Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  MESTO   >  MESTSKÉ ZASTUPITEĽSTVO   >  Interpelácie poslancov
publikované: 09.11.2018 - 09:25  //  aktualizácia: 21.11.2018 - 14:30  //  zobrazené: 2308

Prehľad o ubytovacích zariadeniach, kde sú ubytovávaní cudzinci

predkladateľ: Ing. Roman Sova

Ing. Roman Sova

Interpelácie podané na 25. riadnom zasadnutí MsZ dňa 06. 11. 2018

 

Interpelácia:

Má mesto prehľad o ubytovacích zariadeniach, kde sú ubytovávaní cudzinci?  Majú tieto priestory všetky povolenia na poskytovanie takýchto služieb? Poprosím o prehľad jednotlivých objektov, či už spĺňajú podmienky alebo nie.

 

Odpoveď:

Mesto Senica začiatkom roka 2018 preverovalo ubytovacie zariadenia v meste či sú dodržiavané  legislatívne náležitosti (či sú zapísané ako ubytovne) a či prevádzkovatelia plnia zákonnú povinnosť, teda platia   daň za ubytovanie samospráve mesta. Na základe zistených skutočností bol daný podnet Spoločnému stavebnému úradu, ktorý vykonal štátny stavebný dohľad v 3 objektoch, ktoré boli prerobené  na ubytovne a nemali zmenu užívania stavby ani podané priznanie k dani za ubytovanie. Majitelia týchto objektov legalizujú podmienky v súlade so zákonom. Samospráva mesta rokovala aj s ďalšími prevádzkovateľmi ubytovní, ktorí následne začali dôsledne plniť túto daňovú povinnosť. Vlani priznalo daň za ubytovanie 8, v tomto roku 10 prevádzkovateľov ubytovacích zariadení. Peniaze z dane za ubytovanie tvoria nepatrnú časť príjmu do mestského rozpočtu., v roku 2017 to bolo necelých 5 000 eur.  Okrem toho treba brať do úvahy, že v meste sú cudzinci ubytovaní aj v prenajatých bytoch.

Mesto nedisponuje informáciou, koľko zariadení ubytováva len cudzincov. Prevádzkovateľ nie je povinný  podávať informáciu o počte zahraničných hostí (Je povinný viesť si knihu ubytovaných a domovú knihu pre cudzincov). Je dôležité povedať, že občania EÚ a tretích krajín, ktorí sú na území mesta kratšiu dobu ako 3 mesiace  nemajú povinnosť registrovať svoj pobyt na cudzineckej polícii, ktorá mestu Senica poskytuje informácie o prihlásených  cudzincoch  na trvalý alebo prechodný pobyt. Jediný, kto vie identifikovať cudzincov, je prevádzkovateľ ubytovacieho zariadenia.

Mestská polícia v Senici konštatuje, že v súvislosti s cudzincami nezaznamenala výrazný nárast porušovania verejného poriadku. Riešila priestupok v súvislosti so znečisťovaním verejného priestranstva pred ubytovňou na Hurbanovej ulici. Po pohovore s prevádzkovateľom sa porušovanie zákona neopakovalo.   Jeden prípad hromadnej bitky v reštauračnom zariadení riešila MsP v súčinnosti s OO PZ Senica, pretože išlo o podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov. Vec doriešilo OO PZ. Ostatné zaznamenané prípady súvisia s nadmerným požívaním alkoholických nápojov, čo bolo  riešené v priestupkovom konaní. Treba zdôrazniť, že týchto priestupkov sa dopúšťajú častejšie občania Senice ako cudzinci.

 

Zoznam platiacich za daň z ubytovania:

ROOS GROUP s.r.o. – Ubytovňa ROOS

NORTH REALITY s.r.o. – Arli hotel

Stredná odborná škola - Internát

ECOMMY s.r.o. – Penzión Atlas

ROFIN s.r.o. – Býv. Slobodáreň na Hurbanovej ulici

J&R Partners 1 s.r.o.- Hotel Branč

BENFINAL s.r.o. - Grandhotel

VAR TRADING s.r.o. – Hotel Senica

Recycling Senica s.r.o. – Stará Poliklinika

Rekreačné služby mesta Senica – chaty RO Kunov

SALIA SK s.r.o. – Kongresové centrum

 

V uplynulých mesiacoch bola vykonaná kontrola celkovo v troch objektoch:

  1. Budova bývalého výpočtového strediska na Hollého ulici
  2. Budova bývalého zdravotného strediska (pri vstupe do SH)
  3. Budova bývalej Polikliniky

 

Vo všetkých prípadoch bolo konštatované, že stavby (resp. časti stavieb) sa užívajú v rozpore s kolaudačným rozhodnutím, t. j. využívajú sa na iný účel ako boli skolaudované a následne užívané.

Majitelia stavieb boli z toho dôvodu postúpení na priestupkové konanie, resp. na konanie o správnom delikte. Zároveň boli vyzvaní, aby v lehote do konca roka 2018 predložili stavebnému úradu relevantné doklady preukazujúce možnosť užívať tieto stavby pre účely ubytovania. Následne budú zahájené konania o zmene užívania stavieb (resp. časti stavieb) a stavebný úrad na základe doložených podkladov (súlad s územným plánom Mesta Senica, vyjadrenia dotknutých orgánov štátnej správy) rozhodne o nich.

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!