Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Športové spravodajstvo
publikované: 01.07.2019 - 13:44  //  aktualizácia: 01.07.2019 - 13:47  //  zobrazené: 2278

Premiéra lakrosu v Senici

Počas víkendu sa do Senice prišiel predstaviť šport, ktorý vymysleli americkí indiáni a postupne si získava fanúšikov aj na Slovensku - LACROS.  Na futbalovom štadióne na ihrisku umelým povrchom odohrali v sobotu 29. júna zápas  Slovenskej lakrosovej ligy  mužstvá Skalica chievs a Zvolen punishers .  V napínavom zápase zdolali Zvolenčania chalanov zo Skalice 7:5.

Lakros prišiel do Senice predstaviť prezident Slovenskej lakrosovej federácie Igor Moravčík.  Lakros  je tímová loptová hra, ktorá sa hrá s lakrosovou palicou (slovensky lakroskou) a malou tvrdou gumenou loptičkou. Zápas sa hrá na 4 štvrtiny po 15 minút. Hrá sa na trávnatom ihrisku s dĺžkou 100m a šírkou 55m. Hráči sa pri tomto športe snažia trafiť loptičku dovnútra súperovej bránky, aby tak získali bodový zápis - gól. Lakrosku pri tom používajú na nosenie loptičky, prihrávanie, chytanie, vyrážanie, či strieľanie do brány.

V Senici bol predstavený jeden z druhov lakrosu, tzv. Field lacrosse. Okrem neho sa na Slovensku ešte hráva Box lacrosse. Obe formy lakrosu sú kontaktné športy a všetci hráči musia nosiť ochranný výstroj, ku ktorému patrí napríklad prilba, rukavice a lakrosová palica. Doplnkovou časťou výstroja sú chrániče lakťov, chrániče zubov a suspenzor. 

Na Slovensku lakros zastrešuje Slovenská Lakrosová Federácia (SLF), ktorá vznikla v roku 2003.  Táto hra sa zatiaľ hráva v 5 mestách – Bratislave, Prievidzi, Zvolene, Skalici a v Trnave. Predstavitelia lakrosu majú v pláne tento šport rozširovať aj do ďalších miest, pričom jedným z nich by mohla byť Senica. Podľa slov prezidenta Slovenskej lakrosovej federácie Igora Moravčíka, majú v pláne po prázdninách vyraziť po senických školách a hľadať hráčov pre vznik senického lakrosového klubu.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!