Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 12.05.2008 - 08:55  //  aktualizácia: 12.05.2008 - 08:55  //  zobrazené: 1084

63. výročie skončenia 2. svetovej vojny

 Pri príležitosti 63. výročia skončenia 2. svetovej vojny v Európe a súčasne pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom sa 7. mája 2008 pri soche Víťazstvo na Námestí oslobodenia konal pietny akt kladenia vencov. Na pietnom akte, ktorý pravidelne organizuje Mesto Senica, sa zúčastnili  primátor mesta Ľubomír Parízek, prednosta Obvodného úradu Jaroslav Riha, predstavitelia politických strán, občianskych združení a inštitúcií, ako aj prítomní občania, aby vzdali hold, úctu a venovali spomienku na všetkých hrdinov a tiež obete 2. sv. vojny.


Aj keď to, čo sa počas 2. svetovej vojny stalo, ako to všetko začalo, aký mala vojna priebeh a čo prispelo k jej skončeniu, pozná hádam každý,  treba tieto udalosti opakovať a pripomínať neustále, pretože vojnové konflikty pokračujú aj v dnešnej dobe (napríklad v Afganistane, Iraku a podobne). Pripomeňme si teda aj my situáciu spred a počas tohto najväčšieho a najničivejšieho vojnového konfliktu, ktorý si vyžiadal viac ako 50 miliónov ľudských obetí a to slovami prednostu Obvodného úradu Jaroslava Rihu, ktoré zazneli počas pietneho aktu:

"Vojna mala predohru v množstve konfliktov a udalostí, ktoré sa stali v 30-tych rokoch 20. storočia. Bola to japonská agresia v Mandžusku, útok Talianska proti Habešu (dnešnej Etiópii), občianska vojna v Španielsku, prepadnutie Číny Japonskom, okupácia Albánska talianskym vojskom a iné udalosti. Samotná 2. svetová vojna začala 1. septembra 1939 prepadnutím Poľska nemeckým vojskom. Treba pripomenúť, že 1. septembra sa do vojny proti Poľsku zapojila aj armáda vtedajšieho Slovenského štátu a oddiely Hlinkovej gardy.
O 5. hodine ráno vstúpila divízia Jánošík pod vedením gen. Antona Pulanicha 20-30 kilometrov do hĺbky poľského územia. Treba pripomenúť aj to, že Červená armáda 17. septembra 1939 vstúpila do Poľska z východu a Poľsko si rozdelilo Nemecko a ZSSR.
V apríli 1940 podniklo Nemecko útok na Škandináviu. Ovládlo Dánsko, Nórsko a potom Belgicko, Holandsko a Luxembursko. 28. mája 1940 Nemci zaútočili na Francúzsko, ktoré kapitulovalo o necelý mesiac - 22. júna 1940. K paktu tzv. štátov OSI (Nemecko, Taliansko, Japonsko) postupne pristúpila Juhoslávia, Grécko a Bulharsko.
22. júna 1941 Nemecko bez vypovedania vojny napadlo Sovietsky zväz. 7. decembra 1941 Japonci napadli americkú základňu Pearl Harbor a USA sa zapojili do vojny. Štáty spojencov boli ZSSR, USA a Veľká Británia. V roku 1942 nastala všeobecná veľká ofenzíva Červenej armády na celom fronte.
Nemci ustúpili miestami až o 400 kilometrov, Američania sa vylodili na ostrove Guadalcanal (Šalamúnove ostrovy), Američania a Briti sa vylodili v Orane, Alžírsku a Casablanke, začala sovietska protiofenzíva pri Stalingrade.
V roku 1943 sa spojenci vylodili v južnom Taliansku, od apríla až do augusta trvalo povstanie vo Varšavskom ghette, nemecké a talianske vojská kapitulovali v severnej Afrike, uskutočnila sa tanková bitka pri Kursku, ktorá bola významným obratom vo vývoji vojny.
V roku 1944 na úvod roka bola prelomená blokáda Leningradu, oslobodila sa Ukrajina, Krym, Bielorusko, Albánsko, spojenecké vojská vstúpili do Belgicka, Nizozemska a Luxemburska. Začali mnohé povstania, vo Varšave, vo Francúzsku v Paríži, v Rumunsku, v Bulharsku. 29. augusta 1944 vypuklo protifašistické povstanie aj na Slovensku, ktoré je známe ako Slovenské národné povstanie. Briti sa vylodili v Grécku, Američania sa vylodili na Filipínach. 20. októbra 1944 juhoslovanskí partizáni a vojská 3. ukrajinského frontu oslobodili Belehrad.
Rok 1945 bol posledným rokom 2. svetovej vojny. Postupne od začiatku roka sa oslobodzovali Varšava, Prešov, Košice, Bratislava a mnohé ďalšie naše i iné mestá a oblasti sveta. Druhá svetová vojna skončila podpisom kapitulácie Nemecka 8. mája 1945. Tento dátum je koncom vojny v Európe. Definitívny koniec 2. svetovej vojny nastal dňom 2. septembra 1945, kedy Japonsko podpísalo bezpodmienečnú kapituláciu na americkej lodi Missouri."


Foto: Milan Soukup









NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!