Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  MESTO   >  MESTSKÉ ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice MsV
publikované: 28.04.2021 - 10:32  //  aktualizácia: 28.04.2021 - 10:47  //  zobrazené: 1229

Zápisnica zo zasadnutia MV č. 7 zo dňa 07.04.2021

číslo:  |  dátum konania: 07.04.2021  |   zápisnica (pdf)

Zápisnica zo zasadnutia MV č. 7 v Senici, ktoré sa konalo dňa  07.04.2021 o 16.00 h v jedálni II. ZŠ, Komenského ul.  Senica

 

Program schôdze:

1. Privítanie a otvorenie zasadnutia MsV č. 7

2. Schválenie programu

3. Informácia o plnení uznesení z posledného zasadnutia MsV č.7

4. Informácia o zámere výstavby IBV Pole od Kunova (Ing. Kalman)

5. Návrh uznesenia č. 1 MsV č. 7 k výstavbe IBV Pole od Kunova (podáva Ing. Kalman)

6. Informácia o participatívnom rozpočte (jeho plnenie za r. 2020 a návrh na čerpanie v r. 2021)

7. Rôzne

8. Diskusia

9. Prijaté uznesenia

10. Záver

1. Zasadnutie otvorila Mgr. Marta Štítna, predsedníčka  MV č. 7 a skonštatovala, že MV č. 7 je uznášaniaschopný. Počet prítomných bol 11 a 1 člen bol ospravedlnený (viď prezenčná listina - príloha č. 1). Prítomní boli aj hostia a taktiež primátor mesta Senica Mgr. Ing. Džačovský.

2. Mgr. Štítna oboznámila prítomných s programom, následne bol program schválený v pôvodnom znení.

3. V tomto bode bolo prerokované plnenie uznesení z predchádzajúceho stretnutia– možné riešenia predmetných problémov sú vyznačené hrubým písmom:

  • Požadujeme, aby cesta na Brezovej ulici bola opravená, najmä nerovnosti, výtlky a pod. Momentálne je vo veľmi zlom stave – táto oprava bude predmetom postupných opráv ciest v rámci celého mesta Senica
  • Opäť požadujeme o prehodnotenie situácie ohľadne možnosti vjazdu cyklistov v protismere do „jednosmeriek“v Senici. Ako argument na opätovné zváženie danej situácie predkladáme znova nasledovný článok :https://cyklokoalicia.sk/2018/05/jazda-cyklistov-v-jednosmernych-uliciach/ - nedoriešené
  • Žiadame umiestniť nové vyvýšené betónové (nie kovové, či plastové) spomaľovače na ul. SNP, najmä v „hornej“ časti, kde končí chodník od cintorína. Vhodné by bolo aj ich podsvietenie a umiestnenie prechodu pre chodcov priamo na tento vyvýšený spomaľovač – je plánované v rámci postupných úprav a osádzania spomaľovačov v meste Senica

  • Požadujeme v r. 2020 výmenu schátralých a pokazených lavičiek v našom obvode, najmä pri detských ihriskách – je plánované v rámci postupných prác a úprav v meste Senica

 

4. V tomto bode bola prerokovaná plánovaná výstavba rodinných domov za Komenského ulicou smerom do polí od II. ZŠ, plánovaná pod názvom IBV Pole od Kunova. K predmetnej problematike sa vyjadril Ing. Kalman, ktorý oboznámil prítomných s predmetným zámerom výstavby a následných možných problémov s prístupovými komunikáciami, kanalizáciou, dopravným riešením ciest a chodníkov. K tejto problematike sa následne vyjadril aj primátor mesta Senica Mgr. Ing. Džačovský, ktorý podal vysvetlenie k niektorým predpokladaným problémom, oboznámil prítomných s grafickou dokumentáciou a niektorými technickými riešeniami a vyjadril nesúhlas mesta Senica s plánovanými riešeniami najmä v rámci cestnej dopravy a nových možných križovatiek. Následne sa k predmetnej problematike rozvinula široká diskusia.

5. V tomto bode Ing. Kalman podal návrh na uznesenie v rámci predchádzajúcej diskusie a vyprofilovaných problémov ( viď uznesenie č. 1)

6. V tomto bode Mgr. Štítna podala informáciu o čerpaní participatívneho rozpočtu v roku 2020, ktorý bol použitý na vybudovanie workoutového ihriska vo vnútrobloku bytového domu č. 725 na Štefánikovej ulici. V nadväznosti na to vyzvala prítomných na podanie návrhu na čerpanie participatívneho rozpočtu v r. 2021, kedy sa po krátkej diskusii prítomní zhodli na „zelenom riešení“ ihriska za bytovým domom č.723 na Štefánikovej ulici (viď uznesenie č.7) tak, že sa predmetné betónové ihrisko zlikviduje a plocha sa zatrávni. A v nasledujúcom roku by sa na zatrávnenú plochu osadili lavičky a vysadila by sa zeleň (stromy, kríky a pod.) podľa návrhu záhradného architekta. Táto „zelená oáza“ by pokračovala poza všetky tri vysoké činžiaky na Štefánikovej ulici.

7. V tomto bode boli zhrnuté opäť problémy okolo výstavby IBV Pole od Kunova.

8. V diskusii sa k problematike výstavby IBV Pole od Kunova doplnili informácie o tom, že výstavba ešte nie je schválená a všetko je len v štádiu pripomienkovania a schvaľovania.

9. Prijaté uznesenia:

  • Zadanie pre zmeny a doplnky ÚPN Senica 1/2021 - Návrh na určenie častí mesta, na ktoré je potrebné schváliť územný plán zóny.

    Obvodný výbor č.7 navrhuje, aby súčasťou zadania pre spracovanie pripravovaných zmien a doplnkov územného plánu Mesta Senica  boli v súlade s ustanovením § 8 ods. 3, písm. r) vyhlášky č. 55/2001 Z. z. o územnoplánovacích podkladoch a územnoplánovacej dokumentácii  požiadavky na riešenie vymedzených častí územia obce, ktoré je potrebné riešiť územným plánom zóny, tak, aby výsledný elaborát pripravovaných zmien a doplnkov územného plánu Mesta Senica vo svojej záväznej časti v zmysle § 12 ods. 6 písm. j)  citovanej vyhlášky v nadväznosti na ustanovenie §11 ods.6 stavebného zákona obsahoval určenie, na ktoré časti obce je potrebné obstarať a schváliť územný plán zóny.

    Obstarať a schváliť územný plán zóny navrhujeme na všetky časti mesta, ktoré sú rozvojovými (doteraz nezastavanými) plochami všetkých foriem bývania, zahrnutými v regulačných blokoch A1, A2, A3, A12, A13, A15, A17.

Odôvodnenie návrhu:

Potreba obstarať a schváliť územný plán zóny v navrhovaných územiach vychádza z neblahej skúsenosti v minulých obdobiach, kedy dochádzalo k chaotickým a nekoordinovaným zástavbám v častiach mesta, síce určených územným plánom na zástavbu, avšak bez nadväzností na iné územia a ich vzájomnej koordinácie. Taktiež dochádzalo k nevhodnému zahusťovaniu území bez vybudovania zodpovedajúcej dopravnej a technickej vybavenosti územia, k prekračovaniu kapacitných možností dopravného a technického vybavenia, ako aj absencie budovania súvisiacej občianskej vybavenosti developermi jednotlivých parciálnych území. Územný plán zóny vypracovaný pre jednotlivé rozvojové územia (navrhované lokality) vytvorí jasnejšie a transparentnejšie pravidlá pre využívanie týchto území a podmienky ich zastavania. Územný plán zóny, nad rámec regulatívov určených pre jednotlivé regulačné bloky územného plánu mesta, okrem vymedzenia hraníc riešeného územia zóny s uvedením parcelných čísel všetkých regulovaných pozemkov a opisu riešeného územia, bude obsahovať opis navrhovaného (požadovaného) dopravného a technického riešenia, posúdenie prípustnosti pripojenia na verejné dopravné a technické vybavenie územia s uvedením jeho kapacít, najmä trasovanie a rozmerové parametre líniových stavieb verejnej dopravnej technickej vybavenosti, vrátane napojenia na pozemky s určením spôsobu odvozu alebo zneškodnenia odpadu.

  • Nesúhlasíme s dopravným napojením IBV, ktoré je uvádzané v zámere ako „Prvé napojenie“. Napojením vznikne z existujúcej stykovej križovatky na Komenského ulici križovatka priesečná s ulicou Brezová. Toto dopravné napojenie zasahuje do existujúceho školského dvora a znefunkční hlavný vstup do základnej školy. Takéto riešenie je nevhodné z hľadiska bezpečnosti detí, ktoré navštevujú ZŠ ako aj z pohľadu ďalšieho zahustenia už dnes kritickej dopravnej situácie.
  • Navrhujeme a podávame zmenu územného plánu – Zadanie pre zmeny a doplnky ÚPN Senica 1/2021 – ZRUŠENIE prepojenia miestnou komunikáciou od Komenského ulice a plochou A1 Pole od Kunova.

  • Žiadame mesto Senica a BVS a.s.o odborné kapacitné posúdenie stokovej siete s ohľadom na súčasný stav a navrhované pripojenie riešeného územia. V navrhovanom investičnom zámere „IBV Senica – Pole od Kunova – príprava územia“ je navrhnutých 105 kanalizačných prípojok. Z celkového pohľadu na roľu „Pole od Kunova“ je zrejmé, že aktuálnym investičným zámerom vznikne možnosť vybudovania ďalších stoviek rodinných domov, pričom iné zaústenie ako do kanalizačnej stoky DN 400 na Komenského ulici nie je logicky možné. Žiadame preto BVS a.s. aby v svojom odbornom kapacitnom posúdení zodpovedala aj na otázku, aká je maximálna súčasná kapacita kanalizačnej vetvy DN 400 a kedy už ďalšie napájanie bude neprípustné. Zároveň žiadame Okresný úrad v sídle kraja na kontrolu technologického stavu verejnej kanalizácie v úseku Komenského ulica, Brezová ulica, Okružná ulica.

  • Žiadame mesto Senica, aby určila v územnom a stavebnom povolení podmienku pre stavebníka, vybudovanie ďalšieho vstupu do oblasti „Pole od Kunova“ okrem vstupu z miestnej komunikácie Okružná ulica. Druhý vstup do oblasti musí byť vybudovaný a skolaudovaný súčasne s ukončením projektu „IBV Senica – Pole od Kunova – príprava územia“ (prípadne projektu s iným názvom, ktorý bude mať účel vybudovania inžinierskych sietí).Druhý vstup do územia bude minimálnou podmienkou na vydávanie stavebných povolení pre individuálnu bytovú výstavbu v území.

  • Žiadame mesto Senica, aby určila stavebníkovi „IBV Senica – Pole od Kunova – príprava územia“ podmienku rekonštrukcie miestnych komunikácií Okružná ulica a Komenského ulica, ktoré budú využívané počas výstavby. Rekonštrukcia miestnych komunikácií musí byť vykonaná pred vydaním kolaudačných rozhodnutí viažúcich sa k projektu „IBV Senica – Pole od Kunova – príprava územia“.

  • MsV č. 7 schvaľuje použitie finančných prostriedkov z participatívneho rozpočtu vo výške 4 000.- € na likvidáciu nevyužívaného betónového ihriska za bytovým domom č. 723 na Štefánikovej ulici a úpravu predmetného priestoru tak, že bude zatrávnený. V ďalšom roku navrhujeme použiť finančné prostriedky z participatívneho rozpočtu na ďalšiu úpravu týchto priestorov tak, že by tam boli osadené lavičky a vysadená zeleň (stromy, kríky, podľa návrhu záhradného architekta). V prípade, že by po uvedených úkonoch zostali finančné prostriedky, využili by sa na zakúpenie zelene a výsadbu v obvode č. 7 podľa požiadaviek obyvateľov predmetného obvodu.

Hlasovanie prítomných členov o všetkých uvedených uzneseniach

( č. 1. – 7. ) v zápisnici bolo jednomyseľné.

 

10. Záver – Mgr. Štítna ukončila 1. zasadnutie MsV č. 7 a poďakovala všetkým       prítomným za aktívnu účasť.

       

 

Zápisnicu vyhotovila Mgr. Marta Štítna...............................

 

 

V Senici, 7.4.2021

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!