Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 18.10.2024 - 09:40  //  aktualizácia: 21.10.2024 - 08:01  //  zobrazené: 589

Martinské svetlonosenie 2024 v Senici: Dvojdňový festival svetiel a tradícií

Mesto Senica srdečne pozýva všetkých obyvateľov a návštevníkov na tradičné novembrové podujatie Martinské svetlonosenie (9. – 10. 11. 2024), ktoré tento rok prichádza s viacerými programovými novinkami a najmä – podujatie bude dvojdňové, čím poskytne účastníkom viac príležitostí si ho vychutnať.

Oproti minulým ročníkom sa podujatie rozšírilo a okrem Námestia oslobodenia sa po prvýkrát bude konať aj v parkovom areáli Múzea Senica. „Verím, že rozšírenie podujatia na dva dni a jeho zasadenie do krásneho prostredia areálu mestského múzea prinesú všetkým účastníkom ešte hlbší zážitok. Teší ma, že Senica dokáže udržiavať tradície a zároveň prinášať nové zážitky, ktoré spájajú všetky generácie,“ uviedol primátor Martin Džačovský.

Program Martinského svetlonosenia začne v sobotu, 9. novembra 2024, v Múzeu Senica, kde sa návštevníci môžu tešiť na atraktívne aktivity ako laserový labyrint (situovaný v stane na parkovisku za múzeom), krivé zrkadlá v budove múzea a digitálnu prezentáciu o patrónovi mesta, sv. Martinovi. Program v sobotu potrvá od 13:00 do 16:00 hodiny.

V nedeľu, 10. novembra 2024
, sa rovnaký program v múzeu bude konať od 10:00 do 19:00 hodiny. Na parkovisku za múzeom budú pripravené aj stánky s občerstvením, kde si budete môcť pochutnať na cigánskej pečienke, palacinkách, a k dispozícii bude aj stánok s lampiónmi a LED balónmi.

Hlavný program Martinského svetlonosenia začne na Námestí oslobodenia v sobotu podvečer o 17:00 hodine. Odštartuje ho bubnová skupina Maribondo, ktorá vystúpi pri fontáne. Následne sa bubeníci pridajú na čelo lampiónového sprievodu, ktorý z námestia pri daňovom úrade zamieri do mestského parku, odtiaľ do areálu mestského múzea a opäť na námestie. Do sprievodu sa môže pridať široká verejnosť, v jeho úvode pôjdu členovia študentského parlamentu s fakľami, mažoretky Spirit, deti z materských i základných škôl... Po príchode na námestie je od 17.30 pripravený kultúrny program: bubnová show a po príhovore primátora ohňová show Aliatrix, ktorá sľubuje jedinečný zážitok.

Počas oboch dní budú pripravené aj fotosteny s LED balónmi na námestí pri fontáne a na schodoch múzea, kde si budete môcť zachytiť nezabudnuteľné okamihy z podujatia. Tešíme sa na vašu účasť na tomto jedinečnom Martinskom svetlonosení v Senici – plnom svetiel, tradícií a spoločne strávených chvíľ!

Martinské svetlonosenie má pre Senicu hlbší historický kontext, pretože mesto má v erbe svätého Martina, ktorý je jeho patrónom. Svätý Martin je symbolom dobročinnosti, súcitu a ochrany, a práve tieto hodnoty si chceme počas podujatia pripomínať. Martinské svetlonosenie vzniklo s cieľom nielen zabaviť obyvateľov a návštevníkov, ale aj pripomenúť historický význam svätého Martina pre naše mesto. Vďaka tomuto podujatiu sa Senica vracia ku svojim koreňom a zvyšuje povedomie o svojom kultúrnom dedičstve, ktoré má veľký význam pre všetky generácie.

Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky.

 

Tatiana Moravcová
 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!