Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 07.10.2022 - 19:53  //  aktualizácia: 07.10.2022 - 20:23  //  zobrazené: 1283

Históriu Českej cesty chcú priblížiť mladým komiksovými animáciami

Múzeum Senica ponúka návštevníkom od dnešného dňa novú expozíciu známej obchodnej cesty s názvom Česká cesta, ktorá bola dnes slávnostne sprístupnená verejnosti.

Nová interaktívna expozícia návštevníkov Múzea Senica prevedie príbehmi obchodnej Českej cesty od jej vzniku až takmer po súčasnosť. „Na upgrade interaktívnej expozície Českej cesty v našom mestskom múzeu sme pomýšľali prakticky už od jeho otvorenia v auguste v roku 2020, nakoľko sme boli pri jej tvorbe limitovaní financiami. Preto, akonáhle Trnavská župa prejavila záujem o spoluprácu a finančnú spoluparticipáciu, pustili sme sa do prípravy novej koncepcie súčasnej expozície,“ vysvetľuje primátor mesta Senica Martin Džačovský.

„Realizácia a produkcia novej expozície o Českej ceste pripomínala vznik filmu, podieľal sa na ňom kreatívny tím scenáristov, animátorov, grafikov, ilustrátorov, kameramanov i režisér. Všetko pod dohľadom odborného poradcu a historika Vladimíra Petroviča. V rámci projektu sme však spolupracovali aj so Západoslovenským múzeom v Trnave a Vlastivedným múzeom v Galante, ako aj ďalšími historikmi,“ odkrýva pozadie vzniku animovanej interaktívnej expozície Českej cesty projektová manažérka mesta Senica Ľubica Kadlec Melišová.

„Táto expozícia v senickom múzeu je dôkazom toho, že spolupráca mesta a župy je veľmi osožná a som rád, že po otvorení bývalého letohrádku je tu ďalší dôvod na to, aby ľudia toto krásne múzeum opakovane navštívili,“ uviedol riaditeľ odboru kultúry a športu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Peter Kadlic. „Myslím si, že každá jedna informácia, ktorá je tu podaná, či už je to animovaná časť formou komiksu alebo historizujúce časti, všetko je na tak vysokej úrovni, že táto expozícia môže byť etablovanou nielen v našom meste, ale na celom Slovensku,“ doplnil podpredseda TTSK Pavol Kalman.

„Samotné spracovanie expozície je moderné, komiksového typu so skutočnými zábermi trasy Českej cesty. Animovaným, ozvučeným, ale aj zábavným spracovaním expozície chceme pritiahnuť pozornosť predovšetkým mladších návštevníkov, u ktorých chceme prebudiť záujem o našu históriu,“ dodáva primátor Senice M. Džačovský.

Novú expozíciu si môžu návštevníci prvýkrát pozrieť 09. októbra 2022 o 14:00 hod. Následne bude prístupná bude počas otváracích hodín každý piatok od 10.00 do 18.00 hod. a každú nedeľu od 14.00 do 19.00 hod.  Školské skupiny a organizované skupiny si môžu dohodnúť prehliadku múzea vopred v stredu až piatok od 09.00 do 17.00 hod. na emailovej adrese muzeum@senica.sk

Česká cesta je názov pre stredovekú obchodnú cestu, ktorá spájala Prahu a Budín (dnešná Budapešť) a prechádzala územím dnešného juhozápadného Slovenska. Bola súčasťou dlhšej európskej obchodnej cesty vedúcej z juhovýchodnej Európy až k brehom Atlantického oceánu. Je plná zaujímavých i vzrušujúcich príbehov. Formovala naše i európske dejiny a ovplyvnila životné osudy mnohých jednotlivcov.

Nová expozícia Českej cesty je spracovaná v troch jazykových mutáciách: slovenčine, angličtine a maďarčine. Na autorskom projekte prípravy expozície sa finančne podieľal Trnavský samosprávny kraj a mesto Senica

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!