Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 12.09.2011 - 11:39  //  aktualizácia: 12.09.2011 - 11:39  //  zobrazené: 1463

Sochy Senice

sochy_senice

Mesto Senica v rámci projektu „Senica s novým námestím“ buduje nové moderné námestie. Dominantou  aj naďalej zostane rímskokatolícky kostol, v blízkosti ktorého sa nachádzajú  tri liturgické sochy. Panna Mária Immaculata spolu so sochami sv. Jána Nepomuckého a sv. Floriána sú najzobrazovanejšími svätcami na našom území.



 

Sochy boli  v minulosti v rámci námestia niekoľko krát premiestňované a aj napriek socialistickej budovateľskej ideológii, ktorá naše centrum v sedemdesiatich rokoch poznačila, tieto sochy zostali zachované a patria  k tomu málu, čo nám tu zostalo z histórie Senice.

 

Socha Panny Márie Immaculáty pochádzajúca z prvej polovice 18. storočia a zobrazuje prostovlasú ženu so zopnutými rukami na hrudi, stojí na polmesiaci a zemeguli, okolo ktorej je obtočený had s jablkom v papuli. Panna Mária ho zašliapava, aby  premohla zlo, ktoré had predstavuje. Okolo hlavy má kovovú svätožiaru s dvanástimi hviezdičkami. Socha je umiestnená na stĺpe, ktorý sa skladá s postamentu zo štvorcovým pôdorysom, na ktorom je vysekaný nápis.

 

Socha sv. Jána Nepomuckého je najrozšírenejším ikonickým typom svätca. Je prototypom prvej sochy svätca na Karlovom moste v Prahe. Svätý Ján Nepomucký je umelecky znázornený ako človek s trpiteľským výrazom. Na sebe má plášť prehodený cez ramená, pod krkom uviazaný mašľou. Na hlave má biret ako odznak kanonika. V rukách drží krucifix. Jeho svätožiara je tvorená piatimi hviezdičkami.

 

Socha sv. Floriána je evidovaná ako nehnuteľná národná kultúrna pamiatka, zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Pochádza z 2. polovice 18.storočia.Sv. Florián je zobrazený so svojimi typickými atribútmi. Odetý je v odeve stredovekého vojaka s mečom za pásom, s bohatým na zem splývajúcim plášťom a prilbou na hlave. V ruke drží vedro, z ktorého sa leje voda na malý domček nachádzajúci sa pri svätcovej nohe.

 

Historických objektov je v našom meste málo, ich vzácnosť a pamiatková, ako aj širšia spoločenská hodnota však z roka na rok rastie. Je nutné pristúpiť k záchrane aj týchto značne poškodených sôch, na stave ktorých sa podpísalo aj ich umiestnenie  vo frekventovanej časti  mesta, v blízkosti hlavného cestného ťahu.

 

Obyvateľ  aj návštevník Senice si môže v týchto dňoch všimnúť, že mesto v tomto   už urobilo   prvý krok a pristúpilo k obnove prvej z trojice sôch, o čom svedčí lešenie postavené okolo sochy Panny Márie Immaculaty, reštaurovanie ktorej  finančne podporil aj Trnavský samosprávny kraj.

Úprimne verím, že obyvateľov a rodákov nášho  mesta, ale rovnako všetkých jeho návštevníkov by potešila obnova všetkých troch  sôch, veď človek k životu potrebuje okrem racionálneho komfortu i veci, ktoré sú pohladením na duši a tieto sochy v novom šate by týmto pohladením určite boli.

 

Ing. Elena Valášková

Referát RR

 

Socha panny Márie Immaculata

panna_maria_1  panna_maria_2

 

Socha sv. Jána Nepomuckého a s. Floriána

nepomucky  florian

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!