Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 08.11.2013 - 06:17  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 20:34  //  zobrazené: 1874

Deň študentstva na radnici

IMG_0135V obradnej sieni Mestského úradu sa 7. novembra doobeda už po 11-krát zišli najlepší študenti stredných škôl mesta pri príležitosti 17. novembra   Dňa boja za slobodu a demokraciu a Dňa študentstva. Ide o podujatie Centra voľného času (CVČ)  Senica, Mesta Senica a  Študentského parlamentu (prvá myšlienka na  takéto podujatie vznikla na pôde Študentského parlamentu už v roku 2001). Primátor mesta Ľubomír Parízek  ocenil 17 študentov diplomom mesta za vynikajúce študijné výsledky, mimoškolskú aktivitu a reprezentáciu mesta a odovzdal i Cenu senickej mládeže víťazovi tohtoročnej ankety, ktorým sa stal učiteľ a futbalový tréner Mgr. Július Dieneš.

 

Tu sú mená ocenených študentov a ich krátke charakteristikty:

 

OBCHODNÁ  AKADÉMIA

Tatiana Ovečková

Je študentkou študijného odboru služby v cestovnom ruchu. Je predsedníčka triedy, vie spolužiakov  vyburcovať pre spoločnú vec. Organizovala veľa triednych a školských podujatí, napríklad besedu so seniormi Ako aktívne starnúť či aktivity počas týždňov dobrovoľníctva. Aktívne pracuje v študentskej rade pri OA. Reprezentovala školu v krajskom kole súťaže SOČ. Dosahuje výborný prospech, každý rok sa úspešne zúčastňuje na olympiády v anglickom jazyku a zapojila sa do súťaže Euroscola. Je cieľavedomá a vie čo chce v živote dosiahnuť.

 

Barbora Bekešová

Je študentkou študijného odboru služby v cestovnom ruchu. Je prirodzeným vodcom v triednom kolektíve. Počas celého štúdia dosahovala výborný prospech a vzorne spravovala financie triedy.  Je aktívnou športovkyňou, hrala hádzanú za hádzanársky klub Bradlan Brezová, Záhoran Senica a v súčasnosti za Hádzanársky klub Hodonín. V tomto športe úspešne reprezentovala aj školu. Družstvo školy obsadilo 1. miesto na župnej olympiáde – majstrovstvá kraja a šieste miesto na majstrovstvách Slovenska.

 

Dávid Lehocký

Je študentom študijného odboru služby v cestovnom ruchu.  Počas celého štúdia dosahoval výborný prospech, patril medzi najlepších v štúdiu  nemeckého jazyka v škole. Aktívne sa zúčastňoval na súťažiach v tomto jazyku a dosahoval vynikajúce umiestnenia. Ako žiak 2. ročníka úspešne reprezentoval školu aj na medzinárodnej súťaži v St. Pöltene v Rakúsku. V tomto školskom roku bol spoluorganizátorom exkurzie do Viedne  pre študentov cestovného ruchu.

 

Sabína Muráňová

Je študentkou študijného odboru odchodná akadémia. Patrí  k aktívnym žiakom školy, dosahuje veľmi dobré študijné výsledky. Ochotne sa zapája do triednych i celoškolských podujatí. Svojím nadšením a aktivitou dokáže motivovať i spolužiakov. Svoje výborné organizačné schopnosti uplatňovala ako predsedníčka triedy a členka študentskej rady školy pri OA. Pravidelne sa zapája do činností v rámci Týždňa dobrovoľníctva  v našom meste. Miluje pohyb, predovšetkým tanec. Je členkou folklórneho súboru Skaličan.

 

Denisa Morávková

Je študentkou študijného odboru obchodná akadémia. Počas štúdia mala výborné študijné výsledky a vzornú dochádzku. Aktívne pracuje v študentskej rade OA, v súčasnosti zastupuje žiakov i v Rade školy. Rada píše, je vedúcou osobou  v školskom časopise EKO, na ktorého tvorbe sa aktívne a tvorivo podieľa. Vždy ochotne spolupracuje s triednym učiteľom, ale pomoc neodmietne ani ostatným. Denisa sa taktiež  zúčastnila na aktivitách počas Týždňov dobrovoľníctva.

 

STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA

Jakub Koprla

Je študentom  tretieho ročníka učebného odboru cukrár. Umelecké cítenie, kreativita a zručnosť  sa prejavujú na každom jeho výrobku. Je súťaživý typ,  rád prijíma nové výzvy vo svojom odbore, je cieľavedomý a trpezlivý a vzorne  reprezentuje školu a svoje „sladké remeslo“ na rôznych súťažiach. Úspechy zožal na celoslovenskej  súťaži remeselných zručností  YUVYR v Bratislave (4. miesto), na medzinárodnej  výstave Mladý tvorca v Nitre, v kategórii cukrársky výrobok 2013 (1. miesto). Získal tiež  cenu Cukrárenský top výrobok. Jakub je i vynikajúci výtvarník, ktorý dokáže originálne spracovať akúkoľvek tému. Pravidelne sa zúčastňuje i na rôznych školských aktivitách (Deň otvorených dverí,  Enersol, či Taiwan – workshop rozvoja odborného vzdelávania).

 

Adam  Vendlek

Je študentom tretieho ročníka študijného odboru čašník. Adamovou vášňou okrem svojho odboru, je archeológia. Ako dobrovoľník, amatérsky archeológ, spolupracuje s profesionálnymi archeológmi z Katedry archeológie UK v Bratislave, a to najmä počas letných prázdnin. Pod vedením prof. Jozefa Bátoru sa  zúčastnil  na archeologických prácach v lokalitách  Vráble, Levice, Sekule či Santovka, kde prebiehal terénny archeologický výskum. Poznatky a skúsenosti z týchto aktivít spracoval do podoby SOČ, ktorou vzorne reprezentoval školu. So svojou prácou Fidvár pri Vrábľoch súťažil v odbore história, filozofia a právne vedy a v krajskom kole získal III. miesto. I ako čašník robí svojej škole výborné meno na rôznych podujatiach.

 

Mária Slobodová

Je študentkou štvrtého ročníka študijného odboru kozmetik. S radosťou sa zapája do rôznych aktivít školy, zúčastňuje sa  na súťažiach, prezentáciách i  dobrovoľníckych akciách (Míľa pre mamu, Lienka pomoci, Dni dobrovoľníctva) a s nadšením plní zadané úlohy. Komunikatívnosť, nápaditosť a ochota sú vlastnosti, ktoré využíva v školských a mimoškolských činnostiach a vďaka ktorým už tretí rok aktívne pracuje v školskej študentskej rade.

Spomenuté vlastnosti sa  naplno prejavili aj  v SOČ, v rámci ktorej sa venovala osobnosti Jána Bežu. Svojou prácou prispela k propagácii  tejto osobnosti a školy v regionálnej tlači a tiež v školskom časopise.

 

Monika Halabrínová

Je študentkou štvrtého ročníka študijného odboru čašník - servírka. Spoznáme ju i ako výbornú športovkyňu - hádzanárku. Tomuto športu sa venuje už desiaty rok a ako členka TJ Záhoran Senica bola obetavou hráčkou  družstva žiačok a neskôr dorasteniek. Od jesennej sezóny 2013 je výraznou posilou družstva žien. Športového ducha Monika nezaprie ani pri školských akciách, na ktorých sa zúčastňuje – majstrovstvá  okresu  v stolnom tenise (2. miesto),  majstrovstvá okresu v hádzanej  (1. miesto), alebo na majstrovstvách kraja (2. miesto). Úspešná bola aj  na Župnej olympiáde v Trnave, kde sa stala najlepšou hráčkou turnaja. Monika sa zúčastnila i na školských súťažiach ako Matematický klokan, Sudoku, Olympiáda v anglickom jazyku či Hurbanov pamätník (2. miesto).

 

Tomáš Jurica

Je žiak 2. ročníka, učebný odbor kuchár. Zaujíma sa  aj o kulturistiku a na  majstrovstvách Európy v Karlových Varoch 26. októbra  2013  získal titul majstra Európy v juniorskej kategórii. Kulturistike v kategórii dorast sa začal venovať v iba marci tohto roka v športovom klube Natural body - fitness v Moravskom Svätom Jáne. V škole dosahuje dobré študijné výsledky, je svedomitý, húževnatý a cieľavedomý.

 

SÚKROMNÁ STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA PODNIKANIA

 

Lenka Gruberová

Je to svedomitá študentka 4. ročníka, odbor škola podnikania. Zodpovedne pristupuje k plneniu povinností, jej prednosťou je ústretový prístup k učiteľom a spolužiakom, je vždy ochotná pomôcť, vo voľnom čase sa aktívne zapája do dobrovoľníckej a charitatívnej činnosti, každoročne spolu s členmi školského parlamentu navštevuje Dom sociálnych služieb v Skalici, kde sa spolupodieľa na príprave  vianočnej besiedky. Je aktívnou členkou tanečného súboru Taxis, ktorý reprezentuje Slovensko na medzinárodných tanečných súťažiach.

 

Juraj Chvátal

Veselý, ambiciózny, húževnatý študent 3. ročníka, odbor informačné systémy a služby. Svoj čas venuje plneniu školských povinností i športovej príprave vo futbalovom klube Senica. Svoju školu, futbalový klub i celé Slovensko reprezentoval so Slovenskou futbalovou reprezentáciou 17 v Spojených arabských emirátoch, za čo si určite zaslúži ocenenie.

 

Katka Kohlmanová

Je študentka tretieho ročníka, odbor  škola podnikania. Svedomitá, zodpovedná, milá s vynikajúcimi študijnými výsledkami. S úsmevom a ochotou dokáže motivovať k práci aj ostatných spolužiakov, aktívne sa zapája do školskej i mimoškolskej činnosti, je aktívnou členkou školského parlamentu, bola spoluorganizátorka vianočnej zbierky pre Slovenský Červený kríž v Senici. V súčasnosti pracuje v študentskej spoločnosti New Wave ako viceprezidentka.

 

GYMNÁZIUM  L. NOVOMESKÉHO

 

Sabína Phanová

Študentka osemročného štúdia (oktáva), okrem iných aktivít, už osem rokov pravidelne reprezentuje gymnázium  na  súťažiach v umeleckom prednese a je niekoľkonásobnou víťazkou nielen krajských, ale aj celoslovenských súťaží. Okrem toho je vyznamenanou žiačkou a v minulom roku sa predstavila aj ako moderátorka Študentského plesu a venuje sa tvorbe školského časopisu Gymsen.

 

Matúš Pös

Študent osemročného štúdia (oktáva). Už od prímy  študuje s vynikajúcimi výsledkami, pravidelne sa zúčastňuje najmä na matematických a fyzikálnych súťažiach. V minulom školskom roku získal vynikajúce 2. miesto v krajskom kole fyzikálnej olympiády. Je aktívny, komunikatívny a vždy ochotný pomôcť tomu, kto to potrebuje.

 

Michal Jozefek

Je žiakom 2. A triedy. Od začiatku štúdia patrí k žiakom s výborným prospechom. Okrem štúdia sa venuje aj šachu, v ktorom tiež dosiahol vynikajúce výsledky. Na majstrovstvách SR mládeže sa umiestnil na 5. mieste, na majstrovstvách SR družstiev na 2. mieste a ako člen družstva, ktoré hráva dorasteneckú ligu získal 2. miesto. Michal je aj výborný človek, čo dokázal po havárii autobusu pri Rovensku v decembri minulého roka, keď duchaprítomne poskytol prvú pomoc ťažko zranenému cestujúcemu.

 

René Valúšek

Je cieľavedomý študent  štvrtého ročníka. Okrem štúdia sa zapája aj do mimoškolských aktivít. Svojou usilovnosťou dosiahol v školskom roku 2012/13 mimoriadny úspech v oblasti stredoškolskej odbornej činnosti, keď sa v odbore Zdravotníctvo a farmakológia umiestnil v celoslovenskom kole na 1. mieste a  v septembri 2013 sa so svojou prácou bude prezentovať na medzinárodnej súťaži SOČ v Spojených Arabských Emirátoch.  Za svoju prácu Vplyv elektrosmogu na človeka v jeho prostredí zároveň získal Cenu Štátneho inštitútu odborného vzdelávania.

 

Valéria Nagyová

Je študentka  štvrtého ročníka. I ona patrí k žiakom s vynikajúcim prospechom, čo dokazuje napr. 3. miesto v krajskom kole olympiády v slovenskom jazyku. Počas celého štúdia bola svedomitou študentkou, ochotnou zapojiť sa aktívne do činnosti v rámci triedy, ale aj do aktivít školy.

 

CENA SENICKEJ MLÁDEŽE 2013

V 8. ročníku tejto ankety Študentského parlamentu  a Centrum voľného času (CVČ) boli nominovaní štyri senické osobnosti, ktoré sa dlhodobo a kvalitne venujú našej mládeži, ktorí jej dávajú niečo zo seba, vedia ju pochopiť a sami sú dušou stále mladými. Októbrové hlasovanie organizovalo na svojom facebooku  CVČ a celkovo hlasovalo 1129 ľudí. Víťazom s počtom 585 hlasov sa stal učiteľ a futbalový tréner Mgr. Július Dieneš. Srdečne blahoželáme!

Iste ho táto dôvera (nielen jeho žiakov a futbalistov) úprimne potešila a motivuje k ďalšej aktivite. Rovnako ako pamätná trofej a zápis do Pamätnej knihy mesta Senica.

foto Radovan Samek

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!