Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 02.05.2008 - 10:14  //  aktualizácia: 02.05.2008 - 10:14  //  zobrazené: 1210

Prvomájové oslavy

 Prvomájové oslavy a s tým spojené stavanie májov v Senici bolo tento rok rozdelené do viacerých dní. Ešte v sobotu 26. apríla postavili máje v Čáčove a Kunove, no a v predvečer sviatku práce vyrástol tento symbol aj na Námestí oslobodenia v Senici.


Obyvateľov v blízkosti malého námestia pri Central pasáži prebudila vo štvrtkové prvomájové ráno dychová hudba Seničanka. Hudba, vôňa cigánskej a hlavne tradícia osláv 1. mája prilákali na námestíčko desiatky ľudí. Tým sa predpoludním prihovorili primátor mesta Ľubomír Parízek, podpredseda vlády Dušan Čaplovič a poslanec NR SR Juraj Horváth, aby pripomenuli význam prvomájových osláv. Na V. medzinárodnú prezentačnú výstavu vín, ktorá sa konala v Dome kultúry, prípadne k obedu, vyprevadila prítomných dychová hudba Seničanka a program pokračoval v popoludňajších hodinách. Vystúpili v ňom šermiarska skupina Ctibor, mažoretky z MsKs, program spestril tanečný a hudobný program detí z CVČ Stonožka a po ňom už
nasledovali koncerty hudobných skupín Applause a OÁZA. Aj prostredie parku pri Múzeu L. Novomeského bolo využité na oslavy 1. mája. Tu sa prítomným prihovorila Dagmar Bollová a posedenie v parku spríjemnilo vystúpenie detskej folklórnej skupiny Nádej z Kuklova.
V tohtoročnom prvomájovom programe si mohol takmer každý nájsť "to svoje", či už oslavoval ktorýkoľvek z troch sviatkov, ktoré pripadajú na deň 1. máj. Či už 1. máj ako uctenie pamiatky obetí štrajku v americkom Chicagu v roku 1886, ktorý sa oslavuje ako Sviatok práce, či 1. máj kresťanmi pripomínajúci sviatok sv. Jozefa robotníka - patróna pracujúcich, alebo 1. máj ako deň vstupu Slovenska do Európskej únie.

















NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!