Ulici J. Mudrocha. Zanietená športovkyňa, organizátorka všetkých školských športových akcií. Pedagóg, ktorý si toho už veľa pamätá a roky skúseností sa odrážajú a pretavujú aj do výsledkov jej práce. Žiakov dokáže pozitívne motivovať, povzbudiť i pokarhať – a oni si jej slová berú k srdcu, pretože má u nich veľkú autoritu. Každoročne organizuje  lyžiarsky výcvik, ktorý sa teší veľkej obľube a žiaci na ňom zažijú nezabudnuteľné chvíle so svojimi spolužiakmi. Treba spomenúť jej osobu aj v súvislosti s rolou triednej učiteľky, ktorá neváha a ide so svojimi žiakmi na výlet, turistiku či „opekačku“ do prírody.  Ako kolegyňa je v pedagogickom zbore vážená a obľúbená. Rada a ochotne pomôže i poradí. Žije školou a ona  s ňou.

 

PaedDr. Jana Pekarová

Pracuje v Obchodnej akadémii Senici ako stredoškolská učiteľka nemeckého jazyka. Je vedúcou predmetovej komisie cudzích jazykov, kde koordinuje prácu ostatných kolegov hlavne pri príprave na maturitné skúšky.  Zavádza nové inovatívne metódy vo vyučovaní a pri externej časti maturitnej skúšky  elektronickú formu  E-Maturity.  Je autorkou   projektu, v rámci ktorého sa študenti zúčastnili 3-týždňovej odbornej stáži vo Viedni. Pravidelne organizuje poznávacie zájazdy do Rakúska. Je ambiciózna a svojimi nápadmi motivuje študentov k dosahovaniu lepších vzdelávacích výsledkov.

 

Renáta Rýzková

Pracuje v MŠ L. Novomeského Senica v elokovanom pracovisku na Komenského ul. Prostredníctvom európskeho výtvarného projektu Eurorozprávky sa pani zástupkyňa aktívne a úspešne podieľala na prezentácii nielen MŠ, ale i mesta Senica -  priestorové a plošné výtvarné produkty detí boli vystavené v budove RTVS v Bratislave a neskôr i v Bruseli. Projekt sa realizoval pri  príležitosti slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Pani učiteľka Rýzková bola  vo funkcii zástupkyne riaditeľky od leta 2015 -  je empatická, orientuje sa na optimálnu komunikáciu a tým vytvára pozitívnu atmosféru v kolektíve  materskej školy, i medzi deťmi. Svojím humanistickým riadením výchovy, vzdelávania a pedagogického procesu napomáha k rozvíjaniu nezávislosti detí, ich zodpovednosti, k ich celostnému rozvoju. Od 13. marca je poverenou riaditeľkou MŠ L. Novomeského.

 

PaedDr. Anna Sekáčová

Pracuje ako špeciálny pedagóg a zároveň je aj riaditeľkou Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Senici. S jej menom sa spája takmer celá história tohto poradenského zariadenia, ktoré bolo založené v roku 1973. Svojím pôsobením na pozícii riaditeľky spomínaného zariadenia  sa počas vývoja poradenských služieb  podstatnou mierou zaslúžila o niekoľko zásadných opatrení k zvýšeniu kvality. V  súčasnosti sú v Centre dve odborné oddelenia – Oddelenie osobnostného, vzdelávacieho a profesijného vývinu a Oddelenie výchovnej a psychologickej prevencie.  Od roku 1999 začalo CPPPaP (vtedy ešte pod názvom Pedagogicko-psychologická poradňa) pod jej vedením organizovať úspešné podujatie Prezentácia stredných škôl, ktoré bolo realizované každoročne  v spolupráci s Mestom Senica a ďalšími organizáciami  až do roku 2011, keď toto podujatie postupne prešlo pod gesciu ÚPSVaR v Senici. Založila tak spolu so svojimi zamestnancami tradíciu tohto podujatia v našom meste. Pod jej vedením prešlo poradenské zariadenie rozsiahlou rekonštrukciou, jeho priestory sú modernizované. Pani Anna Sekáčová sa ako dlhoročná členka Komisie pre prevenciu kriminality a iných protispoločenských činností pri Meste Senica organizačne i odborne podieľa na mnohých preventívnych akciách organizovaných pre deti, pedagógov a  odbornú verejnosť. No a v neposlednom rade - svojou odbornou činnosťou v pozícii špeciálneho pedagóga každoročne pomohla a naďalej pomáha desiatkam detí školského veku so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Rovnako odbornými radami pomáha aj ich rodičom a aj pedagógom so vzdelávaním  a výchovou týchto detí a žiakov.

 

Jaroslava Slezáková

Je dlhoročnou pracovníčkou Záhorského osvetového strediska v Senici. Pôsobí na úseku záujmovo umeleckej činnosti, kde  pracuje už 30 rokov. Venuje sa hovorenému slovu, prednesu, divadlu, každoročne organizuje  súťaže v umeleckom prednese Hurbanov pamätník, Timravinu studničku, ale aj súťaž detských divadelných súborov Senické zrkadielko Anky Gamanovej. Usporadúva odborné  semináre a školenia pre recitátorov a divadelníkov, sprostredkúva im odbornú metodickú pomoc, a tak im umožňuje  odborne rásť. Tie najvyššie ocenenia, ktoré sa senickým umelcom –recitátorom či ochotníckym divadelníkom každoročne podarí získať, sú určite priznané aj vďaka  jej erudovanej a vysoko profesionálnej práci.

 

Pavlína Šaraboková

Je vychovávateľskou školského klubu v Základnej škole na Komenského ulici v Senici. Absolvovala špecializačné kvalifikačné vzdelávanie – pracovná výchova mimo vyučovania. Počas svojej dlhoročnej práce sa svedomito,  spoľahlivo a s láskou venuje deťom. Spolu s kolegyňami organizuje rôzne akcie v školskom klube. V škole vedie niekoľko rokov aranžérsky krúžok – kde sa jej zanietenosť pre floristiku prejavila i vo výsledkoch jej zverencov  v súťažiach v tejto oblasti.  Žiaci a žiačky sa pod jej  odborným vedením pravidelne umiestňujú na prvých miestach v aranžovaní a  v súťaži Mladý záhradkár  na úrovni okresu, kraja, ba dokonca i na  majstrovstvách  republiky. Zmysel pre krásu, kreativitu pani vychovávateľka uplatňuje aj pri výzdobe verejných priestorov školy .

 

Anna Štepanovská

Pani učiteľka pracuje v MŠ L. Novomeského 1209/2 Senica. Jej pedagogická prax má 30 rokov. Svojou prívetivosťou a otvorenosťou vo vzťahoch a premysleným  konaním vytvára priaznivú atmosféru  v triede a celkove i klímu školy. K  plneniu pracovných povinností pristupuje s veľkou mierou zodpovednosti a kreativity, využíva inovatívne metódy vo výchove. Podieľa sa   na rozvoji tvorivého potenciálu detí v oblasti výtvarného seba vyjadrovania. Práce detí pod jej vedením boli niekoľkokrát ocenené v regionálnych súťažiach výtvarnej tvorivosti. Je obľúbená  nielen v kolektíve detí ale i medzi kolegyňami.

 

PhDr. Milan Trizuliak

Od roku 2009 je kmeňovým zamestnancom Súkromnej strednej školy podnikania v Senici, kde medzi jeho profilové predmety patrí najmä nemecký jazyk a dejepis. Každoročne je spoluorganizátorom zájazdov študentov do predvianočnej Viedne. Podieľa sa na organizovaní školských kôl olympiád v nemeckom jazyku a  najlepších študentov pripravuje na ďalšie okresné, krajské a celoštátne kolá. V minulom školskom roku pod jeho vedením zvíťazil študent školy na celoštátnom kole olympiády v nemeckom jazyku  vo svojej kategórii a postúpil do  medzinárodného kola tejto súťaže. I v tomto školskom roku jeho študenti  obsadili v krajskom kole olympiády v nemeckom jazyku významné prvé miesta. Študenti i kolegovia oceňujú jeho profesionalitu, dôslednosť, vyrovnanosť a spoľahlivosť. K jeho trvalým záľubám patrí okrem aktívneho sebavzdelávania aj literatúra, šport a hudba.

 

Bc. Nikola Turanská

Pani učiteľka materskej školy zo spoločného zariadenia ZŠ s MŠ na Ulici J. Mudrocha.  Napriek  mladému veku prívlastok  tvorivá, iniciatívna, inovatívna je právom prináleží. U detí je obľúbená,  rodičia ju rešpektujú. Rada si dá poradiť od starších a skúsenejších kolegýň, ale i ona sama je pre nich prínosom a zdrojom inšpirácií. Krásne výrobky, hodnotné kultúrne vystúpenia, kvalitné exkurzie – to je vizitka jej každodennej práce. Svoje vzdelanie si dopĺňa štúdiom na vysokej škole a je oporou pedagogického zboru materskej školy.

 

Bc. Mária Zuščíková

Je dlhoročnou pracovníčkou Strednej odbornej školy v Senici. Venuje sa vzdelávaniu a výchove študentov na praktickom vyučovaní. V čase existencie fungovania Slovenského hodvábu pripravovala študentov pre budúce povolanie v chemickom priemysle. Jej rukami prešlo veľa študentov, ktorí sa pripravovali na rôzne profesie v tomto odvetví. V súčasnom období sa venuje študentkám v odbore praktická žena, ktoré pripravuje do života. Jej študentky si ju vážia pre jej priateľský prístup a odborné vedomosti.

 

Ľubomír Žák, DiS.art

Je dlhoročným pedagógom hudobného odboru ZUŠ V Senici a všestranným hudobníkom. Hoci vyštudoval na Konzervatóriu v Bratislave hru na krásnom a menej známom dychovom nástroji -  lesnom rohu, vyučuje hru  aj na viacerých plechových aj drevených dychových nástrojoch:  na tube, klarinete a v posledných rokoch na  saxofóne.  V jeho triede absolvovalo veľa muzikantov, ktorých pripravil na ďalšie odborné štúdium, ale aj amatérskych muzikantov, ktorí sa podieľajú na spoločenskom živote Senice aj v okolitých obciach. Sám bol dlhoročným členom dychovej hudby Seničanka,  založil a viedol žiacky dychový súbor  v pobočke školy v Borskom Mikuláši, ako aj v ZUŠ v Senici. Formou videozáznamov dokumentuje atmosféru rozmanitých školských akcií školy.

 

Mgr. Miriama Žáková

Pôsobí v Základnej škole na Ulici V. P. Tótha v Senici  od roku 2003. Okrem výborných výsledkov vo vyučovacom procese, kladnom a priateľskom prístupe k žiakom a svojim kolegom, sa venuje krúžkovej činnosti. Vedie školský parlament, ktorý sa podieľa na príprave rôznych akcií školy ako napr. Mikulášske predstavenia, Halloweenská noc, Dnes učíme my a príprava MDD, ktoré sú už dnes neodmysliteľnou súčasťou života tejto základnej  školy. Dlhoročne vedie družstvo mladých hasičiek, ktoré sa v tomto školskom roku prebojovali až na majstrovstvá SR. S touto činnosťou úzko súvisí aj jej vízia uskutočniť a zrealizovať detskú hasičskú súťaž v priestoroch školy. Je iniciátorkou a autorkou  myšlienky súťaže  Chodbovica. Táto  sa uskutočňuje v spomínanej škole už 11. rok pod organizačnou záštitou senických dobrovoľných a profesionálnych hasičov a  je zaradená do kalendára tradičných mestských podujatí. Táto akcia má veľký úspech nielen v okolí Senice, ale má aj celoslovenský, ba dokonca medzinárodný rozmer.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!