Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 10.10.2022 - 14:51  //  aktualizácia: 10.10.2022 - 17:05  //  zobrazené: 2922

Budova DAV-u po rokoch opäť slúži verejnosti, pribudla v nej kaviareň

Takmer štyridsaťročná budova DAV-u, ktorá je súčasťou senického mestského parku a posledné roky rýchlo a viditeľne chátrala, sa dočkala komplexnej rekonštrukcie. Moderne zrekonštruovanú budovu, v ktorej sa zároveň prihliadalo na architektonické črty pôvodného autora objektu, slávnostne prestrihnutím pásky otvorili a sprístupnili širokej verejnosti v pondelok 10. októbra 2022 primátor Senice Martin Džačovský a konateľ Mestského podniku služieb spol. s r. o. (MPS) Ján Bachura.

Mestská spoločnosť MPS, ktorá má budovu DAV-u v majetku, zároveň jej rekonštrukciu realizovala. „Mestský podnik služieb oslávi v závere tohto roka 30-ročné jubileum od svojho vzniku, a ja som veľmi rád, že na svoje guľaté narodeniny upozorňujeme práve takýmto spôsobom - rekonštrukciou budovy DAV-u“, uviedol počas slávnostného otvorenia budovy riaditeľ Mestského podniku služieb Ján Bachura.

„Teší ma, že po rokoch nevyužívania a chátrania opäť vraciame do tejto budovy spoločenský život. Dnešná udalosť je vyvrcholením toho prečo, okrem iného, sedíme na úradníckych stoličkách - aby sme nielen udržovali, ale aj zveľaďovali a budovali mestský majetok,“ nechal sa počuť v príhovore primátor Senice Martin Džačovský.

Súčasne s dňom otvorenia budovy DAV-u, v ňom začala prevádzku novozriadená kaviareň Park Caffé, fungúca pod hlavičkou Sociálneho podniku mesta Senica, ktorý zamestnáva zdravotne znevýhodnených občanov. „Toto je ďalšia pridaná hodnota, ktorú sme v rámci rekonštrukcie do budovy premietli. Prevádzka kaviarne bude celoročná,“ upresňuje senický primátor.

Budova bude využívaná aj ako komunitné centrum senickej mládeže. Už v najbližších dňoch sa tu uskutočnia diskusie na rôzne témy a to nielen pre mládež. Svoje zázemie tu našli aj členovia Študentského parlamentu mesta Senica. Ten tu bude mať už najbližšiu stredu svoje prvé stretnutie. Svoje sídlo a kanceláriu tu získalo aj Informačné centrum Europe Direct Senica. Budova však nebude slúžiť len mladým. Blízka prítomnosť dvoch sociálnych zariadení pre seniorov vytvára možnosti realizácie aktivít aj pre túto skupinu obyvateľov mesta Senica.

Interiér objektu disponuje menšou kinosálou s kapacitou 48 miest, ktorá takisto prešla kompletnou rekonštrukciou. V neposlednom rade bude budova DAVu slúžiť ako kultúrno – spoločenský priestor na organizáciu podujatí menšieho charakteru, či už priamo v jeho priestoroch, alebo v parku a zároveň ako priestor poskytujúci technické zázemie a infraštruktúru spojenú s organizáciou väčších open-air podujatí v exteriéri.

Počas slávnostného otvorenia sa uskutočnil akt požehnania budovy, ktorý spoločne vykonali zástupcovia senických cirkví – katolícky kaplán Martin Neumann a evanjelický farár Martin Čermák.

Počiatky budovy v hlavnom senickom parku sa datujú do roku 1984, kedy bola otvorená a sprístupnená verejnosti ako múzeum Ladislava Novomeského. Objekt je autorským projektom architekta Petra Brtka, ktorý bol v roku 2018 ocenený za svoje celoživotné dielo Cenou Emila Belluša udelenou Spolkom architektov Slovenska. 

Od roku 2008, kedy mesto Senica budovu odkúpilo od Trnavského samosprávneho kraja, je táto v správe Mestského podniku služieb Senica. Po skončení funkcie budovy ako múzea, bolo praktické využívanie jej priestorov minimálne. Od roku 2011 bol DAV (ako mu zvyknú hovoriť Seničania) využívaný pre potreby Centra voľného času Senica – až do roku 2019, kedy CVČ zmluvu o využívaní budovy ukončilo. Okrem CVČ budovu sporadicky využívali aj niektoré ďalšie, menšie organizácie či spoločenstvá, zamerané na oblasť kultúry alebo organizáciu spoločenských podujatí v Senici.

Projekt na rekonštrukciu budovy DAVu spracoval architekt Martin Čonka. Na rekonštrukcii sa spolupodieľali stavebné spoločnosti PALKOVIČ-SK z Hlbokého, Kalorim z Nesluše, OBLOK zo Spišskej Novej Vsi a VKS ELTO Senica.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!