Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 22.05.2013 - 07:13  //  aktualizácia: 15.06.2017 - 18:05  //  zobrazené: 1144

Malé projekty priniesli jasličkám veľké zmeny

IMG_8_1Mesiac máj je pre mestské jasle mesiacom  zmien. Realizovali sa v nich naraz dva projekty, vďaka ktorým sa udiali veľké premeny.
 

Prvý projekt  „Zdravé deti – naša budúcnosť“ bol realizovaný vďaka dotácii z Trnavského samosprávneho kraja. Už štvrtý krát sme žiadali o finančný príspevok na zakúpenie nových postieľok.  Tento rok sme konečne uspeli. Z projektu bolo zakúpených 14 drevených postieľok  s novými matracmi. Staré kovové postieľky mali za sebou už 30-ročnú službu. Matrace absolútne nevyhovovali hygienickým požiadavkám  a boli jasličkám niekoľkokrát vytknuté Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Senici. Z dotácii VUC Trnava sme získali 500 Eur,  774 Eur prispelo mesto Senica.

Na výmenu postieľok  nadviazal projekt   „Jasličky, veselé, hravé a motivačné “. Tento projekt sa uskutočnil vďaka Grantovému programu pre optimistov Nadácie Orange, ktorá prispela sumou 200 Eur. Ďalšími 90 Eurami pomohlo mesto.

Projekt som predkladala ako mamička, ktorej záleží na prostredí, v ktorom jej dcéra vyrastá. Dcérka pol roka navštevuje mestské jasličky. Chodí do nich veľmi rada, pretože ju čaká úžasný láskavý personál, ktorý sa o ňu s nehou stará i keď vo veľmi skromných podmienkach. Jasličky sú pre rodiča i pre zriaďovateľa veľmi finančne náročné. Navštevuje ich málo detí, pretože nie všetky mamičky môžu popri materskej dovolenke pracovať. Kapacita jaslí je 22 detí, ale v súčasnosti ich navštevuje len 10.  Všetky poplatky teda zhltnú prevádzkové a personálne náklady. Jasle sú zariadené jednoducho, starým nábytkom ešte z mojich detských čiaš, strecha jaslí túto jar začala zatekať a spôsobila poškodenie vnútorných omietok. Jasle by samozrejme potrebovali celkovú rekonštrukciu, s ktorou zatiaľ neviem pomôcť. Možnosť ako situáciu zlepšiť som videla vo veľmi skromne a nepútavo vyzdobených priestoroch.

Vďaka projektu sa interiér jasličiek  premenil na les, lúku a cirkus. Vytvorili sme veselé, hravé a motivačné prostredie, ktoré púta pozornosť detí  a zároveň má náučný, poznávací charakter. Steny spálne, herne a šatní boli vyzdobené dekoračnými samolepkami rôznych motívov. V herni boli nainštalované dekoračné kolotoče s motívom chrobáčikov a vtáčikov. V šatni pribudli nové nástenky a vešiačiky.

Projekt bol  náročný najmä z výtvarnej stránky. Oslovila  som  preto výtvarníkov zo Základnej umeleckej školy v Senici pod vedením skvelého človeka – učiteľa Š. Ortha, ktorý vždy rád podporí dobrú vec. S vyrezávaním a  maľovaním dekorácií na závesné kolotoče pomáhalo 15 žiakov a pán Orth so svojou manželkou. Začo som im veľmi vďačná. Okrem toho som do projektu zapojila aj svoju rodinu, kamarátov, kolegov z práce a personál z jasličiek. Veľká vďaka patrí manželovi, ktorý vyrobil konštrukcie kolotočov. Napriek tomu, že sa domov z práce vrátil len na dva dni, venoval svoj čas ešte mojim nápadom. Bez pomoci druhých by som nemala šancu takýto projekt zvládnuť v takom krátkom čase. Na jeho realizáciu bol vyhradený jeden týždeň.  Celkom som do projektu zapojila 27 dobrovoľníkov.  Všetkým patrí moje veľké ĎAKUJEM.

 

Dobrovoľníci:

Ľubica Kadlec Melišová  – vyrezávanie a maľovanie  dekorácií , násteniek, dekorovanie samolepkami

Juraj Kadlec - konštrukcia dekoračných kolotočov, vyrezávanie dekorácií

Blažena Klvačová  - dekorovanie samolepkami

Lenka Režnáková - dekorovanie samolepkami

Zuzana Pláňavská - dekorovanie samolepkami

Dagmar Olšová  - dekorovanie samolepkami

Iveta Morávková  - dekorovanie samolepkami

Ľuboš Hazucha  - vŕtanie dier do dekorácii, vešanie dekorácii na kolotoče a ich osadenie

Andrej Dieneš - vyrezávanie a maľovanie  dekorácií,  vešanie dekorácii na kolotoče a ich osadenie

Ján Klvač – vŕtanie  úchytov na nástenky

Štefan Orth  - vyrezávanie a maľovanie  dekorácií

Daniela Orthová  - vyrezávanie a maľovanie  dekorácií

Laura Vlkovičová -  vyrezávanie a maľovanie  dekorácií

Radovan Michalička - vyrezávanie a maľovanie  dekorácií

Karolína Huttová - vyrezávanie a maľovanie  dekorácií

Linda Eichingerová - vyrezávanie a maľovanie  dekorácií

David Rýzek  - vyrezávanie a maľovanie  dekorácií

Viktória Vaculová  - vyrezávanie a maľovanie  dekorácií

Patrícia Pastuchová - vyrezávanie a maľovanie  dekorácií

Katarína Radočáková  - vyrezávanie a maľovanie  dekorácií

Adam Volárik  - vyrezávanie a maľovanie  dekorácií

Andrej Londák - vyrezávanie a maľovanie  dekorácií

Monika Chvaštulová  - vyrezávanie a maľovanie  dekorácií

Klára Mária Kuchtová - vyrezávanie a maľovanie  dekorácií

Martina Pekárová - vyrezávanie a maľovanie  dekorácií

Nina Orthová - maľovanie  dekorácií

pán údržbár   - osadenie vešiačikov,  navŕtanie stropných háčikov

 

Mgr. Ľubica Kadlec Melišová

projektová manažérka

 

Fotogaléria:

JASLIČKY - Starý a nový stav

Realizácia projektu

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!