Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Úradná tabuľa
publikované: 12.01.2010 - 15:00  //  aktualizácia: 12.01.2010 - 15:00  //  zobrazené: 2215

Na podanie daňového priznania k dani z nehnuteľností ostávajú necelé tri týždne

Nadobudli ste minulý rok nehnuteľnosť? Nezabudnite podať daňové priznanie. Treba tak urobiť do konca tohto mesiaca, presne do 1. februára (vrátane). To, kto je povinný podať daňové priznanie a ako ho podať, sa dozviete z nasledujúcich riadkov.


1. Kto je povinný podať daňové priznanie?
Daňové priznanie je povinný podať každý, kto vykonal v roku 2009 (t.j. k 1.1.2010) zmenu cez Kataster nehnuteľností napr. kúpa nehnuteľnosti, predaj nehnuteľnosti, darovanie nehnuteľnosti, výmena nehnuteľnosti, ukončenie dedičského konania ....

2. Do kedy je treba podať daňové priznanie?
Daňové priznanie je nutné podať do 1.2.2010 (vrátane)

3. Kto podáva daňové priznanie, ak sú viacerí vlastníci?
Daňové priznanie sa môže podať v tomto prípade dvomi spôsobmi a to:
a) každý vlastník si podá daňové priznanie sám za seba vo výške svojho podielu na nehnuteľnosti
b) môže DP podať jeden vlastník na základe splnomocnenia za všetkých spoluvlastníkov s uvedením ostatných spoluvlastníkov,

4. Z čoho všetkého sa platí daň?
Daň sa platí z pozemkov, zo stavieb, z bytov a nebytových priestorov. Podrobná špecifikácia je uvedená v Zákone č. 582/2004 Z.z..

5. Ako možno podať daňové priznanie v našom meste?
Daňové priznanie je možné podať osobne na Mestskom úrade, alebo zaslať poštou. Na internetovej adrese www.senica.sk je možnosť vyplnenia daňového priznania cez ponuku „Elektronické formuláre“. Po vyplnení a vytlačení treba zaslať priznanie poštou, alebo osobne doručiť.

6. Aké prílohy treba doložiť k daňovému priznaniu?
Treba doložiť doklad o nadobudnutí nehnuteľnosti, ktorý bol zapísaný na Katastri nehnuteľností, napr. kúpno-predajná zmluva, darovacia zmluva, zámenná zmluva, právoplatné dedičské konanie...

7. Ako sa platí daň z nehnuteľnosti?
Daň sa platí na základe doručeného platobného výmeru, v ktorom sú uvedené splátky dane a možnosti úhrady na účet v Dexia banke, poštou, alebo v hotovosti v pokladni mestského úradu Senica – táto možnosť je výhodná, nakoľko sú vklady prijímané bez poplatku.

8. Podľa čoho mesto vyrubuje daň?
Daň je vyrubená na základe VZN č. 7 s účinnosťou od 1. januára 2010, ktoré bolo schválené na 20. riadnom zasadnutí uznesením č. 20/09/I dňa 12.11.2009.

9. Je možný aj splátkový kalendár?
Na doručenom platobnom výmere má každý daňovník uvedenú možnosť zaplatiť daň v troch splátkach a to:
1. splátka je splatná do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti platobného výmeru
2. splátka je splatná do 31.8.2010
3. splátka je splatná do 31.10.2010

10. Aký je rozdiel medzi podaním daňového priznania a oznamovacou povinnosťou?
Oznamovaciu povinnosť je nutné vykonať do 30 dní odo dňa nadobudnutia, alebo predaja nehnuteľnosti správcovi dane. Oznamovacia povinnosť sa vykoná predložením
kúpno-predajnej, alebo inej zmluvy, alebo vyplnením tlačiva „Oznamovacia povinnosť“, ktorá sa nachádza v elektronických formulároch na internete. Oznamovaciu povinnosť si musí splniť predávajúci aj kupujúci. Správcovi dane slúži táto oznamovacia povinnosť k určeniu vlastníka nehnuteľnosti.
Daňové priznanie sa podáva v priebehu mesiaca január a povinnosť podať daňové priznanie je bližšie špecifikovaná v otázke č. 1. Na základe podania daňového priznania správca dane vyrubí vlastníkovi nehnuteľnosti daň.

11. Ako postupovať, keď som nehnuteľnosť minulý rok predal?
Treba si splniť oznamovaciu povinnosť, na základe ktorej Vám nebude nasledujúci rok daň z nehnuteľnosti vyrubovaná.

12. Ako postupovať, keď som nehnuteľnosť minulý rok získal, ale následne som ju aj predal?
Aj v tomto prípade je nutné si splniť oznamovaciu povinnosť, na základe ktorej správca dane zistí, kto je vlastníkom danej nehnuteľnosti. Vlastník nehnuteľnosti je povinný si podať daňové priznanie.

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!