Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 26.04.2019 - 15:34  //  aktualizácia: 26.04.2019 - 15:50  //  zobrazené: 1853

Deň Zeme a triedenie odpadu

Dátum 22. apríl sa stal svetovým sviatkom životného prostredia, do jeho aktivít sa zapájajú organizácie, jednotlivci, vedci, politici, umelci, deti, mládež i dospelá generácia a demonštrujú tak záujem o osud planéty.

Tento deň by mal slúžiť na zamyslenie, ale aj podnet k tomu, aby sme si začali všímať dianie okolo nás a pomôcť, hoci maličkosťami.

V tomto roku Záhorské osvetové stredisko pripravilo Deň Zeme 26. apríla tradične v parku pre DAVom. Pokým sa v minulosti na Deň Zeme sadili stromčeky, tento rok bol sviatok Zeme zameraný na výzvu  triedenie a minimalizácia odpadu.  Odpad sa stáva veľkým problémom našej generácie a je treba naň upozorňovať práve tak, ako na to, že odpad je stále surovinou, ktorý sa dá aj naďalej spracovať a preto ho  netreba dávať na skládky. Zdroje surovín sa míňajú a budúcnosť je v recyklácii.

Zástupca primátora Senice Filip Lackovič informoval, že samospráva mesta začína robiť aktívne opatrenia na zlepšenie životného prostredia napríklad revitalizáciou mestského parku, budovaním  nových cyklochodníkov či postupným osádzaním košov na triedený zber odpadu na verejných priestranstvách. Pre senické materské a základné školy vyhlásil súťaž v zbere papiera, ktorej cieľom je zvýšenie environmentálneho povedomia detí v oblasti triedenia komunálneho odpadu. „Na najlepších zberačov čakajú zaujímavé ceny. Najlepšia trieda zo všetkých škôl získa výlet do Bojníc na vyhliadkovú vežu Čajka v oblakoch, víťazné triedy z ostatných škôl sa pôjdu vyblázniť na plaváreň, za snahu budú odmenené aj škôlky, ktoré  navštívi so svojim vystúpením  Šašo Fifo a Vierka a najlepší zberač  bude brázdiť ulice mesta na novej kolobežke,“ podnietil aktivitu detí zástupca primátora. Víťazi budú vyhlásení na  festivale Ekotopfilm 20. júna. 

Pri príležitosti Dňa Zeme bol vyhlásený aj 7. ročník ankety Strom Senice, ktorú organizuje Mesto Senica, Klub priateľov zelene  a redakcia Naša Senica. Občania mesta môžu vyberať z piatich nominácií vzácnych líp.

Deň Zeme obohatili vystúpením aj deti – Detský folklórny súbor Dvojkáčik pod vedením pani učiteľky Hanky Kalamenovej, Šašo Fifo a Vierka zábavne triedili odpad a Divadlo žihadlo z Malaciek  zahralo Ufúľanú rozprávku, ktorá upozorňovala  deti na to, ako nám škodí odpad povaľujúci sa v prírode a na ulici.

 

Ľubica Krištofová

riaditeľka ZOS

Viera Barošková 

 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!