Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 21.02.2014 - 07:49  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 18:25  //  zobrazené: 3179

Športovec roka 2013

IMG_5270Vo štvrtok 20. februára patrilo pódium Domu kultúry v Senici športovcom. Mesto Senica tu počas slávnostného galavečera Športovec roka oceňovalo najlepších športovcov mesta za rok 2013.

 

Každoročne sú oceňovaní športovci v kategóriách žiaci, dorastenci, dospelí, kolektívy a tréneri. Niektoré z oceňovaných osobností sa na pódiu objavujú pravidelne, niektorým sa výraznejšie športové úspechy podarilo dosiahnuť po prvý krát. Všetkým však patrí veľký obdiv a poďakovanie za reprezentovanie nášho mesta a šírenie jeho dobrého mena na súťažiach nielen domácich ale aj v zahraničí.

Tento rok sa organizátori, ktorými sú Mesto Senica a Komisia pre šport pri MsZ, rozhodli do oceňovania zaradiť aj kategóriu Srdcom Seničan. Srdcom Seničan je ocenenie pre ľudí, občanov mesta Senica, ktorí svojou prácou, zanietenosťou, aktivitami a celým svojím životom zanechali nezmazateľnú stopu v živote mesta a v srdciach jeho občanov. Ako zaznelo počas galavečera, v tejto kategórii boli ocenení ľudia, ktorí sú významne spätí so športom v Senici a ktorých každodenný život v minulosti a u mnohých aj v súčasnosti viedol na ihriská, telocvične, zápasy, turnaje a súťaže. Sú to ľudia, ktorým patrí naša úcta a poďakovanie.

Všetkých ocenených športovcov nominovali na ocenenie športové kluby a o ocenení rozhodla komisia pre šport. O tom ,ktorý športovec je ale najobľúbenejší pre verejnosť, rozhodli hlasujúci v internetovom hlasovaní na www.senica.sk a na fcb stránke mesta Senica. Najviac hlasov sa podarilo získať hokejovému brankárovi a miláčikovi publika Marekovi Peksovi. Do ankety sa zapojilo 1 527 hlasujúcich a z tohto počtu víťazovi odovzdalo hlas 458 z nich. Počas galavečera chytal Marek Peksa za Žilinu, preto sa teda nemohol odovzdávania cien zúčastniť. Ocenenie za neho prevzal manažér klubu HC Dukla Senica Pavol Krutý. A keďže moderátor Vratko Studenič nemohol počas večera víťaza ankety o najbľúbenejšieho športovca vyspovedať, rozhovor s ním prinesieme už čoskoro.

 

Charakteristiky ocenených športovcov:

Športovec roka 2013

 

Najobľúbenejší športovec:

Marek Peksa                           Hokejový klub Dukla

Do ankety sa zapojilo 1 527 hlasujúcich. Víťaz získal 458 hlasov.

 

C H A R A K T E R I S T I K Y:

 

Kategória: ŽIACI

 

Petra Adamovičová – Senická volejbalová mládež

Je ešte iba žiačkou, no už trénuje a hrá za družstvo kadetiek a junioriek. V minulom roku získala spolu s družstvom bronzovú  medailu na žiackych majstrovstvách Slovenska. Je slovenskou reprezentantkou v kategórii kadetiek, kde hrá na poste blokárky v základnej zostave. Má výbornú dochádzku na tréningy a k nim aj zodpovedne pristupuje. Rýchlo  sa učí volejbalovej technike, má chuť sa stále zlepšovať. Je obľúbená v kolektíve, nepokazí žiadne pestvo. Trénerka Lenka Búzková.

 

Kristína Makovníková – TJ Záhoran

Žiačka  Základnej školy, Sadová ulica v Senici, v klube TJ Záhoran hrá v kategórii mladších žiačok a dopĺňa aj družstvo starších žiačok. Talentovaná, ľavoruká spojka, ktorá poctivým prístupom k tréningom svoj výrazný talent ďalej rozvíja. Je skromná, v kolektíve ju majú radi, usilovná hráčka, ktorá si vždy ide za svojím cieľom a rada pomáha iným spoluhráčkam. Vzor má vo svojej tete, bývalej reprezentantke Slovenska,  Mirke Makovníkovej – Šimákovej. Veríme, že Kristína bude kráčať v jej šľapajách. Trénuje pod vedením Eleonóry Ličkovej a Dáše Morávkovej.

 

Kristína Kozáková – Tenisový klub

Veselé dievča s dobrými schopnosťami pre tenis. Má veľký záujem byť stále lepšou hráčkou a v tenise má vysoké ciele. Jej najväčšie minuloročné úspechy: 2. miesto vo štvorhre na turnaji TE do 12 rokov Umag v Chorvátsku, 3. miesto v štvorhre na turnaji v Budapešti, v Zlíne a v chorvátskom Ptuji. 1. miesto získala v dvojhre v Bratislave na turnaji v kategórii B, 2. miesto v dvojhre na turnaji kategórii A v Bratislave a v kategórii B v Trnave. 3. miesto vo štvorhre na majstrovstvách Slovenska. Za rok 2013 sa umiestnila v rebríčku  SR na 7. mieste v dvojhre a na 5. mieste vo štvorhre. Jej trénerkou je Vlasta Přichystalová.

 

Filip Phan – Hanko kai karate klub

Filip je talentovaný, disciplinovaný. Má priateľskú povahu. V minulom roku získal 1. miesto v Českom pohári Goju Ryu a stal sa majstrom ČR Goju Ryu. Trénuje pod vedením Martina Čulena.

 

Michal Serdahely – Plavecký klub Záhorák

Študent 1. ročníka osemročného gymnázia v Senici. Tak ako v škole, aj v plávaní patrí medzi najlepších vo svojom ročníku. Je cieľavedomý, ctižiadostivý plavec. Aj napriek útlemu vzhľadu oproti ostatným plavcom dokázal svojou vytrvalosťou a hlavne húževnatosťou vyplávať na letných majstrovstvách Slovenska  11-ročných 3 strieborné medaily. Ešte väčší úspech mu priniesli zimné  majstrovstvá Slovenska, kde získal 1 striebornú a 5 bronzových medailí. Má veľký predpoklad sa zlepšovať a robiť dobré meno nielen plaveckému klubu, ale aj mestu Senica. Tréner Bernard Vaca.

 

Ondrej Šišolák – Hokejový klub 91

Žiak 9. športovej hokejovej triedy na Základnej škole ulica Jána Mudrocha v Senici. Šikovný, ľavý útočník, ktorý svojimi hokejovými zručnosťami a výborným korčuľovaním sa dokáže presadiť proti súperom aj o tri roky starším. V tréningu je veľmi pracovitý a húževnatý, aj sám si pridáva tréningy naviac. Je príkladom pre ostatných spoluhráčov. Momentálne je najproduktívnejším hráčom dorastu HK 91 Senica a už svojimi výkonmi zaujal popredné extraligové kluby. Ondrej je pevným členom hokejovej reprezentácie U15 SR. Tréner Lukáš Hlavenka.

 

Dominik Martišiak – futbalový klub
Patrí k najtalentovanejším odchovancom FK Senica. Už od štyroch rokov ho otec vodieval na tréningy do prípraviek FK Senica, odmalička vynikal svojím prirodzeným talentom. Jeho charakteristickými črtami sú pracovitosť, skromnosť, pokora, cieľavedomosť a slušnosť. Jeho najtypickejším futbalovým rysom je schopnosť zakončiť útočné akcie. Vždy bol rodeným strelcom. V minulom roku dal súperovým brankárom 116 gólmi v kategóriách U13 a U14. Už v polovici jesennej časti sa z kategórie U14 vďaka svojim výborným výkonom presunul do kategórie U15 a odmenou mu bol v januári tohto roka titul Halových majstrov Slovenska, k čomu nemalou mierou prispel aj Dominik. Tréner Milan Suchý.

 

Kategória: DORASTENCI

 

Simona Mikuličková – Senická volejbalová akadémia

Kapitánka juniorského družstva a pravá ruka trénerky. Má výbornú tréningovú dochádzku a svojím prístupom k tréningu je vzorom pre všetky spoluhráčky. Začínala ako nahrávačka, no našla sa aj na poste blokárky, kde je postrachom všetkých súperiek. Útočne aj blokársky je najväčšou oporou družstva. Má priateľskú veselú povahu. Prispieva k dobrej nálade v šatni i mimo nej. Priťahuje úsmevné trapasy, na ktoré sa vždy všetci tešia. Trénerkou je Lenka Búzková.

 

Filip Ravas - Kick-box Šin-mu

Študent 4. ročníka na Senickom gymnáziu. Veľmi kvalitný športovec, ktorý zodpovedne pristupuje k tréningovým procesom, čo sa výrazne prejavilo zlepšením výkonu. V minulom roku získal 1. miesto na International Slovak Open 2013, 1. miesto  v 3. kole 1Energy ligy v kickboxe v Nových Zámkoch, 1. miesto na Mastrovstvách Slovenska v Banskej Bystrici, aj 3. miesto na Svetovom pohári WAKO – Austrian Classics v Innsbrucku. Koncom roka prestúpil do kategórie Full-contact. S veľkou prevahou nad súpermi získal 1. miesto na medzinárodnej súťaži Czech open v Olomouci. Trénuje pod vedením Milana Anderleho.

 

Michal Križan – Klub Silového trojboja

Študent Senického gymnázia. Silovému trojboju sa venuje 2 roky. Za krátky čas sa dostal do širšej nominácie Slovenska. Vynikajúce výkony podáva v drepe – 180 kg a mŕtvom ťahu – 190 kg. V roku 2013 sa vo váhovej kategórii do 66 kg stal majstrom Slovenska v doraste. Trénerom je Marián Beér.

 

Dominika Trajlínková - Stolno-tenisový klub Byt Centrum

Stolnému tenisu sa venuje od svojich 12 rokov. V minulom roku obsadila 3. miesto na Majstrovstvách senicko-skalickej oblasti starších žiačok v Moravskom Svätom Jáne, 1. miesto v Stupave na Mikulášskom turnaji, 3. miesto v súťaži družstiev rodič + dieťa na Raiffeisen Ban Cupe v Malackách. Od roku 2013 začala hrávať ako dorastenka I. dorasteneckú ligu Trnavského kraja. Trénuje pod vedením Aleša Lazorčáka.

 

Alžbeta Ovečková – Hanko kai karate klub Senica

Vo svojej kategórii jedna z najlepších pretekáriek v Európe. Mimoriadne talentovaná a disciplinovaná. Na Majstrovstvách Európy juniorov a kadetov Kovya v Turecku obsadila 4. miesto. Ďalej získala desaťkrát prvé miesto, a to: na Harasuto cup Lodž v Poľsku (stredoeurópska liga), v 2. kole Národného pohára Goju-ryu Hustopeče juniorky, 2. kolo Národného pohára Goju-ryu Hustopeče seniorky, v Grand Prix Slovakia v Bratislave (stredoeurópska liga), na majstrovstvách CR Goju-ryu v Brne, na Grand Prix Slovakia of Youth v Bratislave, na Austrian Junior Open v Salzburgu (Premier League Karate 1), na Budapest Open (stredoeurópska liga), na Euro Grand Prix v Plzni (stredoeurópska liga) a v 1. kole Slovenského pohára v Galante.

Trénerom je Martin Čulen.

 

Juraj Chvátal – futbalový klub
Pochádza z dedinky Závod, v FK Senica pôsobí od dorasteneckého veku, teda od leta 2011. Dovtedy rozvíjal svoj talent v Moravskom Svätom Jáne. Je to kreatívny stredový hráč s výbornou technikou a výbornou fyzickou kondíciou. V družstve staršieho dorastu je tvorcom hry a má sľubnú perspektívu smerom k A-tímu. Rok 2013 bol pre Juraja mimoriadne úspešný. So svojím družstvom sa stal suverénnym majstrom Slovenska v kategórii do 17 rokov a taktiež zvíťazil vo finále Česko-slovenského pohára v Zlíne nad Pardubicami. Zúčastnil sa viacerých zahraničných turnajov - v decembri 2013 na prestížnom turnaji Wojtyla cup v talianskom Ríme sa senický výber prebojoval  až do záverečného finále, kde tesne podľahol slávnemu AS Rím 1:2. Zásluhou výborných výkonoch sa dostal i do slovenskej reprezentácie, s ktorou sa v septembri zúčastnil na Majstrovstvách sveta v Spojených arabských emirátoch a nastúpil vo všetkých štyroch zápasoch. V januári tohto roka štartoval spolu s reprezentáciou do 18 rokov na prestížnom turnaji v ruskom Petrohrade kde chlapci obsadili výborné 3. miesto. Tréner Jozef Dojčan.

 

Kategória: DOSPELÍ

 

Martina Konečná – Senická volejbalová akadémia

30 ročná rodáčka z Piešťan, ktorá je na scéne profesionálneho volejbalu už 15 rokov. Začínala vo Viedni, kde pôsobila 8 rokov. Neskôr získala angažma v Rumunsku, v Doprastave Bratislave, Fínsku až zakotvila v Senici. Patrí k najskúsenejším hráčkam na Slovensku. Odohrala množstvo zápasov v MEVZE, Champion league a v slovenskej reprezentácii 5 rokov. Svojou pracovitosťou a dravosťou na tréningu patrí k lídrom družstva. Senická volejbalová mládež verí, že sa spolu s Martinou a celým družstvom podarí splniť cieľ tejto sezóny – postup do extraligy. Trénerom je Teemu Sarna.

 

Peter Kovalovský – Kick-box Šin-mu

Dobrosrdečný, priateľský. Peter je veľmi silný a húževnatý zápasník, ktorý štartuje v štýle Full contact do 91 kg. Svojimi tvrdými údermi je známy nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Okrem majstrovstiev Slovenska mu šťastie neprialo, kde skončil na 3. mieste. No výrazne sa presadil na Open turnajoch. Najviac zápasov vyhral pred časovým limitom – KO.

Na Slovensku obsadil 1. miesto na Slovak open v Banskej Bystrici, v Čechách obsadil dve 1. miesta, a to na Leon open v Chomutove a Christmac cupe v Moste. Trénuje pod vedením Tibora Kovárika a Milana Anderleho.

 

Monika Gavorníková – Klub Silového trojboja

Silovému trojboju sa venuje 12 rokov, z toho 11 rokov je reprezentantkou Slovenska.

19-násobná majsterka Slovenska v silovom trojboji a tlaku na lavičke, 12-násobná absolútna víťazka v silovom trojboji a tlaku na lavičke, držiteľka slovenských rekordov: v drepe – 160 kg, v tlaku – 102,5 kg, v mŕtvom ťahu 147,5 kg, v trojboji 400 kg vo váhovej kategórii do 52 kg.V roku 2013 sa stala absolútnou víťazkou a majsterkou Slovenska v silovom trojboji, aj na majstrovstvách Európy v tlaku na lavičke získala 3. miesto. Trénerom je Marián Beér.

 

Alena Šibalová – TJ Záhoran

Ako hráčka klubu TJ Záhoran prešla všetkými vekovými kategóriami od žiačok, cez dorast a posledné 3 roky hráva v kategórii žien, ktoré sú úspešnýmúčastníkom I. ligy žien na Slovensku. Alenka vždy patrila k oporám družstva a z postu spojky, ktorý hráva patrí k rozhodujúcim strelcom zápasov. Svojou cieľavedomou prácou a talentom môže dosiahnuť vyššie ciele. Tréner Milan Lalák.

 

Aleš Lazorčák - Stolno-tenisový klub Byt Centrum

Stolný tenis začal hrať už v školskom veku. Ako dorastenec dosahoval dobré výsledky. V posledných rokoch sa ako hrajúci tréner svojou usilovnosťou prepracoval do „A“ družstva, v ktorom hrá III. ligu Trnavského kraja. Je skromný, v kolektíve obľúbený. Je príkladom pre mladých hráčov, vie poradiť, aj usmerniť. Ako jednotlivec v minulom roku dosiahol úspešnosť 89%, aj preto družstvo senického stolného tenisu skončilo na 6. mieste v Trnavskom kraji. Aleš reprezentuje naše mesto v Nemecku v rámci družobného styku s mestom Freyburg. Trénuje ho Ján Chrenka.

 

Michal Touré – Hanko kai karate klub

Patrí medzi najväčšie nádeje slovenského karate. V minulom roku prešiel do seniorskej kategórie, v ktorej postupne získaval medailové umiestnenia. Na Budapešť open Championships obsadil 2. miesto a na majstrovstvách SR 3. miesto. Trénerom je Martin Čulen.

 

Juraj Hlávek – Plavecký klub Záhorák

Veľmi svedomitý a tvrdo pracujúci športovec. V roku 2013 sa zásadne presadil medzi mužmi na 50 m, 100 m, ktoré sú jeho hlavné disciplíny. Na letných majstrovstvách Slovenska obsadil 4. miesto vo finále na 50 m a 100 m a piate miesto na 200 m, hoci bol mierne handikepovaný zranením tesne pred majstrovstvami. V zimnej sezóne po úspešnej maturite, ale už naplno bodoval a na 50 m získal bronz a na 100 m striebro. Ak bude poctivo pracovať,  ďalšiu sezónu má reálnu šancu prebojovať sa do reprezentácie Slovenska. Trénuje pod vedením Stanislava Michalku.

 

Michal Šulla – futbalový klub

Odchovanec senického futbalu v klube postupne prešiel všetkými mládežníckymi trénermi. Od sezóny 2013/2014 sa stal brankárskou jednotkou v družstve dospelých, dovtedy robil dvojku Petrovi Bolekovi či Milanovi Švengerovi. Po skončení jesennej časti prebiehajúceho ročníka Corgoň ligy sa v ankete denníka Šport stal najlepším ligovým brankárom. V sezóne 2012/2013 obsadil s A-tímom výborné druhé miesto. Tretíkrát po sebe si mužstvom zabezpečil účasť v Európskej lige. Napriek svojmu mladému veku (22 rokov) je výraznou oporou svojho tímu. Pôsobil v reprezentačných výberoch SR 19 a SR 21. Na jeho brankárskom raste má ajväčšiu zásluhu tréner brankárov Miroslav Mentel.

 

Marek Peksa – Hokejový klub Dukla

24-ročný český šoumen je už druhú sezónu neodmysliteľnou súčasťou senickej Dukly. Miláčik publika má veľkú zásluhu nielen na výkonoch a výsledkoch mužstva, ale aj jeho ďakovačky po zápasoch lákajú na tribúny stále viac a viac fanúšikov. Marek si v minuloročnej sezóne, ktorá skončila sklamaním, kedy po základnej časti prvá Dukla vypadla už v prvom kole play off s ôsmou Detvou pripísal v 46 zápasoch priemer 2,53 inkasovaných gólov na zápas a 91,32% úspešnosť zákrokov. V prebiehajúcej sezóne dostal Marek zatiaľ 2,23 gólov na zápas, 91,43% úspešnosť zákrokov a stihol aj premiérový štart v extralige, kde ho Dukla zapožičala v rámci spolupráce Žiline. Zapája sa do všetkých marketingových aktivít Dukla a takisto trénuje mladých brankárov v našom meste

Tréner Pavel Klečko

 

Ján Šulla – Slovenský zväz telesne postihnutých

Dlohoročný aktívny člen Základnej organizácie Slovenského zväzu telesne postihnutých (SZTP). Zúčastňuje sa všetkých športových podujatí organizovaných SZTP v Senici, aj v okrese Senica. Okrem športových akcií sa zapája aj do projektov podporujúcich zdravie, napr. plávanie. V minulom roku v máji získal II. miesto v kategórii muži na športových hrách telesne postihnutých  konaných v Senici a v auguste získal I. miesto na okresných športových hrách telesne postihnutých. Družstvo SZTP Senica, ktoré v Okresnej súťaži viedol pán Šulla, získalo aj jeho zásluhou Putovný pohár predsedu OC SZTP Senica

Kategória: TRÉNERI

 

Dagmar Blažeková – Senická volejbalová mládež

S mládežou pracuje už 30 rokov a pod jej vedením vyrástla nejedna reprezentantka Slovenska. Minulý rok získala so svojim družstvom na majstrovstvách Slovenska žiačok 3. miesto. V súčasnosti sa jej pozornosti tešia dievčatá 5. a 6. ročníka.

 

Eduard Pagáč – futbalový klub
Najmladší corgoňligový tréner. V doterajšej trénerskej práci sa venoval mládeži, trénoval v Púchove, Dubnici , Trenčíne a v súčasnosti pracuje v FK Senica. Je to ambiciózny tréner s veľkým potenciálom a snahou neustále sa vzdelávať. Má najvyššie trénerské vzdelanie. Pracoval aj ako učiteľ na základnej škole, preto vzťah k mladým hráčom je mu blízky. Dokáže s hráčmi komunikovať, je  optimisticky naladený, pracovitý. V Senici dosiahol úspech v kategórii U16, kde jeho družstvo vyhralo svoju súťaž - 2. ligu mladšieho dorastu s 13 bodovým náskokom. V máji 2013 dostal ponuku na post hlavného trénera corgoňligového tímu, ktorú aj využil. V prebiehajúcej sezóne je po jesennej časti s mužstvom na 4. mieste.

 

Kategória: KOLEKTÍVY

 

TJ Záhoran – ženy

Jarná časť sezóny prebiehala pod vedením Eleonóry Ličkovej. Družstvo bolo účastníkom I. ligy žien a po skončení jarnej časti prišlo k veľkej generačnej výmene hráčok, keď 9 hráčok ukončilo športovú činnosť. I tak sa počas letnej prípravy podarilo stabilizovať káder, ktorý sa doplnil o hráčky z dorastu. Súčasným trénerom družstva žien je Milan Lalák a momentálne sa družstvo aj po týchto zmenách nachádza na 7. mieste v I. lige žien.

Zoznam hráčok:

Alena Auxtová, Michaela Kadlečíková, Kristína Janšáková, Veronika Nosková, Zuzana Koníková, Barbora Holkovičová, Alena Šibalová, Gabriela Šišoláková, Zuzana Zajíčková, Klaudia Kotvanová, Nikola Dubničková, Nikola Štefková, Monika Halabrínová, Monika Kudlová.

 

Tenisový klub – ženy

Družstvo žien Tenisového klubu Senica v priebehu celej súťaže v minulom roku podávalo veľmi dobré výkony, a tak bez straty zápasu so skóre 36:6 postúpili do 1. tenisovej ligy. Počas súťaže prehrali iba 4 dvojhry a 2 štvorhry. Družstvo má veľké perspektívy, nakoľko zo sedemčlenného kádra bolo v minulom roku 6 hráčok ešte v dorasteneckom veku. Päť hráčok družstva sú odchovankyne Tenisového klubu Senica.

Družstvo tvorili:

Adriana Kršková, Petra Jablonická, Alexandra Vicenová, Eliška Krištofová, Alexandra Rehušová, Jana Svedková a hrajúca kapitánka Vlasta Prichystalová.

 

FK Senica - mladší dorast U17

Kolektív chlapcov narodených v r. 1996 a mladších obhájil svoje ocenenie z minulého roka. Rok 2013 bol pre nich ešte úspešnejší ako ten predchádzajúci. Pod vedením trénera Jozefa Dojčana nenašli v 1. dorasteneckej lige v majstrovských zápasoch v 30 dueloch premožiteľa. Po tom, ako suverénne v r. 2012 triumfovali v 2. lige mladšieho dorastu, ešte suverénnejšie si počínali v minulom roku, keď svoju súťaž vyhrali bez jedinej prehry s obrovským 15 bodovým náskokom a zaslúžene získali titul majstra SR do 17 rokov. Tento úspech umocnilo ešte víťazstvo vo finále Česko-slovenského pohára v Zlíne, kde si poradili s Pardubicami výsledkom 2:1. V súčasnosti už chlapci pôsobia v staršom doraste U19 a viacerí z nich sa aktívne zapájajú do tréningového procesu A-mužstva. Po kvalitných výkonoch sú samozrejmosťou pozvánky aj do reprezentačných výberoch Slovenska, keď až 6 z nich oblieka najcennejší dres.

Zoznam hráčov:
Richard Valkovič, Martin Junas - Denis Ceplák, Adam Konečný, Patrik Mynář, Erik Otrísal, Martin Privrel, Erik Chvál, Juraj Chvátal, Marek Karvaš, Timotej Královič, Jakub Krč, Adam Krčík, Kristián Kruppa, Dominik Malý, Martin Mihálik, Samuel Mráz, Marek Rajník, Denis Baumgartner
Tréner: Jozef Dojčan, asistent: Peter Kukliš

 

Kategória - SRDCOM SENIČAN

 

Srdcom Seničan je ocenenie pre ľudí, občanov mesta Senica, ktorí svojou prácou, zanietenosťou, aktivitami a celým svojím životom zanechali nezmazateľnú stopu v živote mesta a v srdciach jeho občanov. Tentokrát sú to ľudia, ktorí sú významne spätí so športom v Senici a ktorých každodenný život v minulosti a u mnohých aj v súčasnosti viedol na ihriská, telocvične, zápasy, turnaje a súťaže. Sú to ľudia, ktorým patrí naša úcta a poďakovanie.

 

Ján Baďura                              futbal

Je najväčšou žijúcou postavou futbalovej Senice. Vždy ho bavilo skôr gólom zabraňovať, ako ich dávať. Hrával sa Senicu, aj za Spartak Myjavu. Jeho pofutbalová činnosť je však ešte bohatšia. Najskôr začal ako futbalový rozhodca, neskôr sa stal trénerom. Hoci je meno Jána Baďuru v Senici späté najmä s mládežníckymi kategóriami, v minulosti pôsobil aj pri kormidle dospelých.

 

Miroslav Blažek                       volejbal

Je jedným zo zakladateľov senického volejbalového klubu, ktorý tento rok oslávi už 40. výročie svojho pôsobenia. Ako tréner mládeže dosiahol viacero významných úspechov. Ešte za bývalého Československa vychoval mnoho hráčok, ktoré sa uplatnili v reprezentácii i v medzinárodných súťažiach. Po viac ako tridsiatich rokoch aktívnej činnosti zavesil trénerstvo na klinec, volejbalu však zostal verný. Je stále činný v Senickej volejbalovej mládeži, kde pomáha s organizačnými prácami a dobrou radou.

 

Zdena Cigánková organizátorka športových aktivít

Šport jej učaroval a sprevádza ju po celý život. Na pozícii vedúcej oddelenia v Okresnom dome pionierov a mládeže  a potom na poste riaditeľky Centra voľného času sa zamerala na organizovanie  mnohých športových súťaží a podujatí pre mladú generáciu. Športová verejnosť ju pozná  aj ako rozhodkyňu, napríklad na Záhoráckom maratóne alebo Silvestrovskom behu. Aj na dôchodku sa aktívne venuje deťom a mládeži. Detská organizácia Záhorácky Fénix  pod jej vedením dosahuje  najmä v bežeckých disciplínach výborné výsledky.

 

Martin Čulen                            karate

Je uznávanou osobnosťou nielen v slovenskom, ale i európskom a svetovom karate. Zakladal a doteraz trénuje úspešný senický klub karate Hanko Kai Senica, ktorý v tomto roku oslavuje 40 rokov  vzniku. Dlhoročný prezident Slovenského zväzu karate je držiteľom jedného z najvyšších majstrovských stupňov na svete-8 Dan, veľmajster karate. Diplomovaný tréner 1. triedy, ktorého žiaci dosiahli množstvo titulov majstra Československa, Slovenska, Európy i sveta sa stal i prvým medzinárodným rozhodcom z krajín bývalého východného bloku. Ocenením veľkých odborných znalostí, diplomatických schopností a celoživotnej obetavej práce bolo zvolenie do direktoriátu Európskej federácie karate i  Svetovej federácie karate.

 

Peter Klečko                            hokej

Hokej sa stal jeho vášňou  a súčasťou života  pred viac ako 25 rokmi a odvtedy je s jeho menom  spojená hokejová história Senice. Zakladal a pomáhal konštituovať  mládežnícku hokejovú základňu, obetavo vytváral podmienky a zázemie pre  vyhľadávanie talentov, všestranný telesný rozvoj a posilňovanie   športového ducha  mladých ľudí.  V roku 1992 začal pôsobiť v seniorskom klube HC Dukla, najprv ako tajomník a  neskôr ako manažér. Klubu a hokeju v našom meste odovzdáva všetky svoje sily,  skúsenosti a  energiu. V ostatných troch  rokoch   je na poste  prezidenta klubu, ktorého najväčším úspechom bolo 3. miesto v 1. hokejovej lige v sezóne 2011/12.

 

Jozef Komorný športový redaktor

Športový redaktor regionálnych novín MY Týždenník pre Záhorie, v ktorých pôsobí od ich vzniku v tomto regióne. Šport ako taký je jeho celoživotná vášeň. Aktívne hrával stolný tenis, futbal a basketbal. Jeho srdcovou záležitosťou je už viac ako polstoročie senický futbal. Má zmapovanú celú jeho históriu, dá sa povedať, že je jeho kronikárom.

 

Ján Lazorčák                           stolný tenis

V Senici pôsobí od roku 1975, keď v Telovýchovnej jednote Záhoran Agrostav Senica našiel možnosť športového vyžitia. Hrával stolný tenis, neskôr zastával funkciu pokladníka a hospodára. V súčasnosti prevádzkuje Stolno-tenisový klub  Byt-Centrum Senica ako majiteľ klubu aj ako hráč. Je predsedom senicko-skalickej oblasti Združeného stolnotenisového zväzu.

 

Júlia Mičová                            turistika

Členka Telovýchovnej jednoty Turista Zdravotník od roku 1988, zakladateľka turistického oddielu. Pracovala ako vedúca turistického krúžku v CVČ Stonožka v Senici. V turistike pracuje dodnes ako členka výboru – tajomníčka Klubu slovenských turistov. Je spoluorganizátorkou Veľkonočného pochodu k Rehušom a pochodom Šaštínskymi bormi.

 

Štefan Orth organizátor športových aktivít

Keď sa v Senici povie Záhorácky maratón alebo Silvestrovský beh, iste sa každému bežcovi ale aj iným vybaví meno Štefan Orth. S rovnakou zanietenosťou ako pred dvadsiatimi piatimi rokmi pripravuje trať Záhoráckeho maratónu, bez jeho práce by pretekári nemali taký komfort na trati aký majú, bez jeho skúseností by Záhorácky maratón nemal zvučné meno doma i v zahraničí. V Komisií pre šport, ktorej členom je viac ako 20 rokov, patrí medzi tých, na ktorých prácu, tvorivosť, triezvy úsudok a objektivitu sa dá vždy spoľahnúť. Je spoluorganizátorom aj ďalších športových podujatí: Silvestrovský beh, Športovec roka a iné.

 

Ján Paška                                tenis

Začiatok jeho pôsobenia v tenise je v roku 1975, keď sa podujal, ako stavebný technik v akcii Z , na dostavbu tenisových dvorcov za kúpaliskom. Tu vznikla myšlienka,  začať hrávať tenis súťažne. V roku 1976 zorganizoval zakladajúcu schôdzu  Tenisového oddielu pri TJ Slovenský hodváb Senica a v máji sa už hrala súťaž. V súčasnosti je trénerom žiackych kategórií a zabezpečuje fungovanie dvorcov.

 

Peter Sadloň organizátor športových aktivít

Dlhoročný funkcionár na komunálnej, regionálnej a slovenskej úrovni v oblasti

telesnej kultúry. Počas takmer 50 – ročnej dobrovoľnej činnosti prešiel všetkými

telovýchovnými subjektmi, a to od telovýchovnej jednoty okresného, krajského

až celoslovenského významu. V súčasnom období zastáva dobrovoľnú funkciu

viceprezidenta Asociácie telovýchovných jednôt a klubov SR a je tiež členom

výkonného výboru Slovenského združenia telesnej kultúry. V samospráve mesta Senica je dlhoročným členom Komisie pre šport a tiež spoluorganizátorom všetkých jej športových aktivít.

 

Vladimír Sedlák                       hádzaná

Hráč a tréner hádzanej v Senici, dlhoročný funkcionár telovýchovy. Od roku 1962 pôsobí ako tréner hádzanárok v Senici. Získal s nimi titul Majster Slovenska a vicemajster Československa. Vychoval mnohé hráčky pre reprezentáciu Slovenska. V rokoch 1976 až 1990 bol predsedom OV ČSZTV v Senici. V roku 2010 ukončil aktívnu trénerskú prácu, neskôr sa k trénerstvu znova vrátil, pôsobil ako tréner starších dorasteniek.

 

Oľga Štefková                        organizátorka športových aktivít

Pred viac ako dvadsiatimi piatimi rokmi stála pri zrode Záhoráckeho maratónu, v tom čase ako rozhodkyňa. Neskôr až do súčasnosti ako jeho moderátorka. Za jej dlhoročného pôsobenia v Komisií pre šport aktívne zažila a spoluorganizovala nielen Záhorácky maratón ale aj Silvestrovský beh, ktorého už 28. ročník sme v minulom roku absolvovali a mnohé ďalšie športové podujatia a aktivity. Od roku 1980, odkedy žije v Senici je stálou súčasťou jej športového života v rôznych oblastiach. V minulosti bola členkou Predsedníctva Československého zväzu telesnej výchovy.  Patrí k ľuďom, na ktorých pripravenosť, zodpovedný prístup a kreativitu sa dá vždy spoľahnúť.

 


foto Radovan Samek

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!