Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 30.03.2011 - 08:07  //  aktualizácia: 30.03.2011 - 08:07  //  zobrazené: 450

Náhradné rodiny zo Senice a okolia sa pravidelne stretávajú

usmev_ako_darKlub náhradných rodičov  sa v Senici stretáva  každý prvý piatok v mesiaci v materskom centre. Prvé tohtoročné  stretnutie bolo venované téme Výchova a výchovné ťažkosti s deťmi v  Senickom a Nitrianskom regióne. Konalo sa v januári tohto roku. 



A ako prebiehalo? Podľa informácií Mgr. Danky Pukancovej, zodpovednej za realizáciu podujatia: „Cieľom podujatia bolo stretnutie náhradných rodín, teda rodičov aj s deťmi vlastnými aj v náhradnej starostlivosti. Deti mali s dobrovoľníkmi pripravený zaujímavý program, ktorý bol zameraný na rozvoj jemnej motoriky. V tom čase viedli rodičia rozhovory, odborne sa vzdelávali, v skupine aj individuálne s odborníkom riešili výchovné ťažkosti s deťmi, prípadne iné ťažkosti, ktoré náhradná rodina má. Cieľom týchto stretnutí svojpomocnej skupiny zo Senice a okolia je tiež spoločné zdieľanie rodín, ktoré majú svoje špecifické osobitosti v súvislosti s ich náhradným rodičovstvom. Klubu náhradných rodín sa zúčastňujú prevažne profesionálne rodiny, pestúnske rodiny, ale aj rodiny, ktoré majú deti zverené do náhradnej osobnej starostlivosti. Na tomto  klube bolo cieľom skupinovou formou diskutovať aj o efektívnych metódach výchovy, výchovy bez trestania a používania akéhokoľvek násilia.“

Pokiaľ ide o samotný program podujatia, dozvedeli sme sa, že: „ po úvodnom privítaní  a zoznámení sa s novými účastníkmi sme  pripravili drobné občerstvenie pre deti aj dospelých. Deti s dobrovoľníkmi najprv kreslili obrázky na tému Vianočné darčeky, z tých si urobili výstavku tak, že ich povešali na nástenku v spoločenskej miestnosti a menšie deti sa hrali s hračkami v herni. V „obývačke“  dospelí debatovali o najaktuálnejších situáciách detí, zverených do náhradnej starostlivosti. Pod vedením odborníčky na výchovu detí v náhradnej starostlivosti  a psychologičky A. Hudekovej sme diskutovali o rôznych výchovných situáciách, ktoré sa v rodinách stali, o tom, ako ich náhradní rodičia riešili, ostatní členovia skupiny ponúkali svoje riešenia, nápady, ako by tú – ktorú situáciu riešili oni,“ zaznamenala Mgr. Danka Pukancová. Ďalšie stretnutie náhradných rodín v materskom centre v Senici na Hlavnej ulici vo februári t.r. bolo venované téme Tímová práca zameraná na stálosť. Na uvedenom klube diskutovali prítomní rodičia o tíme, o tom, ako funguje tím, aké ciele má tímová spolupráca, aké skúsenosti z práce v tíme majú jednotliví účastníci.„Zahrali sme si aktivitu „Formula“, ktorá zážitkovou  formou  ukazuje, aké pravidlá by sa mali pri tímovej spolupráci dodržiavať, ako je dôležité, aby všetci členovia tímu mali rovnaký cieľ. Pani Zuzka Machlicová skupine porozprávala, prečo je stálosť vzťahov pre deti dôležitá a ako sa dá v tíme zabezpečiť,“ informovala D. Pukancová.

Vo  februári t.r. sa v Senici  konalo ešte jedno stretnutie náhradných rodín. Jeho organizátori a účastníci tentoraz  rozmieňali „na drobné“ tému Pevné objatie. Na stretnutí bol premietnutý  dokumentárny film o živote a práci českej psychologičky Jiřiny Prekopovej (Mámo, táto obejmi mne), ktorá hovorí o tzv. „pevnom objatí“ ako o životnom štýle a zároveň aj o terapii pre deti s agresívnymi prejavmi správania. „Po premietnutí filmu nasledovala búrlivá diskusia a mnoho otázok, kde by sa mohli náhradní rodičia viac o tejto téme dozvedieť, diskutovali sme o vlastných skúsenostiach s objímaním a pod. Dohovorili sme sa, že sa pokúsime pozvať na niektoré stretnutie nejakého lektora, ktorí učí terapiu pevným objatím,“ uzavrela správu zo stretnutia Mgr. Danka Pukancová.

           Klub náhradných rodičov – spoločnosť Úsmev  ako dar v Senici:
•  Každý prvý piatok v mesiaci- pravidelné stretávania
• Kde? V Materskom centre v Senici
• Kontakt - Danka Pukancová - 0908 790 740, pukancova.danka@gmail.com

-ael-

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!