Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 10.06.2024 - 11:55  //  aktualizácia: 12.06.2024 - 11:35  //  zobrazené: 1011

Záhorácky maratón ovládli nováčikovia i pravidelní účastníci

Najväčší bežecký míting na Záhorí odštartoval primátor Senice Martin Džačovský na Továrenskej ulici pri športovej hale v nedeľu 9. júna. Na štart 35. ročníka Záhoráckeho maratónu a 20. ročníka Záhoráckeho polmaratónu sa postavilo spolu 267 bežcov, z toho 59 maratóncov a 192 polmaratóncov a vôbec po prvýkrát štyri štvorčlenné štafety.

Hlavným usporiadateľom maratónskych pretekov je mesto Senica a jeho príspevková organizácia Mestské kultúrne stredisko Senica, ktoré ho organizujú v spolupráci s mestom Šaštín-Stráže a obcou Borský Mikuláš. Najznámejší športový sviatok na Záhorí – Záhorácky maratón je súčasťou seriálu Grand Prix Záhoria a Moravsko-slovenského bežeckého pohára.

Trať po asfalte i lesom
Trať Záhoráckeho maratónu ostala aj tento rok bez zmeny: začína a končí v meste Senica pred športovou halou na Továrenskej ulici, cez železničné priecestie pokračuje k areálu senického letiska, odtiaľ okolo golfového areálu v Šajdíkových Humenciach cez borovicový les do obce Borský Mikuláš. Nakoniec sa dostáva až do mesta Šaštín-Stráže, kde je na futbalovom ihrisku umiestnená obrátka maratónskej trate. Maratónci sa otáčajú a po tej istej trati bežia naspäť do Senice. Polmaratónci majú obrátku v borovicovom lese po trati, takže takisto skončia v cieli v Senici.

V nedeľu 9. júna sa štartovalo za priaznivého polooblačného počasia, ktoré bolo charakteristické sviežim vzduchom po predchádzajúcich nočných dažďoch a búrkach v celom regióne. Okolo deviatej hodiny bolo v Senici polooblačno a príjemných 21 stupňov. Vo všeobecnosti si bežci pochvaľovali posun štartu na skoršiu 9. hodinu, ktorú organizátori zaviedli už vlani.

Najrýchlejší polmaratónci: Miroslav Ilavský a Martina Kratochvílová


Tento rok zaknihované rekordy na maratónskej ani na polmaratónskej trati nepadali, no mnohí z pretekárov si zlepšili svoje osobné najlepšie časy.
Víťazom na polmaratónskej trati sa stal Miroslav Ilavský z Dubnice nad Váhom s časom hodina a 13 minút. Tento ostrieľaný pretekár je pravidelným účastníkom Záhoráckeho maratónu s najvzácnejšími trofejami. Vlani dokonca bezpečne kraľoval maratónskej trati, v roku 2022 takisto triumfoval na polmaratónskej trati. Medzi ženami sa na polmaratónskej trati najlepsie viedlo Martine Kratochvílovej z neďalekých Malaciek, ktorá 21 kilometrov zvládla za hodinu a 32 minút.

 

Maratónskymi víťazmi premiéroví účastníci: Ondrej Puškár a Gabriela Poliaková

Víťaza 35. ročníka Záhoráckeho maratónu Ondreja Puškára z Trnavy (2:46:09) nahovoril na účasť jeho o rok mladší brat Michal, ktorý už maratónsky beh na Záhorí poznal. Náhoda alebo lepšie povedané poctivá bežecká príprava sa nakoniec postarala o to, že obaja bratia sa napokon postavili na stupne víťazov. Druhý Michal Puškár dosiahol čas 2:46:37 a tretí Jozef Hrúz čas 2:54:55. A všetci traja boli prihlásení za Bernohy.sk – čo je komunita bežcov z Trnavy a okolia. Medzi ženami ako prvá do cieľa dobehla Gabriela Poliaková z Banskej Štiavnice s časom 3 hodiny 22 minút, pre ktorú to bol v Senici vôbec prvý štart.

Rekordér z Považia odbehol v Senici svoj 333 maratón

Najväčším rekordérom, ktorý na 35. ročníku Záhoráckeho maratónu v Senici štartoval, bol Jaroslav Pavlacký, pre ktorého to bol v poradí už 333. maratón! Pán Jaroslav pochádza z Trenčianskych Teplíc, má 61 rokov a do Senice chodí opakovane už takmer tri desaťročia – 9. júna stál na štarte a úspešne absolvoval trať Záhoráckeho maratónu už 28-krát! s pozoruhodným časom 3:31:30. V Senici oceňuje bezprostrednú, až ľudovú atmosféru pretekov.

Novinkou boli štafety

Vôbec po prvýkrát organizátori umožnili štartovať zmiešaným štafetovým štvorčlenným družstvám. Prihlásili sa štyri a na jednotlivých členov čakala maratónska trať rozdelená na desať a jedenásťkilometrové úseky. Najlepšie si viedlo družstvo „Milan Chodúr“ (3:35:48), nasledoval Zebra Team s časom 3:43:21, treťou štafetou v poradí bol RUN 4 Fun, ktorá zdolala maratónskych 42 kilometrov za rovné štyri hodiny a štvrtou v poradí bola štafeta MSKS Senica v čisto ženskom zložení s časom 4:03:55.

Najrýchlejší Seničania v maratóne

Najrýchlejšími Seničanmi na maratónskej trati 35. ročníka Záhoráckeho maratónu sa stali:
Lukáš Dolinajec (3:10:54), Milan Oríšek (3:33:08) a Zuzana Pipíšková (3:37:06) z AK Senica.

 

Najrýchlejší Seničania v polmaratóne
Medzi mužmi to najrýchlejšie behalo Jánovi Bajanovi z Kunova (1:38:33), ktorého organizátori opomenuli vyhlásiť, druhým v poradí najrýchlejším Seničanom na polmaratónskej trati bol Miroslav Daniš (1:39:55) a tretím Jakub Ondriska (1:40:12) z AK Senica.

Titul najrýchlejšej Seničanky si za čas 1:48:16 odnášala Lucia Petráková, druhou v poradí bola Natália Mokošáková (1:50:17) a treťou Lucia Matulová (1:53:27)

 

Záver Záhoráckeho maratónu patril žrebovaniu tomboly a vystúpeniu bývalého účastníka Superstar Sama Tomečka, ktorý na seba prezradil, že pochádza z blízkeho Borského Mikuláša.


Organizáciu podujatia Záhorácky maratón finančne, materiálne alebo službami podporili Mesto Senica, Mestské kultúrne stredisko Senica, mesto Šaštín-Stráže, obec Borský Mikuláš, Trnavský samosprávny kraj, 101 Drogerie, Rekreačné služby mesta Senica, Technické služby Senica, Mestský podnik služieb Senica, Lekáreň Eurodom Senica, Lekáreň U Martina Senica, SČK Senica, Poliklinika Senica, Všeobecná zdravotná poisťovna, Aproxima, Kaufland, COOP Jednota Senica, TESCO hyperparket Sencia, SEGUM, FAUN, GH stusio, AGRORACIO, Senické a skalické pekárne, Toman občerstvenie, Poľnohospodárske družstvo Senica, Dobrovoľný hasičský zbor v Senici. ĎAKUJEME!

Kompletné výsledy ako príloha pod článkom i TU: https://senica.sk/data/component_file/100/8240/f2415.pdf

-tam-

FOTOGALÉRIA

PRÍLOHY

ofic_Vysledy_ZM_2024

(pdf - 378.44 kB)

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!