Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 05.12.2013 - 00:00  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 20:06  //  zobrazené: 1925

60. výročie CVČ

IMG_4245Rok 2013 je neuveriteľne významný pre školskú organizáciu Centrum voľného času Stonožka (CVČ) v Senici. V septembri uplynulo okrúhlych 60 rokov, kedy v Senici vzniklo prvé školské zariadenie pre voľný čas. Toto krásne výročie oslávilo CVČ 3. decembra slávnostným programom v Dome kultúry.

 

História tejto organizácie je mimoriadne bohatá. Začína sa odvíjať v povojnových rokoch, prechádza obdobím budovania štátu, cez obdobie komunizmu a socializmu, pionierskych dôb, masových podujatí celoslovenskej turistiky, prvomájových pochodov, následnej nežnej revolúcie až po dnešok. Názvy tejto inštitúcie sa vždy menili v spojitosti s režimom, aký tu bol. Od Domu pionierov až po dnešné  Centrum voľného času. V našom okrese bolo takéto zariadenie prvýkrát zriadené v roku 1953, a to pod názvom Okresný dom pionierov a mládeže (ODPM). Pionieri boli tí, kto sršal entuziazmom a kto sa s neutíchajúcou vervou zaujímal o všetko okolo nás,  vzdelával sa, vo svojom voľnom čase sa venoval prospešným veciam a tiež pomáhal v budovaní povojnového štátu. Myslím, že dodnes neustále čerpáme z tohto obdobia, a to nielen v hmotných statkoch, ale i tvorivosti, námetoch a kreativite. Aj keď je to v ponímaní sveta, života a vesmíru zanedbateľná doba, pre život detí, mládeže a školskej organizácie neuveriteľne dlhé obdobie.

Od svojho založenia sa Okresný dom pionierov a mládeže ako štátne  výchovnovzdelávacie zariadenie podieľal na výchove mladej generácie. V mimoškolskej činnosti pionierskej organizácie tvorí ucelený systém organizovanej, výchovno-vzdelávacej a záujmovej činnosti deti a mládeže.

Okresný dom pionierov a mládeže v tom čase organizuje celý rad tradičných i netradičných podujatí v rôznych oblastiach činnosti a dosahuje významné úspechy. Z oblasti treba spomenúť prírodovednú: Poznaj a chráň prírodu, súťaže v oblasti geológie, zoológie, botaniky a iných. Technickú oblasť, veľmi výraznú a bohatú vo vtedajšej ére (fotolaboratória, letecké a raketové modelárstvo, minikáry a iné). Veľmi výrazná úloha ODPM bola v metodickom pôsobení. Dom pionierov bol akýmsi garantom i školiteľom vo výchovno-vzdelávacom procese nielen mimoškolskej činnosti, ale i metodikom na školách. Bol to Dom pionierov, v ktorom sa obhajovali i šírili vtedajšie budovateľské idey, ktoré viedli k účinnému rastu silného, vzdelaného a zdravého človeka, k spoznávaniu svojej vlasti, k brannej zdatnosti, telesnej zdatnosti. Možno dnes pozabudnuté cnosti, tak veľmi potrebné k zdravému osobnostnému rozvoju mladého človeka.

Súčasné Centrum voľného času je školské zariadenie zaoberajúce sa vyplnením voľného času, výchovou a vzdelávaním detí a mládeže, tiež dospelých. Hlavnými smermi práce CVČ je záujmová činnosť a príležitostná činnosť. V záujmovej činnosti sú zohľadnené hlavné útvary či krúžky, ktoré navštevujú deti a mládež v pravidelných intervaloch. Príležitostná činnosť je nepravidelná, ale zato náročná na prípravu a v poslednej meniacej sa dobe prevažujúca. Ide o podujatia tipu Mikuláš, Karneval na ľade, Sonny koncert, POP Senica a mnohé iné populárne podujatia a akcie. CVČ je tiež koordinátorom a organizátorom či spoluorganizátorom okresných predmetových olympiád vyhlasovaných MŠ SR. Podieľame sa na väčšine akcií organizovaných Mestom Senica, napr. Záhorácky maratón, Silvestrovský beh, Vianočná dedina a pod. Spolupracujeme s organizáciami pri rôznych  príležitostiach, vernisážach, výstavách na území mesta. CVČ tiež v súčasnosti zastrešuje kompletnú športovú klubovú činnosť v meste. Aj budova DAVu v mestskom parku je vynovená a oživená vďaka CVČ, ktoré v nej zriadilo priestory pre záujmovú činnosť mládeže. K spomínaným objektom pribudla i novo zrekonštruovaná tanečná sála, na ktorú sme prerobili bývalú zasadačku Okresnej pozemkovej správy.

Práca v CVČ je veľmi rôznorodá, má široký záber, je náročná na čas, na odbornosť, aj improvizáciu.

Centrum voľného času si svoje 60. Jubileum pripomenie v školskom roku 2013/14 na množstve podujatí. Najmladšia súčasť CVČ Materské centrum Stonožkine slniečka oslavuje tento rok svoje 10. narodeniny. Nasledujúci rok oslávime 25. výročie tanečnej skupiny Sonny. Tieto výpočty svedčia o veľkej pracovitosti a neustálom profesijnom raste tejto školskej organizácie.

 

Mgr. Art Martin Dudaš

riaditeľ CVČ Senica

foto Radovan Samek

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!