Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Kultúra
publikované: 08.10.2024 - 12:08  //  aktualizácia: 08.10.2024 - 12:21  //  zobrazené: 166

Z generácie na generáciu - Drotárik

Mnohé z remesiel našich dedov pomaly upadajú do zabudnutia. A preto vznikol cyklus vzdelávacích aktivít pod názvom Z generácie na generáciu, ktorého zámerom je oživovať, objavovať a zachovávať tradičné remeselné techniky typické pre Slovensko a jeho neopakovateľnú tradičnú kultúru. Touto cestou sa staré techniky dostávajú do povedomia mladšej generácie, ktorá má potenciál ich udržať, uchovať a odovzdať ďalej.

Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Mesta Senica v rámci grantovej schémy PRO Senica.

Ako prvé sme sa rozhodli priblížiť neopakovateľné drotárske umenie. Drotárstvo, ako typické slovenské remeslo, má špecifické postavenie. Kým iné ľudové remeslá sa dajú sledovať nielen na Slovensku, ale aj inde vo svete (napr. kováčstvo, tkáčstvo, rezbárstvo a i.), drotárstvo je typickým slovenským ľudovým podomovým remeslom. Predstavuje náš špecifický kultúrny artefakt a je neoddeliteľnou súčasťou mozaiky, ktorá tvorí obraz našej minulosti. A práve preto bolo drotárstvo v roku 2019 zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Tvorivé drotárske dielničky Drotárik viedli skúsené lektorky z OZ Šidielko zo Senca, ktorí sa svojmu remeslu aktívne venujú a odovzdávajú svoje skúsenosti ďalším generáciám. Dnešná podoba drotárstva, či už umelecká alebo remeselná, rozvíja staré tradície a techniky do nových podôb a výrobky z drôtu predstavujú súčasť mnohých domácností na Slovensku.

Vzdelávacia aktivita bola určená pre žiakov základných škôl. Deti sa dozvedeli niečo z histórie tohto remesla, prečo ľudia začali opletať nádoby s drôtom, a čo všetko je možné z neho vyrobiť. Cieľom je priblížiť nielen spôsob a fungovanie tejto podomovej výroby, ale aj celkovú dobovú situáciu a život na Slovensku, ktorý viedol k tomu, že drotári objavili a vyvinuli jednoduchú a originálnu technológiu, ktorou sa pracuje dodnes.

V rámci tvorivých dielničiek deti získali praktické zručnosti a vyskúšali si rôzne drotárske techniky pletenia a opletania. Vyrobili si jednoduchý úžitkový predmet z klasického drôtu, ale aj malé dekoratívne predmety z medeného drôtu. Každý účastník si tak so sebou odniesol malé vlastnoručne zhotovené výrobky, ktorými mohol urobil radosť sebe, alebo svojim blízkym.

Cyklus vzdelávacích aktivít a tvorivých dielní Z generácie na generáciu je určený pre každého, kto sa chce dozvedieť a naučiť staré aj novšie remeselné techniky remeselné techniky, vyskúšať si prácu s rôznymi materiálmi a zároveň prispieť k tomu, aby vzácne, krásne a často takmer vymierajúce remeslá neupadli do zabudnutia.

zdroj: Záhorské osvetové stredisko Senica
foto: Bc. Tomáš Jurovatý

Drotárik

FOTOGALÉRIA

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!