Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  MESTO   >  MESTSKÉ ZASTUPITEĽSTVO   >  Interpelácie poslancov
publikované: 08.01.2024 - 15:29  //  aktualizácia: 09.01.2024 - 07:27  //  zobrazené: 313

Odmeny v ZUŠ

predkladateľ: Roman Sova

Interpelácia z 8. MsZ

Otázka :

Odmeny ZUŠ

Kto rozhodol a na základe čoho, o tom, že učitelia ZUŠ Senica nemajú preplatené predčasové hodina za 11/23 a uvidíme ako 12/23.

Podľa zákona 553/2003 § 19, alebo podľa ZP § 121 majú na preplatenie nárok.

Argumentácia výberu voľna je smiešna, pretože hodinu musí odučiť niekto iný, alebo sa nebude učiť vôbec?

Čo na to rodičia, ktorí si platia školné.

Mesto tlačí na prijatie čo najväčšieho počtu žiakov, kvôli normatívu - následok sú nadčasové hodiny, pretože učiteľov je málo a detí veľa.

A ešte jedna otázka: na škole nemajú peniaze ani na toaletný papier, keby nebolo OZ Výchova umením, deti by nemohli ani chodiť na súťaže a reprezentovať mesto

Je toto normálne?

Prosím p. Výletovú o odpoveď

Odpoveď:

ZUŠ má k 15. 9. 2023 stav 1 285 žiakov, z toho 315 žiakov  v individuálnej a 970 žiakov  v skupinovej forme vyučovania.

V individuálnom vyučovaní – teda v hudobnom odbore je dlhodobo najväčší záujem o štúdium v odbore hra na klavíri, hra na gitare a spev. Napriek úsiliu vedenia školy zabezpečiť pre vyučovanie na týchto odboroch nových pedagógov, nepodarilo sa tento cieľ splniť.

Odôvodnenie: na stredných a vysokých umeleckých (hudobných ) školách študuje malý počet študentov a aj tých niekoľko, ktorí pochádzajú z nášho regiónu dostáva pracovné ponuky v mieste svojho štúdia ( Bratislava) a cestovať za prácou do Senice je pre nich časove i finančne neúnosné. Prevyšujúce hodiny tvoria polovičný alebo menší úväzok, takže pre potenciálneho záujemcu o zamestnanie na celý úväzok nie je takáto ponuka zaujímavá ani prijateľná. Tento stav – žiaľ trvá už viacero rokov a takisto viacero rokov vykazuje škola v každoročne predkladanej „Organizácii školského roka“ (viac menej rovnaký a nevyhnutný pre fungovanie viacerých odborov ) počet hodín nadčasovej práce.

Kým prišlo zo strany štátu k zvýšeniu základných platov a takmer v tom istom období k mnohonásobnému nárastu cien energií, rozpočet pridelený škole bol vždy postačujúci.

Sme si vedomí, že výška schváleného  rozpočtu pre rok 2023 bola vzhľadom k zvýšeniu základných miezd k 01.2023 a k 01.09.2023 ako aj niekoľko násobnému zvýšeniu cien energií  nepostačujúca.

Z tohto dôvodu sa vedenie školy v spolupráci so zriaďovateľom  snažili správať čo najúspornejšie – reguláciou kúrenia v škole , šetrením elektrickej energie, zmrazením akýchkoľvek nákupov vybavenia školy.

Napriek tomu dostala škola – zamestnanci ako aj  žiaci na základe vyjadrenia  vedenia školy všetko potrebné pre svoju činnosť. Mzdy vrátane zaplatených nadčasových hodín ( s výnimkou júna 2023), finančné prostriedky na prevádzku školy – hygienické a čistiace prostriedky, uhradené platby za energie. Pravdou je, že nezvýšili finančné prostriedky na nákup najpotrebnejšieho vybavenia školy ako PC.

Školský rok 2023/2024 škola  začala s podstatne vyšším počtom žiakov oproti školskému roku 2022/2023 ako aj so zvýšenými platbami za školné, ale aj so zvýšenými nákladmi na mzdy, energie – hlavne nákladov za teplo.

Za  mesiace október a november 2023 ( mzdy za september a október) mali pedagógovia nadčasové hodiny riadne zaplatené, v mesiaci december 2023  ( mzdy za november 2023 )  už limit- preddavok  na preplatenie nadčasových hodín nepostačoval. Nakoľko po konzultácii s vedením školy bola poskytnutá min. výška finančných prostriedkov za celoročnú prácu  na odmeny pre všetkých pedagogických a nepedagogických zamestnancov školy za rok 2023.

Z poskytnutých FP výšku odmeny pre jednotlivých zamestnancov vedenie školy   diferencovalo podľa miery aktivity a angažovanosti jednotlivých zamestnancov – rozdiely však vzhľadom na pridelenú sumu financií neboli ani nemohli byť veľké. A samozrejme u pedagógov, ktorí majú viac nadčasových hodín  žiaľ nenahradili finančnú stratu spôsobenú nepreplatením ich nadčasovej práce v danom mesiaci. Všetci pedagógovia boli na pracovnej porade v novembri oboznámení s finančnou situáciou a z nej vyplývajúcou skutočnosťou, že nebude možné vyplatiť nadčasového hodiny  v danom mesiaci . Na základe vyjadrenia  vedenia školy sa tento prístup stretol ak nie priamo s pochopením, tak s akceptovaním tohto stavu. Je veľmi ťažké rozhodovanie, ktorému riešeniu dať prednosť – či prejsť takpovediac bez povšimnutia poctivú celoročnú prácu, ktorú naozaj odvádzajú všetci zamestnanci , aj tí, ktorí majú základné úväzky, alebo vyplatiť nadčasové hodiny. Bohužiaľ, práve tí zamestnanci, ktorí majú aj nadčasové hodiny sú tí aktívnejší, ktorí prinášajú so svojimi žiakmi ocenenia zo súťaží, pripravujú ich na ďalšie odborné štúdium či zabezpečujú početné vystúpenia pre rôzne inštitúcie.

Do istej miery má nepreplatenie nadčasových hodín oporu v Zákonníku práce (§ 97 body 5, 6,7.) Je to však len na prechodnú dobu – konkrétne 4 mesiace, a to v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce. Okrem Zákonníka práce sa škola  riadi aj  Metodickým pokynom MŠ VVaŠ SR ( vypracovaný Ing. Belešovou), ktorý sa odvoláva ako na Zákonník práce, tak na Zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch. Tento materiál vznikol na Ministerstve školstva práve z potreby definovať špecifiká nadčasovej práce pedagogických zamestnancov, ktoré sú predsa len odlišné od iných profesií .V čase prijímania nových žiakov a tvorby vyučovacích úväzkov (jún – august) nebolo celkom jasné , v akej výške a či vôbec budú chýbať finančné prostriedky aj  na mzdy .

Na pracovnej porade riaditeľov škôl  so zriaďovateľom na konci augusta 2023 bolo konštatované, že je zo strany štátu, resp. cez Ministerstvo hospodárstva nádej na dosiahnutie dotácie aspoň sčasti zmierňujúcej  dopad zvýšených cien energií . To sa však stalo len na dofinancovanie ZŠ – prenesených kompetencií  prostredníctvom z MŠVVaŠ SR , kde boli pre školy zohľadnené všetky chýbajúce náklady za energie.  Bohužial pre školy a školské zariadenia financované v rámci originálnych kompetencií sa to  nestalo a zvýšené náklady na teplo neboli zo strany ministerstva hospodárstva pre tieto školy a školské zariadenia zohľadnené.

Na štúdium  v ZUŠ pre školský rok 2023/2024 bol prijatý vyšší počet žiakov ( zvýšený nárast  financií v podielových daniach  sa však zriaďovateľovi zohľadní na základe prijatého počtu žiakov v ZUŠ až od 01.01.2024). V nadväznosti na danú skutočnosť  nárast počtu žiakov v ZUŠ  spôsobil aj zvýšený  objemu nadčasových hodín.

Pedagogickí  zamestnanci za vykonanú prácu v  nadčasové hodiny majú záujem  dostávať odmenu  a nie využiť právo náhradného  voľna.

Žiaľ, ak by zriaďovateľ prišiel  s alternatívou , že za nadčasové hodiny si budú môcť pedagogickí zamestnanci uplatniť iba náhradné voľno, väčšina pedagógov by využila svoje právo a prácu nadčas by odmietla, čím by nebolo možné prijať všetky deti , ktoré majú o štúdium v ZUŠ záujem.

Myslíme, že obrovský záujem žiakov a ich rodičov o štúdium v ZUŠ Senica je výsledkom dlhoročnej vysokej úrovne tejto školy. Výsledky, ktoré škola vykazuje na celoslovenských a medzinárodných súťažiach, úspešnosť jej žiakov a absolventov v prijatí na odborné školy, kvalitné „kultúrne brigády“ žiakov aj pedagógov, proste všetko, čím škola vyčnieva nad celoslovenský priemer je však práca fundovaných vzdelaných pedagógov – paradoxne títo pedagógovia sú najväčšou finančnou záťažou pre mzdový rozpočet školy.

Záver:

Snahou zriaďovateľa bolo neobmedziť rozsah ani kvalitu fungovania ZUŠ, avšak dofinancovanie zvýšených nákladov na mzdy a energie pre školy a školské zariadenia financované v rámci originálnych kompetencií  ako sú aj ZUŠ sa zo strany štátu  neuskutočnilo a zostalo na zodpovednosti miest a obcí.

 

vybavuje: Ing. Výletová

schválil: Ing. Mozolič – ved. finančného odd.

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!