Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 05.04.2023 - 17:03  //  aktualizácia: 05.04.2023 - 17:10  //  zobrazené: 1662

Od mája sa do škôl vracajú tzv. obedy zadarmo

Dotácia na stravu bude od 1. mája opäť na základe parlamentom schválenej novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR poskytovaná všetkým deťom, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy a žiakom prvého i druhého stupňa základných škôl. Reč je o tzv. obedoch zadarmo.

Hlavným dôvodom opätovného plošného zavedenia dotácie na stravu pre deti v školách sú podľa zákonodarcov neustále sa zvyšujúce životné náklady domácností s deťmi spôsobené nárastom cien energií a potravín. Tento nárast sa v konečnom dôsledku premietol do cien stravovania detí v školách úpravou finančných pásiem na nákup potravín na jedlo v škols­kých jedálňach ku koncu minulého roka. Cieľom poskytnutia dotácie na stravu je však najmä podpora výchovy detí, ktoré si plnia povinnú školskú dochádzku, k zdravým stravovacím návykom.

 

Aj dotácia, aj daňový bonus

Doteraz sa museli rodičia rozhodnúť, či využijú dotáciu na stravovanie alebo daňový bonus. Opätovným zavedením obedov zadarmo sa už nebude prihliadať na to, či je rodič poberateľom daňového bonusu na dieťa. To znamená, že na dieťa sa môže uplatňovať dotácia na stravu aj v prípade, že naň rodič poberá daňový bonus.

 

Tieto podmienky treba splniť

Pre poskytnutie dotácie na stravu pre dieťa je potrebné spĺňať nasledovné:
1. Dieťa musí byť prihlásené na stravovanie v predškolskom/školskom zariadení.
2. Zákonný zástupca podá v školskej jedálni písomnú žiadosť o poskytnutie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa. Tú nájdu rodičia na webstránkach jednotlivých škôl a vyplnenú ju doručia do školy v stanovenom termíne.
3. Dieťa sa zúčastní výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole/vyučovania v základnej škole a odoberie stravu. 

 

Čo ak sa dieťa nestravuje v školskej jedálni?

Dotáciu na stravu je možné poskytnúť aj na dieťa, ktoré sa nestravuje v zariadení školského stravovania zo zdravotných dôvodov. Ak zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára - špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergiológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo, poskytnutú dotáciu na stravu zriaďovateľ vyplatí rodičovi dieťaťa alebo fyzickej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu. Dotáciu je možné poskytnúť len v prípade, ak je dieťa prihlásené na stravovanie v školskom zariadení.

 

Znižuje sa výška príspevku na stravu predškolákom

Zavedenie dotácie na stravu zároveň od 1. mája mení výšky príspevku na stravovanie v školských jedálňach, ktoré upravuje Všeobecne záväzné nariadenie č. 63. Rodičom senických predškolákov sa výška poplatku zníži z 2,10 eura na 0,70 eura za desiatu, obed a olovrant za každý deň pobytu dieťaťa v materskej škole. Žiakom prvého i druhého stupňa pokrýva výšku príspevku na obed dotácia na stravu. V prípade, že sa žiaci základnej školy stravujú v školskej jedálni nielen cez obed, ale poberajú aj desiatu, v tom prípade rodičia uhradia rozdiel medzi výškou príspevku na stravovanie a dotáciou na stravu, čo u „prvostupniarov“ predstavuje 0,30 eura za deň a u žiakov druhého stupňa je to 0,35 eura za deň. V platnosti zostáva poplatok na úhradu časti režijných nákladov vo výške 5 eur na mesiac, ktorý platí v materských i základných školách. 

 

V Senici sa obedy zadarmo bez problémov vrátia

Kým niektoré samosprávy môžu mať so znovuzavedením dotácie na stravu problém, keď po zrušení obedov zadarmo museli prepustiť časť personálu jedální, v Senici by mal byť nábeh bezproblémový: „Senické školy disponujú dostatočným vybavením kuchýň, rovnako aj personálnym zabezpečením. V tejto súvislosti nepredpokladáme výrazný nárast stravníkov, keďže už v súčasnosti sa v školských jedálňach senických základných škôl stravuje takmer 84 percent detí, v prípade materských škôl je to dokonca sto percent,“ uviedla Mária Výletová z Finančného oddelenia Mestského úradu Senica, ktorá má dlhoročne na starosti oblasť školstva.

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!