Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 15.01.2010 - 14:10  //  aktualizácia: 15.01.2010 - 14:10  //  zobrazené: 600

Eurofondy pomôžu školám i centru mesta

senicamesto.jpgSamospráva Senice bude v tomto roku hospodáriť s vyše 13 miliónmi eur, pričom mestský rozpočet je zostavený ako mierne prebytkový. V rozpočte sa odzrkadľujú úsporné opatrenia vlani prijaté v dôsledku celosvetovej hospodárskej a finančnej krízy. Nehrozia radikálne opatrenia, že by Mesto zabezpečovalo len funkcie vyplývajúce zo zákona. Hoci podľa primátora Senice Ľubomíra Parízka bude investičných akcií z mestského rozpočtu menej, o to viac sa bude robiť spolufinancovaním grantov získaných z eurofondov.



Z vlastných prostriedkov je schválené rozširovanie cintorína v Senici, čo si vyžiada najviac financií. Vyše 200 tisíc eur je určených postupne nielen na zvýšenie počtu hrobových miest, ale i na vybudovanie chodníkov a osvetlenia. Z ďalších akcií za zmienku stojí budovanie parkových plôch, ihrísk a opravy chodníkov.

Primátor Parízek na margo rozvoja mesta dodáva, že v minulom roku bola samospráva úspešná pri získavaní financií z eurofondov. Z takto získaných peňazí sa na jar začne s postupnou premenou Námestia oslobodenia, už sa rekonštruuje Základná škola na Komenského ulici, teraz sa začína s rekonštrukciou Základnej umeleckej školy a neskôr i Základnej školy na Sadovej ulici. „Umožní nám to zlepšiť podmienky pre žiakov a učiteľov, skvalitniť celý proces výučby. Do rekonštrukcie škôl sa nám nedostalo nové osvetlenie, na ktoré si však Mesto zoberie dodávateľský úver. Námestie s novou tvárou začne v plnej miere slúžiť všetkým občanom i návštevníkom mesta na záver budúceho roka. Premena námestia je projektovaná tak, aby po vybudovaní obchvatu mesta mohla byť časť tohto priestoru vyčlenená ako pešia zóna. Z eurofondov sme dostali približne 1,6 milióna eur, no celý rozpočet je 2 milióny eur, pričom rozdiel pôjde z mestskej pokladnice,“ dodal primátor.

Dostupnosť bývania mladým rodinám umožňuje výstavba nájomných bytov. Už na jar bude odovzdaných do užívania 92 bytových jednotiek v Sotine, ktoré realizuje samospráva so Štátnym fondom rozvoja bývania. Ďalších 90 bytov v lokalite pri poliklinike je rozostavaných. „Máme naplánovaných stavať ďalších 100 bytových jednotiek. K tomu treba pridať súkromných investorov, ktorí sa i v čase krízy rozhodli pripraviť pozemky pre individuálnu bytovú výstavbu či výstavbu bytových jednotiek do osobného vlastníctva,“ pridáva informácie primátor Parízek.

Z ostatných projektov, ktoré sa tento rok budú v Senici realizovať je významná ekologická stavba kompostáreň bioodpadov, ktorá sa začne budovať už na jar na ploche 10 tisíc metrov štvorcových v mestskej časti Čáčov za Poľnohospodárskym družstvom. Projekt realizuje Mesto Senica a Technické služby Senica, a.s., na ktorý nenávratný finančný príspevok poskytlo Ministerstvo životného prostredia SR. V prípravnej fáze sú ďalšie ekologické projekty na spracovanie a recykláciu plastov a stavebného materiálu.

bar

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!