Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 01.05.2022 - 19:57  //  aktualizácia: 03.05.2022 - 09:31  //  zobrazené: 1132

Na Záhorácku stenu slávy pribudli mená Fridricha Huttu a Ivana Horvátha

Záhorácka stena slávy je oddnes bohatšia o dve nové ozubené kolieska, ktoré nesú mená senickej futbalovej legendy Fridricha Huttu (2. 9. 1934 – 23. 3. 2021) a spisovateľa, publicistu i diplomata JUDr. Ivana Horvátha (26. 7. 1904 – 5. 9. 1960).

Obe významné osobnosti a senickí rodáci boli dnes v rámci prvomájového programu predstavené verejnosti, zazneli najdôležitejšie momenty z ich životov. Ešte pred samotným slávnostným odhalením nových prírastkov na Záhoráckej stene slávy si na nich spomenuli aj ich najbližší príbuzní. Na Fridricha Huttu – senického Fergusona, ktorý odišiel do futbalového neba v nedožitých 87. rokoch, na pódiu zaspomínala jeho manželka Mária a syn Peter. Dojatie len ťažko skrývala aj dcéra ďalšej osobnosti Jana Shillerová-Horváthová, ktorú na dnešnej slávnosti sprevádzal vnuk Ivana Horvátha s rovnakým menom ako jeho dedo.
 

Primátor Senice Martin Džačovský zástupcom oboch rodín poďakoval, že spolu s nimi môžeme zdieľať tento významný okamih a medzi zdanlivo nesúrodými osobnosťami vyzdvihol spoločnú vášeň a zapálenie, s ktorými sa venovali štúdiu, svojej práci a aktivitám a svojím odhodlaním môžu byť vzorom a inšpiráciou pre nás ostatných aj dnes.

Freestylová futbalistka Lucia Kevická pri tejto príležitosti predviedla, čo všetko dokáže spraviť s futbalovou loptou. Spomienka na legendárneho hráča a trénera Fridricha Huttu nechýbala ani na podujatí pri príležitosti nedávneho uvedenia knihy 100 rokov futbalu v Senici, v ktorej má venovaný priestor. Zásluhy Fridricha Huttu nemajú len regionálny charakter, v roku 2009 mu Slovenský futbalový zväz udelil striebornú medailu za zásluhy v prospech slovenského futbalu.

Ivan Horváth vyštudoval právo na univerzitách v Bratislave, Prahe a v Drážďanoch, diplomaciu na Sorbonne v Paríži. Pôsobil ako advokátsky koncipient a verejný notár, od 1939 ako samostatný advokát v Senici. V období Slovenského štátu sa zapojil do druhého československého odboja, bol členom ilegálnej Slovenskej národnej rady. Organizoval a viedol protifašistický odboj v Senici. Záhorskej osvetové stredisko pripravilo výstavu podrobne mapujúcu život a dielo Ivana Horvátha, ktorú si môžete v jeho priestoroch pozrieť do 30. mája.

Dnešné prvomájové kultúrno-spoločenské podujatie v Senici zavŕšilo vystúpenie dámskej vokálno-inštrumentálnej skupiny Paper Moon Trio z Bratislavy.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!