Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 15.10.2024 - 13:54  //  aktualizácia: 15.10.2024 - 14:40  //  zobrazené: 141

Senica počas víkendu hostila medzinárodné festivaly zborového spevu a hudby

V sobotu 12. októbra sa v dome kultúry uskutočnil 14. ročník festivalu zborového spevu a v nedeľu 13. októbra v kostole sv. Cyrila a Metoda 9. ročník festivalu sakrálnej zborovej tvorby. Na pozvanie speváckeho zboru mesta Senica Cantilena pricestovali Spevácky zbor Rozkvet z Prievidze, Zvolenský spevácky zbor, Pěvecký sbor KOS z Nového Jičína (Česká republika) a Komorný zbor Zvony zo Selenče v Srbsku. Podujatie podporilo mesto z fondu Pro Senica.

Hostí privítal primátor mesta Martin Džačovský a hudobný program potom otvoril domáci zbor Cantilena pod vedením svojich dvoch dirigentov – Jozefa Chabroňa, ktorý pôsobí ako asistent hlavného zbormajstra Viedenskej štátnej opery a Gabriely Vizváry Vávrovej. Témou vystúpenia zboru zo Selenče, vedeného dirigentom Jurajom Súdim, bola domovina – stará i súčasná – Slovákov z „Dolnej zeme“. Rozkvet z Prievidze s dirigentom Jánom Glosom pôsobí na hudobnej scéne podobne ako naša Cantilena už viac ako 50 rokov a bol tiež pôvodne učiteľským zborom. Pěvecký sbor KOS z Nového Jičína sa pod vedením Vendulky Bervicovej predstavil skladbami od Antonína Dvořáka a Leoša Janáčka. Bodku za sobotným koncertom dala skladba „Aká si mi krásna“ v spoločnom podaní všetkých zborov.

V nedeľu svetské piesne vystriedala sakrálna zborová tvorba a miesto zboru z Prievidze prišiel Zvolenský spevácky zbor s dirigentkou Leonórou Súdiovou. Hostí i divákov privítal v kostole sv. Cyrila a Metoda duchovný správca senickej farnosti Milam Puškar. Na záver programu opäť spojili svoje hlasy všetky zbory a v krásnej akustike kostola zaspievali „Ave verum corpus“ od W. A. Mozarta a skladbu „Alleluia“ od Gordona Younga.

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!