Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Športové spravodajstvo
publikované: 03.09.2018 - 12:22  //  aktualizácia: 03.09.2018 - 12:27  //  zobrazené: 3080

Mašírovku poznajú aj v Maďarsku

Turistický pochod Senická mašírovka má svoj stabilný termín 29. augusta a v tento deň sa na jej trate vydalo 158 turistov zo Slovenska i zahraničia. V porovnaní s minulým rokom je to nárast  o 16  turistov.

Organizátor Klub slovenských turistov (KST) Senica a Mesto Senica urobil v aktuálnom 38. ročníku pochodu viaceré zmeny. Podstatnou je, že pribudli 2 nové trasy, a to 12 km do Hlbokého a 36 km pre zdatných turistov, ktorá viedla až na krásnu rozhľadňu Lipky nad obcou Unín. Turisti si tak  mohli vyberať celkovo z 5 trás (10, 17, 24 a 28 km). Na dlhších trasách 14, 28 a 36 km sa turisti mohli občerstviť aj gulášom. Najväčší záujem bol o trasu dlhú 12 km, ktorú absolvovalo 45 ľudí, na 10 km sa vydalo 38 účastníkov a na 36 km si trúflo 33 turistov. Iba 10 turistov sa rozhodlo pre 28 km trasu.

Štartovalo sa od DAVu medzi 6. a 10. hodinou a vládla tu výborná atmosféra umocnená črtajúcim sa krásnym počasím, no aj odhodlaním zvládnuť vybranú trasu a prežiť príjemný deň v spoločnosti ľudí vyznávajúcich rovnakú záľubu. Postretali sa starí známi, nadviazali sa nové kontakty. Najviac bolo prirodzene domácich turistov, ale prišli aj priatelia turisti zo Sobotišťa, z Trnavy, Malaciek, Brezovej pod Bradlom,  Novej Dubnice, ale po vlaňajšej účasti niekoľkých turistov prišla aj teraz 5-člennká skupina z Maďarska, pre ktorých bola zdrojom informácií vebová stránka KST Senica. Okrem toho zaujala aj dvojica Srbov, ktorí prišli do Senice  za prácou a voľný deň využili na spoznávanie okolia mesta.  Potešiteľné bolo poznanie, že rady turistov sa rozrastajú o celé rodiny a viaceré sa aj po roku vrátili. S nimi napríklad Jerguško Malich ako najmladší vyše ročný účastník. Dva roky má Lukáško Pavúček, tiež zo Senice a medzi ním a najstarším Jozefom Černým z Trnavy je rozdiel 79 rokov. K zaujímavostiam  mašírovky patrí aj účasť Petra Štibrániho z Hlohovca, ktorý najdlhšiu trasu absolvoval na kolobežke a Jaroslav Holenka zo senického domova dôchodcov  prešiel 10 km trasu na invalidnom vozíku.  Veľa ľudí vzalo so sebou aj svojich štvornohých miláčikov.

Výbor  KST na čele s predsedom Pavlom Peričkom sa rozhodol aj pre ďalšie zmeny, ktoré účastníci kvitovali. Po celý deň bola na mieste   štartu a cieľa pred DAVom najprv reprodukovaná a popoludní živá hudba. Najmä po príchode z tratí si mohli turisti posadať na pripravené lavice a občerstviť sa v stánku a oddychovať pri hudbe. Podaktorí sa naviac tešili aj zo zisku trička Senickej mašírovky, ktoré organizátori vyžrebovali z každej trasy. Získali ho Seničania Darina    Cisárová, Tatiana Kumančíková a Jozef Kukliš,  Bratislavčania Vojtech Minařík a Eva Košíková a Dušan Šulla z Jablonice.

bar

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!