Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  MESTO   >  MESTSKÉ ZASTUPITEĽSTVO   >  Interpelácie poslancov
publikované: 12.12.2023 - 09:46  //  aktualizácia: 12.12.2023 - 12:48  //  zobrazené: 339

Dodržiavanie opatrení nariadených Okresným úradom obhospodarovateľovi PD Senica

predkladateľ: Dušan Podmajerský

Interpelácia zo 7. MsZ.

Otázka:

Žiadam o aktuálnu informáciu dodržania opatrení nariadených Okresným úradom obhospodarovateľovi PD Senica (výsev hustosiatych plodín, zabezpečenie vypracovania opatrení s VÚPaOP a OU Senica) a dodržania požiadavky z povodňovej komisie Mesta Senica ohľadom vysiatia tráv nad cintorínom. Riadny agrotermín výsevu tráv bol do konca augusta.

Žiadam o preverenie možnosti výpovede nájomných zmlúv v časti nad cintorínom, kde boli spracované pozemkové úpravy a tým pádom skončila platnosť nájomných zmlúv a preverenie možnosti prenájmu inému obhospodarovateľovi za výhodnejších podmienok pre Mesto Senica. Zároveň žiadam o stretnutie Mesto Senica, OU Senica Živ. prostredie, pozemkový lesný Odbor a Štatutár PD Senica, nakoľko sa tak do dnešného dna nestalo a primátor opakovanie zverejňuje sťažnosť vedenia PD Senica, že je poškodzované ich meno, diskusiou o opatreniach. Spoločné stretnutie so štatutárom PD Senica sa do dnešného dna, napriek opakovaným žiadostiam neuskutočnilo.

Odpoveď:

Vyjadrenie PD Senica k opatreniam:

Dňa 21.6.2023 bola vykonaná popovodňová obhliadka v teréne, na ktorej boli dohodnuté operácie a činnosti, ktoré by v prípade neobyčajne silného úhrnu zrážok, eliminovali riziko vzniku negatívneho dopadu vodnej erózie pôdy v mestskej časti Kunov a to z krátkodobého i dlhodobého hľadiska spôsobom:
Na parcele 5201/2 odseničí, kde bola v danom čase zasiata cukrová repa, bol po vrstevniciach zoraný pluhom porast na šiestich miestach. Parcela 5209/1 Záchrastie, kde bola zasiata slnečnica, bola brázda na okraji danej parcely zoraná tromi dlhšími a štyrmi krátkymi brázdami smerom k susednému trvalo trávnatého porastu. Máme za to, že týmito úkonmi sme v reálnom čase efektívne zabránili ďaľším odtokom vody z uvedených parciel a s tým spojenou eróziou pôdy, čo sa potvrdilo aj v nasledujúcom období, kedy prišlo k ešte niekoľkým vysokým úhrnom dažďa.
Ohľadom ďalších činností, ktoré súvisia so spomínanými parcelami - zber slnečnice prebehol 6.10.2023, s následným drvením zbytkov rastlín. Ďalšou operáciou bolo organické hnojenie a následné zapravenie do pôdy po vrstevnici radličkovým kypričom. Parcela bola osiata hustosiatou obilninou - ozimnou pšenicou (vysvetlenie nižšie). Len časť parcely, na ktorej je riziko miernej vodnej erózie (cca o výmere 0,7 ha), bola ponechaná pre jarný osev trávy. Táto časť bude pridaná k súčasnému zatrávnenému pásu v blízkosti Havlovho jarku. Na parcele Odseničí, sme dokončili zber cukrovej repy 20.10. 2023, následne sme skyprili pôdu radličkovým kypričom Karát a 24.10.2023 sme začali so sejbou pšenice ozimnej, teda hustosiatej obiloviny, čím plníme rozhodnutie okresného úradu Senica, odboru starostlivosti o životné prostredie, zo dňa 6.7.2023. Na uvedenej parcele plánujeme v budúcnosti vysiať trávu, ktorá bude využívaná ako tráva na ornej pôde, alebo bude plniť podmienky úhorovania. Vzhľadom k tomu, že zber cukrovej repy prebehol až na konci mesiaca október, kedy už je nevhodný čas na zakladanie trávnatých porastov (zohľadňujúc riziko, že neskoro zasiata tráva by nemala dostatočne vyvinutý koreňový systém a tuhá zima by mohla viesť k vymrznutiu porastu). Vysiata ozimná obilnina vegetuje počas celej zimy a teda dobre prekorení pôdu, odnoží a na jar vytvorí hustosiaty porast, ktorý udrží pôdu aj počas silných dažďov. Následne po zbere úrody bude vykonaný osev tráv, ktoré budú mať dostatok času na vývoj a dobré založenie porastu a teda budú mať lepšiu pôdoochrannú funkciu.
Veríme, že napriek ťažko predvídateľným výkyvom počasia, už realizované a rovnako plánované opatrenia budú prinášať pozitívny efekt
S pozdravom,
Ján Schemmer
vedúci RV

PRÍLOHY

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!