Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 21.04.2010 - 09:40  //  aktualizácia: 11.06.2017 - 23:58  //  zobrazené: 4307

Nájomné byty pripravené pre nových nájomníkov

najomne_byty_m.jpgVýstavba 92 nájomných bytov, ktoré buduje mesto Senica za „novým kostolom“ na Ulici sv. Cyrila a Metoda v Sotine sa chýli ku koncu. V priebehu mesiaca máj by mali byť bytovky skolaudované a prví nájomníci by sa tam mali nasťahovať pravdepodobne od júna.

 

O nových nájomníkoch sa rozhodne už v priebehu niekoľkých dní na zasadnutí bytovej komisie. Komisia bude prejednávať žiadosti tých uchádzačov, ktorí do stanoveného termínu dodali na MsÚ všetky potrebné doklady. Zo všetkých žiadostí bude vybraných 92 žiadateľov, ktorým bude byt pridelený a taktiež bude stanovený zoznam náhradníkov. Žiadateľom však nebude pridelený konkrétny byt v konkrétnej bytovke. O rozmiestnení rodín do bytov si rozhodnú medzi sebou samotní uchádzači, a to formou žrebovania.

Zmluvy s nájomníkmi budú uzavreté na dobu určitú, na tri roky. Prvá nájomná zmluva bude uzatvorená na skúšobnú dobu tri mesiace. Ak do 5 pracovných dní po doručení rozhodnutia o pridelení bytu nájomník neuzavrie nájomnú zmluvu, stráca nárok na predmetný byt a je vyradený z evidencie uchádzačov o pridelenie bytu na obdobie 5 rokov.

Noví nájomcovia musia pri preberaní bytu počítať s počiatočnými nákladmi:

Finančná zábezpeka
Občan, ktorému bude pridelený tento nový mestský nájomný byt je povinný uhradiť najneskôr pri podpise nájomnej zmluvy finančnú zábezpeku vo výške 6-násobku mesačného nájmu (bez poplatkov za služby). Táto zábezpeka nezostáva mestu, ale bude nájomcovi vrátená najneskôr do 15 dní odo dňa odovzdania bytu vlastníkovi pri odsťahovaní sa. V prípade nedoplatkov na nájomnom a poskytovaných službách alebo v prípade poškodenia mestského bytu, bude táto suma znížená o tieto náklady.

Dva mesačné nájmy a poplatky za služby
Správca mestských bytov, ktorým je SLUŽBYT, spol. s r. o., stanovil výšku mesačných poplatkov za jednotlivé služby. V tejto cene sú započítané služby spojené s užívaním bytu, napr. kúrenie, osvetlenie spoločných priestorov, záloha za pitnú vodu, náklady na domovníčku a pod. Výška ročného nájmu bola určená na 23. MsZ vo výške 3,5% z obstarávacej ceny bytu . Pri podpise zmluvy sú noví nájomníci teda povinní uhradiť aj dve zálohy na mesačné nájomné a služby, keďže toto sa platí mesiac dopredu. Nájom je vypočítaný bez elektriny.

Poplatok za pripojenie elektromera
Noví nájomníci sú povinní uhradiť poplatok za pripojenie elektromera. V roku 2009 sa poplatok za pripojenie pohyboval na sume cca 150 €.


Príklady:

 

 

 

Nájomný bytový dom  46 b.j. ulica sv Cyrila a Metoda v  S e n i c i

 

 

 

 

 

 

 

 

Skladba bytu

Finančná zábezpeka

Výška nájmu 

1 osoba

Výška nájmu 

2 osoby

Výška nájmu

3 osoby

Výška nájmu

4 osoby

Výška nájmu 

5 osôb

1-izbový

556 €

145 €

151 €

157 €

163 €

169 €

2-izbový

798 €

202 €

208 €

214 €

220 €

226 €


Sumy sú iba približné, presná výška závisí od podlahovej plochy bytu (pre príklad boli použité byty s väčšou rozlohou).


Pri podpise zmluvy nájomca zaplatí = finančná zábezpeka + 2x výška nájmu + poplatok za pripojenie elektromera


Podmienky na získanie mestského nájomného bytu upravuje VZN č. 9 – Zásady prideľovania bytov v meste Senica, ktoré bolo schválené na 23. zasadnutí MsZ konaného  8. 4. 2010.
 

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!