Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Úradná tabuľa
publikované: 16.06.2009 - 12:29  //  aktualizácia: 16.06.2009 - 12:29  //  zobrazené: 1075

Kontroly zaburinenosti pozemkov

Obvodný pozemkový úrad v Senici upozorňuje na stúpajúcu zaburinenosť pozemkov, ktorých každým rokom pribúda. Jedná sa o pozemky ako v zastavaných územiach obcí tak aj o pozemky mimo zastavaných území, ktoré sú v osobnom vlastníctve, pozemky ktoré boli vydané do náhradného užívania, pozemky ktoré majú v prenájme poľnohospodárske organizácie, fyzické osoby ktoré podnikajú v poľnohospodárstve, ako aj pozemky ktoré sú určené na bytovú výstavbu.

Podľa zákona č.330/1991 Zb. o pozemkových úpravách usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v platnom znení a § 23 zákona č.220/2004 Z.z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy a o zmene zákona č. 245/2003Z.z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov je každý vlastník, nájomca a správca poľnohospodárskej pôdy povinný predchádzať výskytu a šíreniu burín na pozemkoch využívaných pre poľnohospodársku prvovýrobu, ako aj predchádzať šíreniu burín na neobrábaných poľnohospodárskych pozemkoch. Obvodný pozemkový úrad v Senicu začal z vlastného podnetu vykonávať kontroly v jednotlivých katastrálnych územiach.

Preto upozorňujeme občanov na zákonnú povinnosť odstránenia burín z poľnohospodárskych pozemkov.
Ak sa preukáže, že poľnohospodárske pozemky v užívaní právnických ako aj fyzických osôb nie sú v súlade so zásadami udržateľného využívania poľnohospodárskej pôdy a obhospodarovania poľnohospodárskej pôdy a jej ochrany, tunajší úrad to bude riešiť sankčným postihom.


Ing. Jozef Srnka
riaditeľ

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!