Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 01.02.2008 - 09:58  //  aktualizácia: 01.02.2008 - 09:58  //  zobrazené: 1017

Správa o vývoji kriminality za rok 2007

Sample ImageVo štvrtok 31. januára 2008 sa v budove Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Senici stretli zástupcovia médií s riaditeľom OR PZ pplk. Mgr. Františkom Harnúškom, majorom Mgr. Milanom Kubovčiakom z odboru poriadkovej polície, majorom Mgr. Marekom Machom riaditeľom Okresného dopravného inšpektorátu a majorom Mgr. Jánom Brheľom z Úradu justičnej a kriminálnej polície, ktorí  im prezentovali hodnotiacu správu o vývoji kriminality na území policajného okresu Senica za rok 2007.


Trestná činnosť na území policajného okresu Senica mala v roku 2007 mierne stúpajúcu tendenciu. V porovnaní s rokom 2006 vzrástol počet trestných činov o 203. Tento vývoj však nekopíruje vývoj v rámci Slovenskej republiky, keďže celoslovenské štatistiky vykazujú naopak pokles trestných skutkov o 4350. Na celkovom náraste trestných činov v okresoch Senica a Skalica sa podpísal predovšetkým zvýšený počet majetkových trestných činov. Celkovo bolo v policajnom okrese Senica zaznamenaných 1886 trestných činov, z ktorých bolo 937 objasnených. Z dlhodobého hľadiska však nejde o významný nárast trestných činov, za výkyv možno považovať skôr vývoj v roku 2006, kedy bol zaznamenaný najnižší počet trestných skutkov za posledných 7 rokov.

Majetková trestná činnosť

Majetková kriminalita tvorí až polovicu z celkovej trestnej činnosti. V roku 2007 bolo zaznamenaných 937 trestných činov, z ktorých bolo 337 objasnených. Nárast majetkovej kriminality sa výrazne podpísal pod nárast celkovej kriminality v roku 2007. Najväčšiu časť tvorili najmä krádeže vlámaním do obchodov, reštaurácií a chát, kde predmetom záujmu páchateľov boli rôzne potraviny, alkohol, elektronika a finančná hotovosť z výherných hracích automatov. Nemalú skupinu tvorili aj prípady krádeží vecí z motorových vozidiel, ku ktorým dochádza najmä pri vykladaní tovaru do obchodov, kde často vodiči ponechajú otvorené autá aj s finančnou hotovosťou, ktorá im je počas vykladania tovaru odcudzená.

Zo závažnej majetkovej trestnej činnosti, ktorú šetrili policajti okresného riaditeľstva, môžme uviesť prípad krádeže plazmových televízorov v hodnote 1,2 mil. Sk. Dvaja páchatelia odcudzili z kamióna spolu 28 ks plazmových televízorov zn. Panasonic určených na odvoz do Fínska. Vodič následne s kamiónom pokračoval v ceste a krádež televízorov nafingoval a oznámil v Litve. V tomto prípade boli obvinené aj ďalšie dve osoby, ktoré sa podieľali na predaji odcudzených televízorov.

Ďalším prípadom s veľkou spôsobenou škodou bol prípad krádeže, ktorého sa dopustil doposiaľ nezistený páchateľ tým, že dňa 24.8.2007 v obci Borský Mikuláš v reštaurácii Búranský dvor odcudzil občianke SRN kabelku, ktorú mala voľne položenú na lavici, kde sedela. Páchateľ z reštaurácie vyskočil oknom a utiekol. V kabelke sa nachádzala hotovosť za predaný rodinný dom vo výške 2.5 mil. Sk. Totožnosť páchateľa doposiaľ nie je známa.

K najmladším páchateľom majetkovej trestnej činnosti patrila skupinka maloletých detí vo veku od 8 do 14 rokov, ktorá vykonala krádež vlámaním do rodinného domu v obci Sekule, kde odcudzili rôzne veci adekvátne ich veku, ako napr. odznaky, medailu, korálky, hračky, slúchadlá, toaletnú vodu, farby na sklo a pod.

Naopak k najstarším páchateľom patril 80-ročný muž, ktorý opakovane odcudzil tovar v supermarkete Billa.

Osobitnú kategóriu majetkovej kriminality tvoria krádeže motorových vozidiel. Takýchto skutkov bolo zaznamenaných 64, pričom objasniť sa podarilo 22 prípadov.

Z prípadov s najväčšou spôsobenou škodou patrí krádež motorového vozidla zn. Mercedes SLK 200 v hodnote 1 mil. Sk, ku ktorej prišlo dňa 30.8.2007 v Skalici. Toto vozidlo bolo nájdené dňa 1.9.2007 v Trnave, pričom boli zistení a obvinení aj páchatelia, ktorí boli realizovaní väzobne.

Násilná trestná činnosť

Trestných činov násilnej povahy bolo v minulom roku zaznamenaných 193, z toho bolo 131 objasnených. V porovnaní s predchádzajúcim rokom počet evidovaných trestných činov mierne klesol. Zo závažnej trestnej činnosti bolo zaevidovaných 9 lúpeží, z ktorých sú 3 objasnené. Pozitívom je, že v porovnaní s rokom 2006 bolo šetrených o 24 lúpežných prepadnutí menej. Vražda nebola zaznamenaná žiadna, došlo však k jednému prípadu zabitia.

Negatívne trendy podporuje skutočnosť, že násilnej trestnej činnosti sa často dopúšťajú páchatelia z radov mládeže, a to mladistvé osoby, ale aj maloleté. Najmladším páchateľom, ktorý sa dopustil závažného skutku násilnej kriminality, a to lúpeže, bol 13-ročný J. M. zo Senice, ktorý dňa 19.12.2007 pred III. základnou školou v Senici prepadol rovnako starého spolužiaka a násilím mu zobral 10 Sk a striebornú retiazku.

V minulom roku bolo zaznamenaných a riešených aj niekoľko prípadov vydierania medzi žiakmi základných škôl a to formou tzv. šikanovania, kedy starší alebo silnejší jedinci nútili svojich mladších alebo slabších spolužiakov, aby im poskytli peniaze, veci alebo nejaké úsluhy. Tieto prípady sa väčšinou podarilo odhaliť v súčinnosti so školami alebo pracovníkmi odboru sociálnych vecí ÚPSVaR.

Z mravnostnej trestnej činnosti bolo zistených 11 skutkov, jednalo sa najmä o prípady výtržníctva vykonávaním sexuálneho exhibicionizmu na verejnosti, prípady sexuálneho zneužívania a znásilnenia, pričom vo všetkých prípadoch je osoba páchateľa známa.

Drogová kriminalita

V  roku 2007 bolo zaznamenaných 25 prípadov drogovej kriminality, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 7 prípadov menej.   Na teritóriu OR PZ v Senici sa vyskytli drogy - najmä  marihuana  a heroín,  zaznamenaný  bol   aj   výskyt  syntetických  drog  - pervitínu.   Z najzávažnejších skutkov možno spomenúť prípad, kedy bol u podozrivých osôb pri domovej
prehliadke v meste Holíč nájdených viac ako 40 dávok heroínu pripravených na predaj. Páchatelia boli realizovaní väzobne.

Ekonomická trestná činnosť

Na úseku ekonomickej kriminality bolo zistených 305 trestných skutkov, z ktorých bolo 171 objasnených. Najväčšiu časť ekonomickej kriminality tvorili trestné činy úverových podvodov, ktorých sa dopúšťali najmä občania zo slabších sociálnych vrstiev tým, že zobrali na splátky rôzny spotrebný tovar. K negatívnym trendom patria krádeže platobných kariet a následné výbery finančných prostriedkov z účtov poškodených, ktorí si často ponechali pri platobnej karte aj PIN kód k výberu.

Medzi najzávažnejší dokumentovaný zločin sprenevery možno zaradiť prípad O. S., ktorá počas pracovného pomeru v spoločnosti Senická mliekareň, a.s. Senica od roku 1998 do roku 2006 neoprávnene previedla z účtu spoločnosti peňažné prostriedky na svoje osobné účty vo výške 2.316.776,- Sk, ktoré potom zaúčtovala ako vrátenie finančných prostriedkov iným spoločnostiam, pričom peniaze použila pre svoju potrebu.

Páchatelia a obete

V roku 2007 bolo za páchanie trestnej činnosti celkovo stíhaných 984 osôb, z toho 843 mužov a 141 žien. Z hľadiska veku bolo 46 osôb maloletých, 106 mladistvých, 747 vo vekovej kategórii od 18 do 50 rokov a nad 50 rokov bolo stíhaných 85 osôb.
Obeťami trestných činov sa stalo 249 osôb, z toho 155 mužov a 94 žien. Najmladšia obeť mala menej ako 6 rokov, k najstarším obetiam patrí 87-ročná dôchodkyňa z Holíča, ktorú páchateľ v ranných hodinách lúpežne prepadol, zhodil ju na zem a odcudzil jej peňaženku s finančnou hotovosťou 600,-Sk.

Dopravná nehodovosť v roku 2007

Vývoj dopravnej nehodovosti v roku 2007 na teritóriu OR PZ v Senici hodnotíme negatívne. Prišlo k nárastu celkového počtu evidovaných dopravných nehôd ako aj usmrtených a ťažko zranených účastníkov. Taktiež je zaznamenaný nárast dopravných nehôd zavinených vodičmi pod vplyvom alkoholu a dopravných nehôd s následkami na zdraví. Negatívne je taktiež potrebné poukázať na nárast dopravných nehôd s účasťou chodcov. Dlhodobo pretrváva trend vysokého podielu dopravných nehôd spôsobených zrážkou s lesnou zverou. V roku 2007 bolo evidovaných 1088 dopravných nehôd, pri ktorých bolo 13 osôb usmrtených, 41 ťažko zranených a 236 ľahko. Alkohol bol zistený u 84 vinníkov dopravných nehôd.

V rámci Trnavského kraja má okres Skalica najväčší podiel dopravných nehôd spojených s alkoholom a Senica sa umiestnila na 2. mieste.

Najčastejšie príčiny dopravných nehôd zostávajú dlhodobo nezmenené : porušenie základných povinností vodičmi, spôsob jazdy a neprimeraná rýchlosť jazdy. Z hľadiska času bolo najviac dopravných nehôd spôsobených v čase od 12.00 -16.00 hod a od 08.00 - 12.00 hod., kedy je zaznamenávaný aj najvyšší výskyt účastníkov cestnej premávky na cestách a podľa dní v týždni ich bolo najviac v piatok.

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!