Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 27.11.2012 - 09:24  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 22:55  //  zobrazené: 451

„Interkulturálne vzdelávanie detí, žiakov a pedagógov“ oficiálne odštartovalo v Hainburgu

projekt_logo1Koniec jedného a začiatok druhého projektu sa prelínal 19. novembra 2012 v Hainburgu nad Dunajom. Historická budova „Kulturfabrik Hainburg“ sa stala cieľom zástupcov Úradu vlády Dolného Rakúska, slovenských a rakúskych starostov prihraničných obcí, riaditeľov, pedagógov materských a základných škôl, inšpektorov školstva, lektorov nemeckého a slovenského jazyka,  členov projektových tímov. Podujatie bolo oficiálnym začiatkom projektu „Interkulturálne vzdelávanie detí, žiakov a pedagógov“ a zároveň ohliadnutím sa za projektom „Interkulturálne vzdelávanie detí a dospelých“.
 

Úvodné slová patrili najmä zemskej radkyni Mag. Barbare Schwarz , ktorá myšlienke projektu interkulturálneho vzdelávania  detí vyjadrila svoju priazeň. Projekt je podľa jej slov „šancou naučiť sa inú reč, rozvíjať sa v nej, nadobudnúť sebavedomie z ovládania inej reči “, je  cestou ako „uznať svoju materinskú reč za rovnocennú s druhým jazykom, čo prispieva k stieraniu rozdielov a najmä hraníc“.

Projektu „Interkultúrálne vzdelávanie detí a dospelých“ bol venovaný krátky film „ Spoločne kráčať cez hranice“, prezentácia evaluačnej štúdie a následne riadená diskusia. V diskusii boli vyjadrené veľmi pozitívne skúsenosti nadobudnuté počas tri a pol ročného trvania projektových aktivít.

Nový projekt „Interkulturálne vzdelávanie detí , žiakov a pedagógov“ predstavila jeho koordinátorka Ing. Vanda Homerova. Záver programu patril  výmene skúseností a hľadaniu nových partnerstiev medzi slovenskými a rakúskymi základnými školami.

Od roku 2009 bolo do projektu zapojených 1 460 detí zo senického okresu. V Rakúsku i na Slovensku sa stretáva s veľkou podporou a to i na politickej úrovni. Podujatím často rezonovala myšlienka búrania hraníc. Ako povedal starosta Bergu  Georg Hartl „odbúrať hranice v našich hlavách trvá oveľa dlhšie ako ich demontovať “.  Generácia, ktorá zažila život delený železnou oponou, pociťuje stále istú nedôveru voči svojmu susedovi spoza hranice.

Prezentované projekty celkom tieto predsudky búrajú. Cieľom projektov je vychovať človeka s regionálnym cítením a európskym zmýšľaním. Deti sa vďaka nim učia cudziu reč ako sebe vlastnú, s ľahkosťou si ju osvojujú a disponujú s ňou. Generácia týchto detí nebude vnímať fyzické ani mentálne hranice voči iným krajinám. Bude pre ňu prirodzené rozprávať a rozmýšľať v cudzej reči ako vo svojej materinskej. Zároveň si bude dobre uvedomovať vlastné korene a tradície a bude prejavovať úctu k iným národom a ich kultúre.

Aj z tohto dôvodu v Hainburgu niekoľkokrát zaznelo želanie, že projekt treba udržať stále živý a nemal by nikdy skončiť.

 

 projekt_logoprojekt_logo2

 

Mgr. Ľubica Kadlec Melišová

manažér projektu

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!