Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, MÁJ 02, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 03.02.2010 - 09:44  //  aktualizácia: 15.06.2017 - 20:25  //  zobrazené: 625

Pripravuje sa VZN o psoch

psy2.jpgDo fázy záverečných prác sa posunula príprava všeobecne záväzného nariadenia (VZN) Mesta Senica o podmienkach držania  psov na jeho území. VZN  bude upravovať  práva a povinnosti  právnických a fyzických osôb pri držaní psov, evidencie, zásady vodenia psov a  odchytu,  podmienky zberu exkrementov.
 
Prerokovanie VZN v Mestskom zastupiteľstve sa predpokladá v polovici tohto roka. 

„Naším cieľom je dopracovať  pravidlá o chove a držaní psov  a dôsledne kontrolovať ich dodržiavanie. Situácia v chove psov sa v Senici stala neúnosná.  Na Mestskom úrade pribúdajú sťažnosti na chovateľov psov ohľadne zberu exkrementov a   voľného pohybu psov.  Preto sme v apríli minulého roka začali  pripravovať  nové VZN, aby sme zjednotili právnu úpravu na území mesta. V roku 1999 skončila platnosť VZN o chove psov  a odvtedy  má samospráva Senice podmienky týkajúce sa chovu psov uvedené vo viacerých VZN (napr. VZN o čistote v meste, o miestnych daniach), čo je nekomplexné riešenie,“ uviedol zástupca primátora Senice Peter Hutta, ktorý je zodpovedný za prípravu VZN. 

K októbru 2009  v Senici prihlásilo psa do evidencie MsÚ 1121 daňovníkov.  Predpokladá sa, že ďalších 300 – 500 psov nie je evidovaných, čiže v meste môže byť reálne chovaných okolo 1 500 psov. Fakty hovoria jasnou rečou – až 75 percent exkrementov sa nachádza  do 30 metrov od obytných domov a ročne vyprodukujú  v meste až  82 ton psích výkalov, z ktorých drvivá väčšina zostáva na verejných priestranstvách.  A to nehovoriac o dôsledkoch zo znečistených detských pieskovísk a plôch slúžiacich na hranie detí.  „Alarmujúce údaje o znečisťovaní verejných priestranstiev a často voľný pohyb psov sú asi najvážnejšími podnetmi, aby držanie psov v meste dostalo jasné pravidlá.“  Pri príprave VZN spolupracuje zástupca primátora  s Mestskou políciou, s  predsedami mestských výborov,  správcom útulku pre psy. Podnety a skúsenosti o tejto problematike  zisťoval aj v iných slovenských mestách.   

Mesto Senica pripravuje s odvolaním sa na zákon 282/2002 Z.z. znenie VZN v jednotlivých článkoch tak, aby bolo čo najpodrobnejšie a viedlo k riešeniu zložitej problematiky chovu psov. Zvažuje sa ešte väčšia motivácia majiteľov psov na ich začipovanie,   čo by viedlo k ľahkej identifikácii, a vtedy  majiteľ má zľavu z poplatku za psa. Z celkového počtu evidovaných psov v Senici je začipovaných iba 236.   Veľmi dôležitým bude tiež článok VZN o vodení psov, keď sa zvažuje či vymedziť priestory na voľný pohyb psov, či aj  ohradiť detské ihriská, aby neboli znečisťované. Nedoriešený je zatiaľ spôsob zberu psích exkrementov. Do úvahy prichádza riešenie, kde by majiteľ, ktorého pes je zaevidovaný na MsÚ,  dostal určitý počet vreciek na výkaly,  tiež sa  uvažuje  aj o znovuosadení  stojanov  na vytypovaných verejných priestranstvách s voľne dostupnými vreckami.

Odborná diskusia ešte nejaký čas potrvá, no s osvetou chce Mesto Senica začať už skôr, aby poskytlo majiteľom štvornohých miláčikov potrebné rady.

Viera Barošková

 

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!