Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  MESTO   >  MESTSKÉ ZASTUPITEĽSTVO   >  Interpelácie poslancov
publikované: 13.10.2021 - 14:35  //  aktualizácia: 13.10.2021 - 14:38  //  zobrazené: 1288

Osvetlenie cyklotrasy

predkladateľ: Ing. Roman Sova

Interpelácia podaná na 18. zasadnutí MsZ:

 

Otázka:

Kto mal na starosti realizáciu osvetlenia, prečo bola vybratá biela farba svetla, keď odborníci tvrdia, že najvhodnejšia je žltá?
Aké boli celkové náklady na tento projekt a kto tento projekt realizoval?

Odpoveď:
Uvádzame doslovný prepis podanej informácie výkonného riaditeľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Záhorie Ing Martina Lidaja:
„Na základe uznesenia Predstavenstva OOCR Záhorie zo dňa 28.9.2021 Vám zasielam nasledovné informácie:
1.) Informácia o farebnom odtieni LED osvetlenia na senickej cyklotrase
2.) Informácia o procese výberu dodávateľa Nízkeho lanového centra

1.) Výber teploty farby osvetlenia cyklotrasy bol zadefinovaný v podmienkach verejného obstarávania. Po konzultáciách s odborníkmi bola zvolená tzv. neutrálna biela, teda osvetlenie s teplotou chromatickosti v rozmedzí 3500 - 5500 K, tzv. neutrálne biele svetlo. Neutrálne svetlo podnecuje človeka k aktivite a neunavuje oči. V exteriéri sa tento typ osvetlenia najčastejšie využíva pre osvetlenie chodníkov, príjazdových ciest a vchodových dverí.
Zároveň bolo v podmienkach verejného obstarávania zadefinovaná nutnosť podmienky, aby osvetlenie spĺňalo kritérium čo najnižšieho negatívneho vplyvu na životné prostredie, predovšetkým hmyz a nočné živočíchy. Víťazný uchádzač ponúkol svetlá anglickej výroby, ktoré sú osadené tzv. „black hat“ riešením. To obmedzuje až o 80% vyžarovanie svetla smerom hore. Vďaka tomu je toto osvetlenie nielen ekologické, ale minimalizuje svetelný smog a neosvetľuje chodcov a cyklistov.

2.) Verejné obstarávanie na výber dodávateľa je evidované pod číslom 1/2021, predmet obstarávania Nízke lanové prekážky v rekreačnej oblasti Kunovská priehrada. Na základe platných ustanovení zákona sa proces verejného obstarávania riadil § 117 zákona č. 343/2015 Z. z . o verejnom obstarávaní, klasifikácia produkcie, tzv. CPV kód, 37410000-5 Výstavby pre športy vo voľnej prírode alebo na ihrisku. Spôsob vykonania prieskumu bolo priame oslovenie troch spoločnosti (firiem) s požiadavkou na vypracovanie cenovej ponuky, a to prostredníctvom emailu. Pre vyššiu transparentnosť sme oslovili aj spoločnosti z českej republiky. Cenovú ponuku predložili všetky 3 oslovené firmy:
1 - HRAS - zařízení hřišť, s.r.o. (ponuka doručená 23.4.2021 e-mailom)
2 - Unipark s.r.o. (ponuka doručená 25.4.2021 e-mailom)
3 - Hřište cz s.r.o. (ponuka doručená 27.4.2021 e-mailom)
Hlavné kritérium: Najnižšia ponuková cena za celkov~ predmet zákazky v EUR s DPH.
Vybraný dodávateľ: Unipark s.r.o., Slavkovská 210, 059 86 Nová Lesná
Obstarávacia cena: 29 037,55 EUR s DPH
Spôsob vzniku záväzku: Na základe zmluvy podpísanej oboma zmluvnými stranami a následnej fakturácie za dodávku tovarov a prác v zmysle ďalších podmienok výzvy na prieskum trhu č.1/2021.
V zmysle podmienok súťaže boli všetci účastníci informovaní o výsledku prieskumu trhu a zároveň obdržali informáciu o víťaznom uchádzačovi a jeho ponúknutej cene za dielo.
Zmluva o dielo č. 1/2021 bola uzatvorená 19.5.2021 a následne zverejnená na webovom sídle OOCR Záhorie.“

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!