Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 29.12.2007 - 15:50  //  aktualizácia: 29.12.2007 - 15:50  //  zobrazené: 1156

Vianočný príhovor primátora

V rýchlom behu dní nášho uponáhľaného sveta prišiel čas Vianoc. Čas sviatočný, čas výnimočný, čas priam zázračný. Vošiel do našich príbytkov so všetkým, s čím si spájame najkrajšie sviatky roka.

Priniesol nám prívetivosť, znášanlivosť, láskavosť a potešenie, ktoré sa ako prirodzené vlastnosti človeka na Vianoce prejavujú v najčistejšej podobe úprimnosti ľudských citov.

Cítime vzájomnú spolupatričnosť, náklonnosť svojich najbližších, no hlavne cítime vôňu domova. To nás v duchu tradícií zvoláva k mamám a otcom, jednoducho tam, kde sme doma. Veď Vianoce sú predovšetkým sviatkami rodiny a domova. Verím, že sa poschádzate všetci pri prestretom stole preplnenom sviatočnými a tradičnými jedlami a vyzdobenom stromčeku. No nielen to. Verím, že spoločné stretnutie v rodinnom kruhu sa ponesie v neopakovateľnej atmosfére a pohode pri stromčeku, pod ktorým budú menšie či väčšie prekvapenia.

K našim Vianociam patrí aj dodržiavanie zvykov našich predkov a všetci vieme, že bez tradícií nie sú Vianoce tými pravými. Preto v príjemnom teple domov iste budú znieť aj vianočné koledy a modlitby. Ako poďakovanie za míňajúci sa rok i ako prosba za zdravie a spokojnosť do budúcnosti. Niekde i ako spomienka na tých, po ktorých zostalo pri stole prázdne miesto.
Tiché a úprimné rozhovory pri sviečkach, bez náhlenia, plné pochopenia, radosti a potešenia z prítomnosti najbližších zanechávajú stopy v človeku na celý život. Vianočné sviatky plné láskavosti, porozumenia, spokojnosti a srdečnosti máme zafixované my starší a radi toto posolstvo odovzdávame zase našim deťom. Nech čistá krása a úprimnosť sprevádzajúca vianočné sviatky pretrvá aj v ďalších generáciách. Lebo človek nepotrebuje k životu len najnovšie výdobytky vedy a technického pokroku, ale ukazuje sa, že najviac potrebuje práve lásku, dobrotivosť, pochopenie a vľúdnosť. Dôležitý je pocit, že máte v blízkosti seba spriazneného človeka, ktorý vám rozumie, a vie a chce, vám pomôcť.
 
Pomoc je ďalší rozmer vianočných sviatkov. Vieme, že sú medzi nami i sociálne slabší občania, ktorí potrebujú podporu ostatných. Viem, že v tomto smere sa každý rok robí viac a viac. Som rád, že sa v tomto duchu angažujú podniky i mnoho jednotlivcov, ktorí preukazujú spolupatričnosť susedom, známym a často i neznámym ľuďom. A to nielen v čase Vianoc. Každý z nás je obdarený schopnosťami, ktoré nás predurčujú pomáhať slabším. V dnešnej dobe si pomoc druhým cením o to viac, že nie každý je ochotný a naklonený byť niekomu dobrým anjelom. No stále pribúda ľudí, ktorí majú srdce na pravom mieste.
Vianoce ako symbol čarovných chvíľ prenášajúcich sa z generácie na generáciu opantali naše duše. Na jagajúci sa stromček, štedrovečernú večeru a okamihy čarovných pocitov, ktoré sa nedajú ničím nahradiť, sa tešíme všetci. Najviac naše deti, pre ktoré má vianočný čas osobitné kúzlo. Je to čas očakávania, čas rozprávok, blízkosti rodičov, dobrôt a darčekov. Darujme im všetko čo môžeme – hlavne však lásku a pocit domova.

V domovoch rozvoniava vianočné pečivo, škorica a vanilka, ihličie a v týchto chvíľach máme jedinečnú príležitosť všetko to krásne, čo sprevádza Vianoce, odovzdať svojim blízkym a často i ľuďom neznámym. Máme príležitosť zamyslieť sa, bilancovať končiaci sa rok, prehodnotiť skutky vykonané i nesplnené sľuby. Na to všetko sú Vianoce.
Milí spoluobčania!
Želám vám príjemné vianočné sviatky, plné porozumenia, lásky a spokojnosti. Prežite ich v zdraví a šťastí.


RNDr. Ľubomír Parízek
primátor mesta Senica

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!